Taksi v lj

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

tema odprta - 7. feb 2013 6:47 | ogledi: 4.923 | odgovori: 9

Grem danes s službo mimo železniške postaje (LJ) in vidim 4 taksiste in 2 turista, ki bi se peljala. pa ju izsiljujejo, da morata plačat 6 €, ker imata kovček in podobno, da je to potem 15€ itd. No, kakor koli, se potem nista odločila za prevoz. Jaz se tudi ne bi, če bi šla v neko državo, prišla v glavno mesto in bi me že ob 6h zjutraj nadlegovali 4 tipi v svetleči plastiki. Bi lahko rekli, da je to odsev države, v kateri mi živimo in da se mi ne zavedamo, kakšna zavožena zadeva je to. Toliko na debeli četrtek.    

Aljo

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

7. feb 2013 7:35

Inkaj si hotela s tem vzpodbudnim zapisom povedati? Recimo to, da si pristopila in pomagala zuristoma? Ali se to v tako zavoženi zadevi ne spodobi?

Pa ežojev potopis preberi, pa ne le letošnjega, pravzaprav.



rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 07. 2013 07:36

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

7. feb 2013 16:32

1. Če imaš občutek, da na ulici koga nategujejo, se pač stopi do te osebe in se jim pomaga/jih usmeri. Še vsak turist bo to rad slišal.

2. Ko sem sama turistka mene nategnejo občasno, ko so turisti drugi, jih pa "mi" nategnemo. Ni najlepše, ampak jebiga, pride zraven s popotništvom, da si v tujin pač subjekt nategancije. Koliko se pa daš je pa tvoj problem. V dobi interneta se da skoraj do € natančno izvedeti koliko stanejo določene relacije in se temu primerno potem boriš za svoje.

3. Moška v "plastiki" sta skoraj gotovo opletala samo z jezikom. Dokler mi nasprotna stran teži samo z jezikom in ne fizično, preprosto odkorakam stran, ko imam dovolj. Tudi to spada v osebno inteligenco, da pač nakladače prekineš.

4. Če misliš, da je "plastika" zaščitni znak Slovenije se močno motiš in res nisi videla veliko sveta. Vsaka država ima pluse in minuse.

5. Glede na opis lokacije približno vem o katerih ljudeh govoriš. In ti povem, tudi meni niso najljubši oz. z njimi nimam ravno najboljših izkušenj kar se tarif tiče. Ampak še vedno se na njih referiram samo kot na ´oderuške taksiste pred LJ železniško`. To, da nosijo plastiko pa verjetno tudi kak zlatni lanac in najbolj lepo slovensko svetlopolti tudi niso, ane, me čisto nič ne zanima niti ne moti. So samo pripadniki moškega spola kar se tiče oznak in nalepk.

Viva Meier

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

7. feb 2013 16:43

Zgornjim zapisom dodajam, da "plastika" nikakor ni pogoj, ne vzrok za prevaro, nadlegovanje.

lp

mzm

Mygrace

sporočila: 6506

7. feb 2013 16:54

Pa če je že plastika v igri.....za bistveno več kot 6€ te nategnejo uni v štofu (s tem, da povprečno izobražen človek tega niti opazi ne)

Aljo, tudi jaz pravzaprav ne vem, kaj tvoja konstatacija pomeni?

Mygrace

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

7. feb 2013 22:24

Da pač pozorno opazuje svet okoli sebe, enkrat v termah, pardon, zdraviličščih, drugič pred štacjonom, tretjič.................. in stereotipi se nabirajo.

rimljanka

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

7. feb 2013 23:53

Aljo je napisal/a:
Jaz se tudi ne bi, če bi šla v neko državo, prišla v glavno mesto in bi me že ob 6h zjutraj nadlegovali 4 tipi v svetleči plastiki. Bi lahko rekli, da je to odsev države, v kateri mi živimo in da se mi ne zavedamo, kakšna zavožena zadeva je to.

 

Aljo, tole sem videla in doživela že večkrat, a niti enkrat v Sloveniji.

tulka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

8. feb 2013 8:19

Kako je nekdo že napisal: žalostno, ko je nekomu krtina na lastnem vrtu najvišja gora, ki jo je kdaj videl.

 

Ker taksisti v pisanih oblačili, pomislie, celo v kratkih hlačah in z majicami brez rokavov, pa še mišičasti so, prežijo na turiste na vseh postajah, letališčih in v pristaniščih. No, vsaj kolikor sem sama uspela videt. In nikdar po tem nisem presojala države, v katero sem prišla. To je le en kamenček v mozaiku.

Da ne delamo mi sami naše Slovenije "manjše" kot je v resnici?

 

Je pa Aljo od blizu morala opazovati, če je slišala vse podrobnosti. In res, zakaj turistoma ni pomagala?

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. feb 2013 9:21

Če je že kdo videl deželo, v kateri taksisti niso prežali na turiste na železniških postajah, letališčih itd...., naj prosim javi. Na tale portal, pa še kam drugam. Npr. Mojci Mavec, da bo šla delat TV reportažo (Čez planke je bila izvrstna serij) o tej neverjetni deželi. Bomo vsi gledali in se čudili, kje da je ta socialni raj na zemlji.

 

Ker to bi moral biti v resnici raj na zemlji. Kjer se ne bi niti eden tako trgal za ljubi kruhek, da mu nikoli ne bi bilo treba narediti čisto nič neprimernega, manj spodobnega in kar je še tega... Ker na  železniških postajah v preostanku sveta pa človek res sreča vse živo. Od popotnikov, do tistih, ki se vozijo v službe in šole in tudi precej pisano paleto ljudi, ki se bolj težko prebijajo čez življenje in včasih pri tem ubirajo hecne bližnjice.

 

In človek bi, če je kaj kvalitete in spodbnosti v njem, če bi bil priča takemu dogodku na železniški postaji, morda raje premislil, kje smo kot družba in kot posamzeniki naredili za to, da bi bilo manj ljudi, ki bi se trgalo za ljubi kruhek  in da bi ga namesto tega vseeno na en manj ratrgujoč se in vseeno bolj prijeten način zaslužili.

 

Drugače je pa šovinizem z implicitnim rasizmom v uvodnem zapisu en hud podn.

 

Plus, nekaj tednov nazaj je avtorica te teme spraševala, kje v Lj je primerna restvaracija za srednje veliko mednarodno druščino.  In to, da nekdo z mednarodnimi poznanstvi doživlja situacijo na železniški postaji kot nekaj izvenserijskega, je pa vseeno težko logično zložiti - nemogoče, da v širnem belem svetu česa podobnega še nikoli ni videla.

 

 

 

Vendelina jr.

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

8. feb 2013 11:02

Ko sem zadnjič obiskala prijateljico v LJ in kasneje nameravala na nek sestanek, mi je zmanjkovalo časa, zato sem brez premisleka "skočila" v prvi taksi, parkiran pred urgenco UKC in povedala za željeno destinacijo. Taksist mi je sam že ob vstopu povedal tarifo in so sva se še malo pogovorjala, mi je namignil, da naj bom v bodoče malo bolj pazljiva in taksista pred vstopom v avto vprašam, koliko bo vožnja stala... ker ko bo avto enkrat na poti in bo izstavljen račun, mi nihče ne bo mogel pomagati, če se ne bom strinjala z računom recimo 8 ali 15 € za 6 minut vožnje.  In da so za take "legalne natege" seveda najbolj primerne stranke, ki rabijo taksi prevoz naključno in "poberejo" tistega s ceste, brez poprejšnjega telefonskega naročila (torej enako kot jaz). Kot je že Vendelina omenila, so seveda najbolj idealni kraji za "lov" na take stranke želežniške in avtobusne postaje, urgenca in podobno. No, po besedah tega taksista vožnja po centru (direktno od točke A do točke B) nikakor ne bi smela stati več kot tri evre, pa tudi če se stoji v prometu ali pač kaj takega. Gospod pravi, da so taksisti "resnih podjetij" alergični na tiste, ki sicer vozijo povsem legalno, izdajajo račune, vendar pa si cenike oblikujejo tako, da so tarife bistveno višje kot pri treh največjih taksi kompanijah. Razen nesramne konkurence v vsem tem za zakon ni nič spornega, saj pri oblikovanju cen ne veljajo nikakršna "krovna" pravila, važno je le, da je cenik objavljen na vidnem mestu in da je potnik seznanjen z njim. In je popolnoma njegova stvar ali se prej pozanima o ceni storitve ali pač ne.

Redni potniki točno vedo, koliko naj bi plačali določeno relacijo, za naključne uporabnike pa to največkrat ne velja, sploh če niti približno nima vpogleda na cene takih storitev v naši državi. In tako lahko tile zaslužkarji služijo še naprej, turistov in ostalih nevednih strank bo vedno dovolj, tako pač je.

No, nekaj dni po moji debati s taksistom sem naletela na tale članek, ki govori o prizadevanjih združenja taksistov, da bi še v tem letu dosegli postavitev enotnih tarif, uniform itd.:

http://www.dnevnik.si/ljubljana/-ljubljanski-taksis

 

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti