Podprimo ohranjanje semen

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

16. maj 2013 3:55

Hibridna semena so prinesla siromašenje raznolikosti kultiviranih rastlin. Sem proti temu, da bi MORALI na svoji zemlji sejati rastlinje po tujih direktivah. Potem to ni več moja zemlja, če mi drugi določajo, kaj smem posejati in kaj ne. In kaj sem jaz, lastnik samo na papirju in za davke, drugače pa hlapec tujih gospodarjev.

Ukrepi in predlagani zakoni, ki prihajajo zadnje čase od zunaj, so po moji oceni škodljivi za splošno prebivalstvo in ščitijo izključno interese velikih korporacij oziroma kapitala. Najprej privatizacija vode, zdaj izbira semen, jutri . . .

Kot da Evroposlanci s svojimi visokimi plačami nimajo več stika z naravnim življenjem, včasih dobim občutek,  da bodo zaščitili še vijoličaste krave in prepovedali navadne Gorenjske šekaste Cike. 

Katrca11

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

16. maj 2013 7:01

Katrca11, en popravek, tukaj ne gre za hibridna semena ampak za GSO patentirana semena, kar je velika razlika. Za moje pojme je nesprejemljivo, da nekdo (neka korporacija, mki si je s patentom - ta je tu ključen!!!! ) določa, kaj lahko sadimo, sejemo, ni pa (nujno) sporno, ko gre za transgena semena sama po sebi.

Zavedati se moramo, da v osnovi ni razlog v semenih, ki so/niso transgena, ampak v tem, da jih korporacije zlorabljajo za to, da prisilijo pridelovalce, da uporabljajo LE IN SAMO njihova semena in jih s tem naredijo neke vrste sužnje, saj MORAJO vsako leto na novo kupovati njihova (in samo njihova) semena, po kakršnikoli ceni že jim jih prodajo.

To, koliko (in če sploh) so sicer sporna transgena semena, je pa druga reč. Tu ni enega enoznačnega odgovora.

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. maj 2013 8:03

Se popoloma strinjam, rimljanka.

Problem je patentna zakonodajain pravna praksa v zvezi z njo, to je tisto, kar je treba spremeniti. Mešanje naravnih in človekovih zakonov je na tem področju predvsem v ZDA pripeljalo do nevzdržnih paradoksov - edina bitka, ki lahko kaj spremeni, je torej na področju prava ali pa družbene ureditve nasploh, tja je treba streljati puščice - in, ne, ničesar se ne da spremeniti, če bi prepovedali gensko spremenjene organizme. To bi bil ravno tak neumen paradoks, kot je zdajšnja zakonodaja, ki podpira utečeno prakso prodajo semen (vseh, naravnih in spremenjenih).

Žal pa človeške narave ne moremo spremeniti, ta je še vedno naravnana tako, da raje ubija sle kot pa tiste, ki so jih poslali v svet.

Sonja

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

16. maj 2013 8:28

Če je slučajno kdo gledal film Hrana d.d. (Food inc.) so bili predstavljeni taki konkretni primeri in še dosti bolj grozljivi - polja so postala popolnoma nedrodovitna zaradi nekega gena( namerno), žuželk ni več na teh poljih....kot grozljivka, ki postaja resničnost.

25.maja je svetovni dan vsataje proti Monsantu...

 

https://www.facebook.com/events/448152905260604

http://occupy-monsanto.com/tag/march/

robida

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

16. maj 2013 11:46

limnol, ko sem pred približno enim letom odprla temo z naslovom Monsanto, sem ti baje pokvarila lep nedeljski večer, pa perje naj bi letelo zaradi odprte teme.

No, zdaj pa se ti očitno ljubi odgovarjati in razpredati o tej isti temi, pa perje očitno tudi (še ne ) leti.

Lp,

 

rosie

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

16. maj 2013 12:06

rosie je napisal/a:

limnol, ko sem pred približno enim letom odprla temo z naslovom Monsanto, sem ti baje pokvarila lep nedeljski večer, pa perje naj bi letelo zaradi odprte teme.

No, zdaj pa se ti očitno ljubi odgovarjati in razpredati o tej isti temi, pa perje očitno tudi (še ne ) leti.

Rosie, tole je pa malo nesramno, oprosti. Limnol tule prav nič ne razpreda, ampak piše utemeljeno. Če se boš potrudila in prebrala najina prispevka, ti bo jasno. To, da si ji pokvarila večer, si napisala ti in ne ona, daj, dobro preberi njen takratni zapis (pa tudi svojega).

rimljanka

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

16. maj 2013 12:37

Jaz sem takrat hotela samo odpreti razpravo o Monsantu, pa mi je limnol napisala: Oh, pa ne že spet.

Imaš prav, rimljanka, ona me je lepo prosila, naj ji prihranim(o) še en kokošji festival na to temo.

Odgovorila je tokrat res utemeljeno, takrat pa se je vtaknila v temo, ne zato, da bi odgovorila na moje vprašanje, ampak je raje nalimala tole:

Sem res nesramna, če postavim eno čisto normalno vprašanje, za odgovor, ki ga dobiš, pa pravzaprav ne veš, kaj naj si misliš?

 

rosie

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. maj 2013 12:48

Rosie,

potem pa bodi fer do sebe in drugih in sem prekopiraj moj takratni odgovor v celoti. Če se že mora vlačiti naokoli, naj se tako, kot je bil napisan, pa ga bo vsak interpretiral po svoje.


Sonja

 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti