Hrana naše mladosti

Mygrace

sporočila: 6506

28. mar 2013 16:21

Najboljše so bile rumploščice, v vsako polovičko hrustljave žemljice po ena.

In potem si moral začeti gristi najprej pri vsaki špički...da je tisto najbolj bogato ostalo za zadnje grižljaje.

 

Špinača in pire krompir, doline in hribi.

V mehko kuhano jajce z na palčke narezanim kruhom za pomakanje (nujno je bilo treba lupinco na koncu obrniti okoli in nekoga na finto...)

Mlečni gres s čokolado v prahu na dnu krožnika, vsakič znova čudežni vzorci..

Popara, poleg turške kave edino kuhanje, ki ga je obvladal naš oče. Smo se ga pa vedno znova razveselili, ko je prinesel ogrsko salamo in jo narezal na tanka, tanka koleščka...mmmmm, topila so se v ustih.

Ementaler na kockice s soljo in poprom.. in čaj v gorski koči.

Šunkenžemlje.

Prazne žemlje na otroškem sedežu na kolesu.

Preste na Špici.

Kifeljčki in jogurt v steklenem kozarcu v mlečni okrepčevalnici na Kongresnem trgu.

 

Na počitnicah pri moji botrici rižota z jeguljami, polži...domače pivo..olive, kaviar, primorski puhast bel kruh..

 

Na počitnicah na primarni kmetiji krušni špeh s čebulo ali česnom in pregrešno dobrim kruhom (še danes imam vonj v spominu), vse skupaj s pipcem vred spravljeno v predalu mize v "hiši".

Uf, zdaj vidim, da lahko pišem do jutri.. skratka, jedla oz. jedli smo vse, odvisno, kje smo bili...aja, pa tiste skladovnice lubenic v Zadru in potem vsak otrok eno manjšo, ki je bila povsem njegova..aja, pa v Zadru prvič jedla pečene paprike, kakšna procedura s tistim lupljenjem, jao!

Pa borovničev sladoled pri Slonu ali pa tisti iz avtomata v Bonbonieri na bivši Titovi...

Pa pomfri z majonezo pri Figovcu, brez majoneze pa na postajališču mestnega avtobusa pri Šestici (no, malo naprej, v stari Metalki).

Pa grah z jajcem v Kopru v Gradišču.

Pa bikovi prašniki ali krača na Slavkovemu domu..

Pa telečji ajmoht v gostilni Češnovar pri Karlovškem mostu..

.......................

.......................

 

No, če bi morala izbirati, zmaga tista rumploščica v žemlji.

 

                                                          

 



Mygrace

Sporočilo je spremenil(a) Mygrace dne 28. 2013 16:22

NaturensGalleri  

član od: 8.12.2007

sporočila: 272

28. mar 2013 16:26

Jaz sem bila pa vedno pretežka..zdaj sem pa bolj pri "tasuhih"..sicer še vedno rada jem, ampak drugačne stvari. Kot otroka se me vsi spomnijo s čokolado/bonboni/sladoledom v roki zdaj pa...alergije/intolerance naredijo svoje

ufff, rum ploščice teh bi lahko pojedla neomejeno..ampak v žemlji jih nisem pa nikoli probala.

(se opravičujem za smetenje.)



NaturensGalleri

Sporočilo je spremenil(a) NaturensGalleri dne 28. 2013 16:29

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

28. mar 2013 16:33

limnol je napisal/a:

ah jej.... saj vem, da smetim.... jaz pa nisem bila prav ješč otrok, zato sem pa toliko bolj ješča zdaj. Proooosim recite, da nisem edina....
Sonja

 

Neeee, nisi edina.

No, ješča sem od nekdaj, edino, ves čas so me tolažili, da se na stara leta apetit zmanjša, pa čakam in čakam in čakam.....

lp

mzm

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

28. mar 2013 16:35

Sem dolgo premišljevala, kaj je bila hrana mojega otroštva.......pri stari mami in stricu, tam pod kamniškimi planinami je to vsekakor bil mlečni močnik, iz ene velike sklede, notri pa toliko lesenih žlic....v drugi posodi se je kadil v oblicah kuhan krompir, v tretji pa domače kislo mleko z debelo smetanco.......potem pa, pri nas doma Ljubljana, šara...svinjski parkeljčki, rdeče in rumeno korenje, koleraba, krompir...dobro, res dobro, pa kar nekaj pozabljeno, spominjam se tudi najboljših testenin, ki jih je znal narediti moj oče....žlica olja, dve žlici domače paradižnikove mezge, zaliješ z decilitrom vroče vode, pokuhaš, notri streseš testenine.......ja, to smo jedli, ko je konec meseca zmanjkalo denarja za nakup kruha...naša prehrana je bila skromna, pa kljub temu tako raznolika. In verjemite mi, nikoli nisem rekla, da sem kdaj bila lačna. In če danes pomislim, je ni stvari, za katero bi rekla, tega pa jaz ne bom jedla......v največje veselje pa mi je, da sta tudi moja vnuka s tem čisto neobremenjena, kar je kuhano to pojemo, ene stvari bolj radi, druge manj

babka1951

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

28. mar 2013 18:19

[citat=--Mygrace--]

 

Popara, ........glej Mygrace, na to sem pa čisto pozabila, pa vsak dan je bila

Prazne žemlje na otroškem sedežu na kolesu, najboljše so bile Legiša-tove, še danes so

 

Pa borovničev sladoled pri Slonu ali pa tisti iz avtomata v Bonbonieri na bivši Titovi...

Pa pomfri z majonezo pri Figovcu, brez majoneze pa na postajališču mestnega avtobusa pri Šestici (no, malo naprej, v stari Metalki).

 

Pa bikovi prašniki ali krača na Slavkovemu domu..

 

.......................

.......................

 

No, če bi morala izbirati, zmaga tista rumploščica v žemlji.

 

                                                          

 



Mygrace

na kaj vse si tukaj tude mene spomnila, h v a l a




babka1951

Amelia  

član od: 9.11.2009

sporočila: 322

28. mar 2013 18:36

Nedeljsko kosilo iz mojega otrostva goveja juha z domacimi rezanci, meso iz juhe zraven praze krompir(tenstan) sezonska solata pozimi zeljnata pomesana z rdecim radicem spomladi regrat poleti berivka. Solata mi je ostala zato v spominu, ker drugace nisem mogla jesti krompirja in mesa, ceprav se je meso jedlo le ob nedeljah.

 

Nekaj kar mi je ostalo v spominu za vedno je kakav z zemljico, ko sem jo razpolovila in umakala precej veliki skodelici kakava v mlecni restvraciji v blizini zelelezniske postaje v Lj

 

Amelia

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

28. mar 2013 18:37

TP-kuhar, danes tudi jaz jem pečeno kri, pravzaprav najraje jem in pripravljam stare jedi po receptih stare mame, takrat mi pa ni šlo... Pa ne zaradi okusa, zaradi krvi. 

Ko govorite o majonezi - prvič sem jo jedla pri prijateljici - poskusila sem samo kakšen kvadratni centimeter na koščku žemlje in se mi je zdela nebeška. Prvi čips pa na končnem izletu drugega razreda, z mano je bila stara mama; jaz vsa navdušena, ona pa - tole je pa čisto brez okusa, je pa že pečen krompir boljši...

Barbra

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

28. mar 2013 18:49

Pred tednom dni sem se z mojo mami pogovarjala o mojem ranem otroštvu in prehrani, saj imam sedaj 5 letnega sina, ki je zelo neješč.Tudi sama sem bila zelo neješča, ampak pasirano in po flaški sem vse pospravila....in ko se je rodil pri mojih 7 letih bratec sem spet vlekla flaško, dokler se mi ni ob  smehu  ostalih in zbadanju dokončno uprlo in je romala čez okno..

Babica je imela malo kmetijo in zato sem oboževala njena domača jajčka, mleko, kompot, kruh, marabele na dvorišču, pa hruške, domačo slivovo marmelado,smetano iz zavretega mleka,  njen domač  pohan piščanec dvakrat povaljan v moki in jajcu, potico, kjer je bilo več file kot testa, vroče pustne flancate, krompir v žerjavici, pečeno koruzo, juho iz domače kokoši in govedi, pečenko domačega teleta, piščanca, domače koline... Najboljše je bilo sedet na krušni peči in se sladkati z jabolčnimi krhlji, hruškami.... Ah res lepi spomini. Nisem pa marala kaše z slivami, vampov, žganc, vonja po kuhanju žganja mojega dedka ..

Doma pa sem najraje jedla suhe domače klobase, ki jih je oče obesil v klet, redkvice in korenje iz vrta, češnje, da sem plezala, beličnike, jagode. Ko je mami pekla potico sem kradla filo, miške sem morala probat vroče. Bela kava se mi je že počasi upirala, prav tako makaroni z drobtinami, pohan doruček, pri vampih sem jokala in pojedla samo kruh. Zrasla sem ob marmeladi, kislem mleku, sadju iz sadovnjaka.Paštet in hrenovk nisem marala. Od kosil sem najraje imela domačo juho, zeljnato solato in pražen krompir. Meso, ah četudi ne. 

Še danes obožujem slivovo marmelado, domače juhe, suhe klobase, domača jajčka in meso, če se dobi, sadje, zelenjavo. Zdaj sicer kuham in pečem sama, ampak tiste potice, ki jo pekla moja babica pa najbrž ne bom znala naredit. Vseeno pa sem vesela, da  me je tudi tašča naučila kuhat drugačne jedi, nevsezadnje je kriva, da že 22 let pečem torte.   

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

28. mar 2013 19:06

My Garce, a tole?

OPri nas v službi jih imamo v avtomatu, 50 centov paketek ...

mamamia

suziqatro  

član od: 25.4.2011

sporočila: 2526

28. mar 2013 19:47

Jaz bom začela z hrano ,katera mi ni bila všeč: polenta z zabelo ocvirki, jetrca v omaki, kuhan bel gres ali močnik,ohrotova jota oz. vrzota,tenstan ohrot,čežana ,solata z radičem.... je bil zmeraj grenak.

Se pa nisem nikoli odrekla ocvrtim kiflčom,krompirjevi polenti,testeninam z paradižnikovo mezgo,šnite...kruh namočen v mleko in sladkor,bela kava z kruhom,kruh z margarino in sladkor,Pašareta - grum ...pijača moje mladosti,rezina kruha z ljubljasko salamo....3x tedesko šolska malica itd..

 

suziqatro

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti