Lokalna hrana

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

12. jan 2013 17:50

doma pridelana hrana je prepoceni, drugo pa je slaba kupna moč oz. kdo si jo lahko prvošči kupovati...

 

 

robida

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

12. jan 2013 18:20

Nisem mislila že v trgovini, mislila sem odkupno ceno - enostavno se je kmetom ne splača pridelovati - tole, kar je bistveno, sem pozabila napisat .

lp

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

12. jan 2013 19:21

elaphus je napisal/a:

Nisem mislila že v trgovini, mislila sem odkupno ceno - enostavno se je kmetom ne splača pridelovati - tole, kar je bistveno, sem pozabila napisati.

Ja, saj za kilogram pšenice ali grozdja mora k odkupni ceni kmet skoraj kaj dodati, da lahko odda ali eno ali drugo. Res je, ker služijo vsi potem, še najmanj oni, ki je delal največ.

Strinjam se tudi z limnol, Mygrace in še katero. Morda se pa bližajo (če niso že tu) časi, ko se bo zemlja in delo na njej spet cenilo, ko bo spet postalo oboje vrednota, ker bo pač marsikomu nedosegljivo, ali eno ali drugo ali oboje.

rimljanka

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

12. jan 2013 20:41

Še moje izkušnje: Cena mojega dela se je v zadnjih dveh letih znižala za cca. 40 %. Toliko manj dobim za isto delo, ki ga opravljam že nekaj let. Cena radiča na tržnici v BTC LJ pa je že tri leta ista astronomskih od 12 do 14 evrov za kilogram. Nič nimam proti, tudi kmetje morajo zaslužiti. Ampak evo, Ljubljana-okolica - krasna njiva, skoraj ne vidiš konca, vsa polna radiča. Že tri leta je šlo vsaj 3/4 njive ali še več v cvet. Nepobrano. Ker se tam velikokrat sprehajam mimo, sem srečal tudi lastnika, ki je ravno pobiral del pridelka. Pobaral sem ga, če mi proda kakšno gajbico.

"Ja, po 12 evrov kilo."

"Madona, po toliko je na tržnici."

"Ampak tu je svež, domač, takoj iz zemlje," bio, eko in vsi ti pridevniki. Pa ja, dan prej sem videl dva psa, ki sta srala ravno sredi njive, zraven gre železnica ...

"Ampak zakaj ga ne prodajate po 5 evrov za kilo, prodali bi celo njivo in končni izkupiček bi bil večji, tako pa vam gre 3/4 v franže."

"Ne, mi ne bomo prodajali pod ceno."

Jamčim za verodostojnost zapisanega. Cene grejo v nebo, ogromno pridelka pa je nepobranega. Ampak pod ceno ne grejo. Ker je zame solata glavna jed in vse ostalo priloga, pač stisnem in kupim. Imelo me je že, da bi rabutal, ampak kraja mi nekako ni v krvi. Čakam prvi regrat. Pa še tisti bo polit z gnojnico. In najbrž ne bo daleč čas, ko tudi regrata ne bomo smeli več nabirati (kot se kaže za gobe).

Ker sem pogost gost na tržnici v BTC LJ, mi je neka prodajalka zaupala, da je krasen, svež in domač motovilec pravzaprav ravnokar pripeljan iz Trsta. Kupljen po 5 evrov, prodajan za 12. Če je kdo med vami novinar, je to krasna iztočnica za raziskovanje. Osebno sem spoznal, da "zelena slovenska mafija" ni dosti drugačna od albanske. In če kupim papriko od Albanca, bo najbrž iz istega izvora, kot če bi jo kupil na nasprotni strani na slovenskem štantu, samo da bo tu malo dražja, ker je "domača".

Da ne bo pomote, ne mečem vsega v isti koš in ne obtožujem vsevprek. Ampak zapisano je stvar resničnih  izkušenj. Kdor želi, lahko preveri.

Zato se ne strinjam, da je naša domača hrana prepoceni! Za kmete, ki jo prodajajo, je morda prepoceni, za nas, ki kupujemo, je predraga. Zato kupujemo cenejšo, manjvredno hrano v Sparu, Lidlu ipd.(mimogrede, kila radiča v Sparu je 1,8 evra ali skoraj 8-krat manj kot na tržnici!).

Sprašujem se, kje je tu socialno partnerstvo. Subvencije za škodo ob raznih naravnih nesrečah (npr. suša) kmetom izplačujejo (res je, z zamudo, neredno in nepopolno, ampak vendarle) iz proračunskega denarja, v katerega vlagamo vsi. Torej je država za to vzela tudi nekaj iz moje denarnice in dala kmetom. Če se motim, me popravite. Torej če plačam 14 evrov za kilo radiča plačam še toliko več za primer, če bi taistemu kmetu ponagajala suša. In se seveda vprašam, kateri kmet mi bo pripravljen sofinancirati izpad dodhodka zaradi naravne nesreče, ki se imenuje slovenska politika in recesija, ki mi je vzela 40 % prihodkov.

Torej, kmetom želim vse najboljše v 2013 in čim več letine. Morda pa jo bomo potem lahko kupvali po sprejemljivejših cenah. Namreč slej ko prej se bo zgodilo, da z na začetku omenjene gromozanske njive radiča ne bodo prodali niti gajbice po zdajšnjih cenah, če bo šlo tako naprej.

LP

 

booris

lunacka  

član od: 13.6.2005

sporočila: 156

14. jan 2013 16:58

booris, jaz bi dala kar podpis pod tvoje pisanje, če dovoliš. Popolnoma se strinjam, tudi moje ugotovitve (s tržnice) so identične. Najbolj me začudijo izjave, ki sem jih prebrala tudi na tem forumu, češ "da se našemu kmetu ne splača pridelovati". Na žalost (ali pa veselj) se pa marsikomu splača. Pa še kako. In potem tisti prodaja ... In dela velik biznis. Morda bi se lahko ozrli še malo naokoli.

Sama razmišljam malo drugače. Splača se mi delati. Trudim se, da se mi bo še bolj. S kvaliteto in domiselnostjo. In delom, seveda.

lunacka

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

14. jan 2013 19:43

No, ni bilo govora o cenah na tržnici, pač pa o odkupnih cenah za kmete in te so prenizke.

lp

mzm

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

14. jan 2013 19:49

Tako je, ni mešati jabolk in hrušk. Ne more vsak kmet prodajati na tržnici, sploh ne v Ljubljani, kajne? Če odkupi trgovska veriga XX krompir od kmeta xy, nato ga, pakiranega v vrečah, prodaja po komaj kaj več od 1€ za tistih 10 kg, potem mora biti vsakemu jasno, koliko je dobil pridelovalec na 1 kg krompirja. Dvomim, da je pokril ceno sadilnega, kje so še ostali stroški, da o zaslužku ne govorim. Lani so pšenico prodajali bioplinarnam, ki je postavila višjo ceno od odkupne za pšenico, ki bi bila namenjena prehrani ljudi. In takih primerov je še pa še. O takih rečeh je bilo govora.

Me pa zanima, kaj od naših besed je avtorica teme uporabila v svoji nalogi. Bi bilo lepo in korektno, da bi nam o tem kaj povedala.

 

 

rimljanka

lunacka  

član od: 13.6.2005

sporočila: 156

14. jan 2013 20:52

Kako se pa splača tistim, ki "zalagajo" trgovce, proizvajalce? Pa niso le tujci med njimi.

lunacka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

14. jan 2013 23:05

lunacka je napisal/a:

Kako se pa splača tistim, ki "zalagajo" trgovce, proizvajalce? Pa niso le tujci med njimi.


lunacka

Čisto zagotovo niso deležni marž, ki jih trgovci nabijejo na prodajne cene. Dajte no, nehajte se sprenevedat, pa malo pojdite po Sloveniji in poglejte - travniki se zaraščajo v gozdove, njive se zaraščajo v travnike....Kmet že zdavnaj ni več kralj, kot je (že dolgo tega) napisal Ivan Tavčar. So pa izjeme, kot vsepovsod. Ampak te samo potrjujejo pravilo.

lp

cervus

lunacka  

član od: 13.6.2005

sporočila: 156

15. jan 2013 8:21

elaphus je napisal/a:

pa malo pojdite po Sloveniji in poglejte - travniki se zaraščajo v gozdove, njive se zaraščajo v travnike....

To je bolj odraz naučenega brezupa kot resničnega stanja (po mojem mnenju).

 

elaphus je napisal/a:

Kmet že zdavnaj ni več kralj, kot je (že dolgo tega) napisal Ivan Tavčar. So pa izjeme, kot vsepovsod. Ampak te samo potrjujejo pravilo.

Za podjetnika (kar kmetje naj bi bili) je zadnje, da se počuti kot kralj, za katerega je vse samoumevno in mu posel teče sam od sebe. Tak podjetnik je res obsojen na propad (in jadikovanje za padlo krono).

 

 

 

lunacka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti