Paleo dieta

nallis  

član od: 5.2.2011

sporočila: 59

tema odprta - 3. dec 2012 9:29 | ogledi: 31.258 | odgovori: 23

V ta praznični čas ravno ne sodi,pa vendar-paleo dieta.Vaše izkušnje,jo kdo prakticira...Različica Atkinsove oz.Atkinsova različica paleo?Meni Atkinsova uspeva kakšen mesec,samo,da malo oklestim kak šlauhec.Pol pa nekaj časa držim težo,pol pa spet.Vem,neodgovorno do mojega telesa ampak,zaenkrat mi še uspeva-tako,dvakrat letno.Prijazen predpraznični pozdrav iz moje province.

nallis

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

3. dec 2012 10:35

 Sem šla iz firbca na gugl (ker nisem imela pojma, kaj naj bi bila paleo dieta) in sem našla tole:  http://www.wellneo.si/clanki-wellneo/diete-in-zmanj 

Če se želite v nulo poučiti o paleo dieti, vam predlagam kot učbenik (dobesedno) prvo knjigo iz zbirke Otroci zemlje od Jean Auel: Rod jamskega medveda. Po moje vam bo navdušenje za paleo hrano hitro izpuhtelo. Ker, če se želite prehranjevati na paleo način, si morate priskrbeti tudi živila enaka in na isti način kot paleolitski lovci in nabiralci (mal težka bo, mamuti in ostale ledenodobne pošasti so v glavnem že vsi izumrli).

Me pa preseneča iskanje najrazličnejših diet, ene bolj butaste od druge, ko pa dobro vemo, da še za hrano kmalu ne bo denarja (oz. ga pri enih - na žalost - že zdaj ni).

lp

cervus

Vanilija  

član od: 18.8.2005

sporočila: 208

3. dec 2012 13:18

Osebnih izkušenj s to dieto nimam, se je je pa novembra lotila ena skupina mojih kolegov. Če imaš Facebook, poglej na stran Paleovember, tam se je nabralo kar nekaj mnenj, izkušenj in receptov.

Vsi, s katerimi sem govorila, so s pomočjo te diete v enem mesecu dejansko izgubili nekaj kilogramov, se pa sprašujem, kako bo, ko bodo v svojo prehrano zopet vnesli ogljikove hidrate.

Osebno tega načina prehranjevanja ne podpiram, ker sem preveč fizično aktivna, da bi zanemarjala vnos hidratov kot pomemben vir energije.

Vanilija

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

3. dec 2012 15:36

Se popoloma strinjam z vsem, kar je napisala elaphus.  

Jasno, da so izgubili par kilogramov, če so se morali najprej pognati v dir za medvedom, ga premikastiti do smrti, lastnoročno odreti in speči na ognju, skresanem s kresilnimi kamni in gobo. Vsaka čast, da so sploh še živi. Z mamutom bi delovala še bolje. Zanesljivo bi dodatno pomagala tudi začasna preselitev v Potočko zijalko ali Betalov spodmol, za kak mesec ali dva, sploh pozimi (za vzdrževanje toplote človek porabi blazno ene energije).

Če se pa greš paleodieto z domačega kavča nekako takole, da odkorakaš k mesarju po piščančkov file ali po globoko zamrznjene filete bradatega huja, ki jih potem cmariš z eksotičnimi zelišči, potem je pa to navadno, no, ne vem kako naj to spodobno povem. 

Ali ne bi bilo veliko bolj enostavno, poceni in predvsem zdravo malo manj jest in malo več migat? 

Sonja

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

3. dec 2012 22:46

Edina prava dieta zame je, da prideš s hrano na normalen odnos. Da s predoziranjem ne filaš nekih praznin in da z premalim doziranjem in ignoriranje ne stradaš telo nujnih snovi. To je pa za veliko, veliko ljudi kar jebeno doseči. V fazo, ko ti cuker dejansko pade 1x na teden in to takrat fiksiraš res samo z dvema piškotoma, NI lahko priti, pa da se, ko je na meniju fina domača kura in mamini mlinci (you name the dish, tole je samo primer) vzame en kos mesa pa ena zajemalka mlincev, potem pa rečeš DOSTI in ne čistiš hrane toliko časa dokler ne obležiš za mizo, samo zato, ker je to pač tvoj najljubši obrok. Pa ko prideš ob 22ih domov po n urah službe, šolskih obveznosti, sestankov itd. da se ne gre direkt še v bundi v hladilnik in hajde pleni do kraja... itd. tega je še milijon. Traje, da se doseže, zahteva veliko koncentracije in kontrole samega sebe, je pa ena in edina trajna dieta. Ne pa vse te kvazi invencije, ki itak pripeljejo samo do zamajanega zdravja, prazne denarnice in masivnega jo-jo efekta.

Viva Meier

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

4. dec 2012 7:01

Imam kar nekaj izkušenj ja. Skozi samoeksperimente sem dal tekom lanskega leta, ter do pomladi tega leta skozi veliko število diet/prehrambenih smernic. Paleo mi je od vseh še res bil najjači, a sem ga zaradi (vsi vemo kako je v tej J***** DRŽAVI) brezposelnosti ter slabega stanja na področju financ opustil. Nikakor ne mislim podpirati LILD JAJC iz baterijske reje, mesa iz katerekoli xy trgovine, kjer se živina goji samo za masovno konzumacijo, vseh eko bio trgovin katere služijo na vedno blj aktualnem uživanju maščob skozi oreščke/semena (roko na srce. Mandelj je mandelj, pa naj ga kupim v LIDLU ali v EKO BIO prodajalni...). Za kvaliteto pa pač po sili razmer ni bilo...

Vso to samoeksperimentiranje mi razen BMI 17,00, prijetnih pogovor na usnjenih kavčih ter brskanja po preteklosti, itak ni nič drugega prineslo .
No, edino veliki ljubitelj kulinarike sem postal. Spoznal da obstaja pravi mali univerzum različne,okusne, zanimive hrane/arom/kombinacij. Sedaj uživam v vsakem grižljaju. Peka in kuhanje sta mi postala veselje!

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

4. dec 2012 7:35

MBrando, tudi jaz sem pristal na sedemnajstki in usnjenem kavču, hehehe Pa ne s kameno dobo, jaz sem se šel celo opice , pa še vse mogoče drugo sem preizkusil. Skratka, najini zgodbi se očitno ujemata v vsem, do tistega "veliki ljubitelj kulinarike sem postal"

 

Kar se tiče teme: pozabljate, da ang. "diet" ni nujno 'dieta', ampak pomeni tudi preprosto 'prehrana'.

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

4. dec 2012 15:19

666 je napisal/a:

Kar se tiče teme: pozabljate, da ang. "diet" ni nujno 'dieta', ampak pomeni tudi preprosto 'prehrana'.

Ja, normalno, ne, dieta je prehrana: prehrana za sladkorne bolnike, prehrana za celiakijo, prehrana za hujšanje, prehrana za...... (vstavi po želji).

lp

cervus

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

4. dec 2012 15:22

Ja, ampak ang. diet ne pomeni le neke posebne vrste prehrane (za bolnike, za hujšanje... ), pač pa prehrano nasploh v smislu 'način prehranjevanja': ang. vegeterian diet, omnivorous diet, paleo diet, american diet...

 



Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 04.dec 2012 15:23

Mygrace

sporočila: 6506

4. dec 2012 15:29

Pa to ne morš verjet, noooooooooooooo...............

 

Pa ena pijača je bila tudi Diet, se mi zdi...se mi zdi, da so nam v "bivši širši" hoteli speljat klientelo od Deita

 

Mygrace

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

4. dec 2012 15:40

Česa "ne morš verjet", da jaz povsod težim s preciznimi razlagami ali da se ti povsod oglašaš brez vsebine?

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti