Lokalna hrana

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

15. jan 2013 9:06

lunacka je napisal/a:

elaphus je napisal/a:

Kmet že zdavnaj ni več kralj, kot je (že dolgo tega) napisal Ivan Tavčar. So pa izjeme, kot vsepovsod. Ampak te samo potrjujejo pravilo.

Za podjetnika (kar kmetje naj bi bili) je zadnje, da se počuti kot kralj, za katerega je vse samoumevno in mu posel teče sam od sebe. Tak podjetnik je res obsojen na propad (in jadikovanje za padlo krono).

 
lunacka

Se mi zdi, da nisi povsem razumela Tavčarjeve trditve, da je kmet kralj. Škoda!

Me pa zanima, zakaj toliko kmetij propada, če se kmetom cedita samo mleko in med - trdo garati na njivah in v hlevu, biti zraven še podjetnik in mogoče še kaj, je pa kar zahtevno in naporno.

lp

cervus

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

17. jan 2013 12:40

Morda se plača stopiti na tržnice malo izven Ljubljane. Ob sobotah je v Ivančni gorici tržnica. Domače, zelo dobro korenje je 1 eur kilogram. Te cene se slučajno spomnim. Imajo pa radič, kakšno glavo zelja čudovito kolerabo, brstični ohrovt, kaj domače vloženega. Domače začimbe, jajca, domače rezance... To, kar se res da dobiti v tem času. Cene so ena tretjina tistega, kar vidimo na ljubljanski tržnici. Moram pa še enkrat v Trebnje na tržnico pogledat.

Suzi

polarbear  

član od: 7.8.2010

sporočila: 382

21. jan 2013 18:37

Lunačka poizkusil ti bom na kratko odgovoriti na vse tvoje bodice.

Povprečen slovenski kmet je premajhen,da bi lahko konkuriral ogromnim evropskim kmetom z ogromnimi subvencijami.Nekateri se poiskušajo širiti in tisti še lahko prodajajo trgovskim verigam po mizernih cenah,ki jo te plačujejo kmetom.Kar pa je tudi namen globalizacije in naših evropskih stricev iz ozadja.Treba je uničiti našega domačega kmeta,da nam bodo lahko potem drago prodajali svojo genetsko spremenjeno in z kemikalijami obdelano manjvredno hrano.

Ostali bodo propadli če se ne bodo prilagodili,ali če se bolje izrazim če se MI ne bomo prilagodili.

Potrebno bo začeti spreminjati nakupovalne navade.Namesto v spar,lidl,hofer,mekator in podobne dobičkarje,bo treba podpirati lokalne kmete.Nič ne rečem,nekateri hočejo takoj zaračunati dvojno ceno,če je nekaj domače ali bio,eko...takšni bodo pač propadli.

Ko si v  nekaj letih ustvariš svoje omrežje lokalcev,ti bo treba v trgovino samo še po sol in poper,če se malo pohecam.

Če si pa lahko še del svoje prehrane pridelaš sam,pa je to en ogromen plus!

polarbear

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

21. jan 2013 19:20

polarbear, se podpišem pod tvoj post 

robida

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

21. jan 2013 19:22

 

V tem bobu leta (Večer Maribor) je veliko resnice: ne zaradi kmetov, zaradi evropskih stricev iz ozadja.

"Na kraj pameti mi ne pade, da bi pogledala, kaj na izdelku piše; je zdravo, ni zdravo, koliko konzervansov ima, je slovensko ali ni. Zame je pomembna samo cena. Kupujem tisto, kar je v akciji, in temu prilagajam svoj jedilnik."

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti