Funkcije - racionalna, eksponentna, logaritni
ja bi pačasi ,problem je da sem že malo vem iz tega in potrbujem samo dobro razlago......
harmonikaHarmonika, pred enim letom (točno ob tem času) kemija, a zdaj pa matematika?![]()
Tista kvadratna enačba, ki si jo napisala, je tako enostavna, da se jo da izračunat z Vietovim pravilom, kar si sama pravilno ugotovila, izračunala ti jo je pa proxima.
Vietovo pravilo pa pravi, da je cifra v tretjem členu kvadratne enačbe zmnožek nasprotnih vrednosti obeh iksov, cifra v drugem členu pa vsota. Da boš dobila -18, moraš zmnožiti dve cifri (hja, precej nov in zame blesav izraz je števki), ki ti bosta v primeru, da ju sešteješ, dali cifro drugega člena. Cifra drugega člena je -3. Torej, za -18 ne moreš množit -2 x 9, ker če sešteješ ti dve cifri, dobiš 7 ali pa -7. Torej, vzemimo 3 in 6. Če pomnožiš to, dobiš 18, ti pa moraš dobiti - 18. Ena od teh dveh cifer je torej negativna. Katera? Ker mora biti seštevek obeh cifer -3(drugi člen), je jasno, da bo imela predznak minus večja cifra, torej 6 (ker je -6 + 3 = -3). Torej, rešitev (ki jo je zapisala proxima), je:
(x - 6) . (x + 3) = 0. Iz tega sledi, da je prvi x 6, drugi pa -3 (zakaj? Ker mora biti seštevek iksa in cifre nič, da je rešitev enačbe ok).
Uf, se bojim, da se tole bere še bolj trapasto od proxine razlage, ampak, hej, skušamo samo pomagati! Torej so nam kiksi oproščeni. In razlaga matematike na daljavo (al pa kemije) je tvegana reč
.
lp
cervusPa smo tam, kdaj je inštrukcija smisleno dejanje in inštruktor smiselna izbira.
ja pa je matematika prava zadeva z "nočnim "delom je tudi meni jasno....... sedaj se še samo naučim logaritme in kotne funkcije te pa bo.....
havala vam vsem in se javim , če bom spet zablokirala
lp
lep dan vsem
harmonikaVendelina, pri kemiji nisi uporabljala naravnega logaritma, ampak čisto navadnega, desetiškega.
Se pa strinjam, da je tole kar zahtevno (mene pravkar čaka zalogaj, kako uspešno tole razložiti mladim nadebudnim glavam, ki pojma logaritem še niso 'vzeli' pri matematiki ... učni načrti pri kemiji in matematiki žal niso usklajeni ...) Jaz sem pa pri teh poglavjih prav uživala, za razliko od zaporedij ali verjetnostnega računa :)
AtinaNo ja, če zreduciraš kemijo na pH, potem desetiški res zadošča. Če se spustiš smo malenkost dalje, je pa e-jev kolikor hočeš.
Sicer pa je desetiški logaritem dovolj enostavno razložti - to je pač tisto, s čimer je treba potencirati 10, da dobiš vrednost, ki jo hočeš. Saj potence so že jemali prej, kajne? Za potrebe osnovne šole bi to moralo biti čisto dovolj,da je logaritem število ničel za enico, saj ne preračunavajo kakih eksotičnih vrednosti ali ravnotežnih parnih tlakov - ali pač?
Sonja@Atina, v gimnaziji smo imeli izvrstno profesorico kemije, ki pa je na trenutke pozabljala, da smo gimnazijici in ne študentje kemije.... in smo imeli kak odtenek bolj zahtevne naloge. Nekaj podobnega je bilo s profesorico matematike. Se je obrestovalo, trening gimnazijske matematike in kemije je pomagal vsem, ki so šli na naravoslovne fakse, matematika se pa itak uporablja na vseh faksih.
Vendelina jr.Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | NENA58 |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Jagodni semifreddo

Brownie Muffins