Namesto rož in svečk za 1. november

Mygrace

sporočila: 6506

30. okt 2012 8:00

MEMENTO MORI

 

Dolgost življenja našega je kratka.

Kaj znancev že zasula je lopata!

Odprte noč in dan so groba vrata;

al dneva ne pove nobena pratka!

 

Pred smrtjo ne obvarje koža gladka,

od nje nas ne odkupjo kupi zlata,

ne odpodi od nas življenja tata

veselja hrup, ne pevcev pesem sladka.

 

Naj zmisli, kdor slepoto ljubi sveta,

in od veselja do veselja leta,

de smrtna žetev vsak dan bolj dozori.

 

Znabiti, da kdor zdej vesel prepeva,

v mrtvaškem prti nam pred koncam dneva

molče trobental bo: "Memento mori!"

 

F. Prešeren

 

 

Sveče smo prižigali že davno pred izumom plastičnih kastrol. In ne vem, kje piše, da moramo dandanašnji prižigati plastične sveče, sploh une...une...une disco light?! To ni noben Počivajvmiru!

Jaz grem na pokopališče tudi 2. novembra, na Dan vernih duš... pa tudi sicer kar precej pogosto, raje kot k vedeževalkam.....

 

                                       

 

                                              

Mygrace

Lila Roza  

član od: 13.11.2010

sporočila: 128

30. okt 2012 8:28

Mygrace, lepo napisano. Nisem vedela, da je 2.november Dan vernih duš. Pri nas kupimo ikebano in sveče. Na grobove hodimo skozi celo leto, je pa res, da na 1.november prižgemo še kakšno svečo več, in postavimo kakšno bolj bogato ikebano. Za prvega gremo na žale pozno popoldne oz. ko se stemni, ker vse te svečke še bolj pridejo do izraza.

Lila Roza

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

30. okt 2012 9:35

Meni je pa hecno, da se VSAKO leto ta čas, razpase debatiranje okrog grobov na 1.november. Ker je ta praznik (izgleda) edini ki s svojimi običaji povzroča razkroj družbe, toplogredne pline, malomeščanstvo, potratnost......naštevajte dalje. Čez leto smo mirno kupovali argentinsko zelenjavo, v smeti metali neporabljeno hrano, kupili 5x dražje kavbojke samo zato, ker so imele na žepku našit nek slaven logo, celo noč smo stali v vrsti za en nov aparatek (s katerim ne bomo delali nič drugega kot s starim), za počitnice vzeli kredit - da smo šli kamor je v našem okolju TREBA iti...itd,itd.... Ampak ko pride 1.november, zdaj je pa treba biti pameten, ozaveščen. Ne vem v kakšnih okoljih živite, a na našem pokopališču ne vidim kakšne posebne potrate - že zadnjih nekaj let so na grobovih skromni aranžmaji in nekaj sveč. Pri večjih družinah več, pri manjših manj. Ne vem zakaj bi me moralo biti sram če na ta dan (ki je temu namenjen), prižgem svojim svečko v spomin? Bo zato več lačnih na svetu, se bo zato začela kakšna vojna, bo naša kriza večja? Kaj če bi bili tako zelo ozaveščeni še na kak drug praznik!

Lisa

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

30. okt 2012 13:06

Razlika je v tem, da od vsega prej nastetega nekaj imas. Od te traparije pa nimas nic sam, niti kadaver tam spodaj ne.

Commis débarrasseur

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

30. okt 2012 13:20

Seveda imaš kaj od tega. Jaz se naprimer na pokopališču prav fajn počutim. Že od nekdaj govorim, da bi imela privatno pokopališče - ampak v stilu parka, ne marmornatih plošč ali bog-ne-daj "sten s poštnimi nabiralniki".

Včasih celo kaj poštimam na grobovih, ki so od "ne-vem-koga" - če vidim, da se smodi sveča, če je padla vaza, če je cvetje totalno ovenelo...

Pri vsem tem pa verjamem v reinkarnacijo in mi je popolnoma jasno, da tam na pokopališču pač ni nikogar - če se lahko tako izrazim.

In zakaj ne prižgati sveč in prinesti cvetja ob dnevu mrtvih, če pa je ta dan še posebej namenjen temu? Saj tudi božične jelke ne postavljamo sredi poletja, a ne.

 

LP

http://zaspancki.si/

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

30. okt 2012 13:26

Se strinjam z zzakom. In tudi njegove slike so zelo nazorne. Splošno znano je, da je reciklaža odpadnih sveč okoljsko zahtevna in zelo draga. Zdaj, enim lahko zaradi tega fino dol visi, enim nam pa ne. Če se celo leto trudim z ločevanjem odpadkov, če hodim peš ali z biciklom, namesto z avtom, če uporabljam deževnico za zalivanje vode, itd. itd, potem tud ne bom znosila 1.11. na grob 5 sveč. Ker se mi zdi škoda denarja in okolja.

Kar se tiče potrošništva se lahko Slovenija primerja z Evropo, ma glede varovanja okolja, smo pa pravi Balkanci. In potem naredimo eno veliko akcijo, vsako leto marca ali aprila, in hodi folk okoli in pobira po tleh papirčke od bonbonov, potem še nagradimo s titulo "Slovenka leta" pobudnico te debilne akcije in se trepljamo, kako da smo pridni, pa kako smo nabrali tone smeti, namesto da bi začeli čistiti v glavah, pa bi bilo teh smeti že v začetku dosti manj.

 

 

 

saša

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

30. okt 2012 14:19

Spagon, s tem zadnjim se ne bi mogla bolj strinjati s tabo. Akcije v stilu" Tekmujmo, kdo bo zbral več smeti" so mi do kraja debilne in zgrešene. Posebej moderne so v šolah. Torej, nagrajena je tista šola, ki zbere več rznoraznih smeti, npr. baterij, kartuš. papirja.... Pa ljudje božji, osnova ti je, da daš vsako smet na svoje mesto, brez da boš nagrajen za to!!! Oz. nehala bom uporabljati baterije za ponovno filanje, da bo lahko moj otrok nesel v šolo več odpadnih baterij in bo za to nagrajen. Pa še več reklam si želim v nabiralniku, da bo moj otrok .....Itd. 

Morda se motim, no.  zaradi mene pač ni treba nebene akcije Očistimo to in to, ker se zavedam, kje je mesto za kak odpadek.

 

marjja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

30. okt 2012 14:28

spagon je napisal/a:

 In potem naredimo eno veliko akcijo, vsako leto marca ali aprila, in hodi folk okoli in pobira po tleh papirčke od bonbonov, potem še nagradimo s titulo "Slovenka leta" pobudnico te debilne akcije.......


saša

Matr, Slovenci zelo čudne bonbone jemo:

http://www.milenijski-cilji.si/sites/default/files/

 

In reciklaža sveč že ne more biti tako draga in okoljsko zahtevna:

http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/dnevno-prede

lp

cervus

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

30. okt 2012 14:48

zzak1977 je napisal/a:

Razlika je v tem, da od vsega prej nastetega nekaj imas. Od te traparije pa nimas nic sam, niti kadaver tam spodaj ne.



Commis débarrasseur

 

???

Ko bi ti, recimo, tam spodaj imel " kadaver" od tvojega otroka, bi se ravno tako izražal??? 

Ljudje božji, že res, da je polna luna in že res, da imamo vsak svoje mneenje o tem dnevu, ampak malo  bolj kulturno pisanje in izražanje si mrtvi pa vendarle zaslužijo..

 

 

Kotarca

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

30. okt 2012 15:08

Dragi moji, sami smo hoteli kapitalizem, sedaj ga pa imamo. In ta ima v temelje vgrajeno tisto, da troši več, več in več. In ne samo na dan vseh Svetih, tudi Božič, Novo leto, Velika noč, vse je naravnano na trošenje. Zato pa: kakor komu paše. Je pa pri tem vsaj nekaj dobrega. Če se že med letom ne moremo srečat z žvahto, se pa vsaj na grobovih.

Kadaver je izraz primeren za truplo živali, ne pa ljudi.

janko1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti