Hrana naše mladosti

mojezlato  

član od: 10.12.2012

sporočila: 1039

tema odprta - 26. mar 2013 22:13 | ogledi: 12.796 | odgovori: 129

Pred kratkim sem videla zapis hrana naše mladosti in sem začela razmišljati, kaj sem jedla v mojih mladih letih. Iz lastnega interesa pa me zanima, kaj ste vi radi/neradi jedli v vaših mladih letih. Kaj je hrana vaše mladosti?

 

Jaz sem se spomnila na večerjo, ki sem jo imela zelo rada:

- domač kruh, star že vsaj en dan, nadrobljen in prelit s toplim mlekom in sladkan.

- spomnim se pa tudi t.i. bele župe, nekakšna verzija močnika, ki jo je mama večkrat pripravila za večerjo.  

mojezlato http://kosilazavsakdan.blogspot.com/

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

26. mar 2013 22:19

Jabolčna čežana s pire krompirjem, mmm.

tulka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

26. mar 2013 22:34

Paradižnikova juha, groza in strah!!!! Vinska omaka zraven restanega krompirja  in mesa iz juhe mi tudi ni bila nekak presežek. Oboževala pa sem (in jih še) skutne štruklje (čudno, pri nas smo vedno rekli sirovi štruklji) in kruh, namazan z mastjo in posut s papriko. In pa seveda funšterc - mamina varianta je bila brez moke in vode, samo jajce . Ocvrti bezgovi cvetovi - marička, komaj sem jih spravila po grlu - ugotavljam, da se mi je od mladih let okus zelo spremenil in sicer v dobro smer .

lp

cervus

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

26. mar 2013 22:38

Ocvrta jabolka v srajčki, koruzni in ajdovi žganci z belo kavo in ocvirki, hladen jabolčni kompot, ki  nas je skoraj dnevno čakal na štedilniku, mehko kuhana jajčka zmešana z belim kruhom v šalčki za kakav, mlečna juha oz močnik z naribanimi jabolki in cimetom,... vse od naše ome. Razen jabolka v srajčki, ta so bila pa mamina.

HEMA  

član od: 2.3.2004

sporočila: 505

26. mar 2013 22:51

-krompirjevi žganci, zabeljeni samo z "amprejnam" (ne vem kako se drugače reče, na olju popražena moka) in zraven mleko

- pohane šnite, malce starejši kruh namočen v mleko in jajca in nato ocvrt in potresen s sladkorjem

- češpovi cmoki in črn kofe (slivovi cmoki in kava iz cikorije in proje)

- krompirjeva kaša (na krompirju skuhana kaša , zmešano in zabeljeno z "amprejnam")

  - pa poleti, je bil za večerjo kuhan novi  krompir in smo dobili vsak skodelico mleka in kupček soli kar na mizo in smo krompir pomakali v sol in jedli,   njami

Bo treba tole malo ponoviti, ker vedno pravim, da ni idej za kosilo

 

Sovražila sem pa ledvička v zosu bljakkk...

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

26. mar 2013 23:16

Z veseljem sem jedla skoraj vse.

Izjema so bile tri reči: vinskega zosa in jabolčne čežane s pirejem nikakor nisem spravila po grlu, pogojno, ob res hudi lakoti, sem pojedla makaronflajš. V bistvu sem do prvega obiska Italijanov imela probleme s testeninami, ki se jim je takrat reklo makaroni. Kasneje sem ugotovila vzrok, bile so obupno razkuhane.

Nepozaben je bil vsakodnevni zajtrk, bela kava in kruh, ob sobotah še pečen jajček na zaseki, z nadrobljenim kruhom in žlico (ne žličko) gorčice, vse dobro pečeno, že skoraj zažgano.

Godlja, srčki v omaki, pljučka na kislo je le nekaj reči, ki mi ta hip padejo na pamet kot nekaj odličnega iz tistega časa.

Mamin češnjev zavitek je tudi en tak biser v spominu, morda zato, ker lonci niso bili njena domena

Zdaj me pa firbca tvoj interes, mojezlato

mzm

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

27. mar 2013 6:02

Tudi jaz nisem bila izbirčna. Nisem pa imela rada rižote (še vedno ni med mojimi priljubljenimi), obare (zdaj jo obožujem, seveda drugačno), juhe iz sveže svinjine z ajdovimo žganci. To juho smo jedli samo na dan kolin in mi je bila res zanič. Tudi zdaj je ne bi jedla, ker mi kuhana svinjina (raje ne bom napisala, kaj).

Med najljubšimi jedmi pa so bili slivovi cmoki, sirovi štruklji v juhi, pražena jetrca, golaž z makaroni. Ker smo večino živali za meso vzredili doma, govedino pa smo kupovali, prav tako makarone, je bilo to redkokdaj na jedilniku, pa sem oboje oboževala. Sploh sem imela in še vedno imam rada vse jedi iz moke, če so pa na sladko pa še toliko boljše.

Hrane smo imeli dovolj, zelo raznolike, dobro pripravljene, vedno domač kruh, domače mesnine, sem pa hrepenela pa jedeh iz delikates in trgovin: kupljen kruh, sveže salame (ki jih danes ne jem niti pod razno), pa po vsem, kar so imeli v slaščičarnah. Smo imeli in še vedno imamo zelo dobro slaščičarno. Ampak zdaj že sama pripravljam večino sladic, ki jih imajo tam. Tako skomine niso več velike.

pirnica

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

27. mar 2013 6:41

V otroštvu sem bila izbirčna Metka, tako da sem zrastla bolj ob hrenovkah, ki mi jih je na skrivaj kuhala botra medtem, ko se je mama trudila iz mene narediti vsejedko. Ampak za indijančke, kakršne so delali v novomeški slaščičarni na Glavnem placu, pa bi, kot pravi pesmica, še kiklco prodala... danes ni šans, da ga poskusim. Me kar v grlu zapeče ob misli na ves tisti cuker.

LP, V.

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

27. mar 2013 6:43

Jooooj ja. Kakšna lepa tema. Nostalgija in spomini na mojo nono. Joj, joj. 
Ahhh, samo prebiram vaše pisanje in že imam vlažne oči. Čisto dobro smo jedli, drage MAMAN pa so vedno poskrbele da smo imeli topli obrok na mizi in da smo bili siti in čisti. Zato pa upam da ste se za MATERINSKI DAN spomnili na mamike in jim kaj lepega zacumprale/li. Vredne so več kot zlato.

Če pogledam današnje razmere. ZA ZJOKAT. Nič..nobenega optimizma. Še mene danes daje melanholija. Takšna brezskrbnost v mladosti. Trgovina mi je bil hladilnik, USA pa hiša čez cesto. ĐUNGLO sem imel v mestnem parku, partizan sem bil v Gačniku, INDIANA JONES pa doma pod DEKO razpeto med dvema foteljema.

Nedeljski večeri rezervirani za NAJ NAJ DRUŽINSKO DRUŽENJE. Kopanje v bani z POLNO PENE, nato ljubeča mama z trdo brisačo (majkemi da sem takrat sovražil, da ni uporabljala mehčalca. Sploh ko sem rastel gor ob oni reklami, ko je bila polna mehkih/puhastih brisač in onega medeka ko v le-te pade), katera me je fajn zdrgnila, me ogrnila s kopalnim plaščem, nato pa posadila v dnevno sobo na kavč. Iz kuhinje je že kmalu zadišalo po JAJČKI NA OKO in POMFRIJEMMMMMMMMMMMM, njaaaaaaaaaaaaaamsiiiiiiii. Nato pa pladenj meni na kolena, mama na levo,papi na desno, na TVju pa ned.premiere na TELECLUBU/PREMIERE/SAT1/ORF...

TOČNOOOOOOOOOOO bannanna!!! Jabolka v srajčki + puder cuker. Tega že takooooo dolgo nisem njam njamal. Pa tako skoraj naravno in dobro. Od večine sladic lažje in keko teko zdravo. Kaj pa je tisto nekaj maščob, če je noter fiiina jabolka.
Pa kompot ja! V velikem loncu, da smo ga imeli kot SOK. Ufff, obožujem kompot. Velikokrat si naredim svojega, čisto naravnega in ga imam za sproti. Nič sladkorja, le limona, cimet, klinčki in sadje. NJAAM.

Pa seveda MAKARONFLAJŠ,ŠMOREN (jedel na žlico, tako zrnast je bil), VROČ PUDiNG in SVEŽE STEPENA SMETANA, KURJA OBARA z OGROMNOOOOOOO GRAHA, GRATINIRANE SKUTINE PALAČINKE, MUSAKA, in moj VEEEEČNI EVERGREEEN---> RIZI BIZI, POHANA PUTIKA in RDEČA PESA!!!!

Res ja...lepi, prelepi časi so to bili. Hvala za takšno temo MOJEZLATO....

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

27. mar 2013 7:16

Belu kofje in "balkan" keksi, smetana na kruhu s cukrom, turšni žganci s putrom in belim kufjetm, jajca s klobaso... Nimam pojma, zakaj mi pridejo najprej na misel zajtrki iz otroštva, namenoma napisani po domače.

Za kosila mi ni bilo kaj zelo mar. Če pa že, pire krompir, špinača in ocvrto jajce, ali pa pire krompir, zrezek z grahom v omaki, to sem bila sposobna jesti še pa še. Glede na to, da sem bila izredno neješče dete, se kar da sklepati, kaj sem jedla.

Za večerje pa v roru pečen ali v oblicah kuhan krompir s kimlnom, putrom in pršutom, krompirjevi žganci z umešanimi jajci in kislim mlekom.

Od sladkega sem marala samo piškote, pa še to le kokosove kroglice, marmeladne oči in orehove rogljičke.

 

 

Loni Makaroni

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

27. mar 2013 8:08

oboževala :segedin, miške(to je bilo testo z jabolkami ocvrto v olju), pohan kruh, zrobovo kašo, ki se ji je drug dan naredila kožica, njami, pa pečen krompir v peči z kožico namazan z maslom, domače kislo mleko z žgancami. Pa seveda timjanov čaj,ki ga pa sedaj ne prenesem.

 

nisem pa marala: vampov, ocvirkov v hrani,kumaric,ki jih sedaj obožujem

antonija7

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti