Noži

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

19. nov 2012 11:27

Bom še jaz pristavila svoj piskrček o nožih. Pred mnogimi leti je bil mož na Finskem in je domov prinesel komplet nožev. Zraven je prinesel še magnetno držalo, na katerem visijo noži. Nad štedilnikom. Občasno jih nabrusi in so ok. Ampak zanimivo pri teh nožih je to, da so na videlu. Vsak, ki pride na obisk, no zdaj že malo manjkrat, vpraša, a ni nevarno imeti nože takole pri roki. Prav zanimivo je bilo opazovati ljudi in ugotavljati, kaj se jim podi po glavi.

 

naor

Brina  

član od: 10.10.2001

sporočila: 39

19. nov 2012 12:25

Če je še govora o nožih iz Petrola - kupila sem enega, tistega 20 cm dolgega in mislim, da je dober . Meni in moji družini zelo ustreza, je najboljši od vseh, kar jih imamo. Res pa je, da se do sedaj z njimi nismo ravno hvalili.

Ko na Petrolu dobijo še kakšne druge, bom kakšnega manjšega še kupila.

Brina

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

19. nov 2012 16:10

Dragi Ežoj, da ne bo pomote: ko sem napisal " dežurne kvazi avtoritete" nikakor, nikoli in za nobeno ceno nisem imel v mislih tebe. To je letelo na tiste članice, ki se vedno in povsod vtikajo in pišejo samo zato, da pač pišejo ne glede na verodstojnost in točnost. Vem, da si stručko v svojem fohu, vem, da me v mariskateri stvari prekašaš in ravno zato te rad berem. Vem tudi, da ti noži pomenijo en drek , vem za tvojo življenjsko filozofijo (no, kolikor jo pač razkrivaš tule na forumu ) in si mi v vsem tem v bistvu fajn. Ampak, sam imam na nože (pa še na kaj drugega tudi ) pač drugačne poglede. Morda to izvira iz preteklosti, ko doma nikoli nismo imeli dobronabrušenih nožev in kot se reče, bi jih lahko jahali. Zdaj pač uživam v tem, da ko režem bodisi meso, zelenjavi, sadje ,....naredim čisti rez, da nož reže in ne mečka, da reže in ne seklja, da so rezine pravih oblik ne pa vse nacufane, brezoblične in skrajno neestetske. A je to preseravanje , kot pravijo nekateri ? Morda, samo meni je pač estetski videz sleherne fete, kockice, žulijena ipd. pač ravno tako pomemben, kot odličen okus. In to je vse. Zato mi ni škoda odšteti 100 ali 200 evrov za nož, ki mi bo to omogočil in ga bom imel v enaki obliki kot pri nakupu vse svoje življenje. Tudi je res, da si to pač lahko privoščim in se ob tem zavedam, da morda ne bo vedno tako. Takrat bom pač zadovoljen z nožem za 1 evro in vesel, da bom imel kaj za rezati .

Pa še to: če te je moja pripomba zbodla, se ti iz vsega srca opravičujem . :))

 

hedonist

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

19. nov 2012 16:24

hedonist je napisal/a:

Dragi Ežoj, da ne bo pomote: ko sem napisal " dežurne kvazi avtoritete" nikakor, nikoli in za nobeno ceno nisem imel v mislih tebe. To je letelo na tiste članice, ki se vedno in povsod vtikajo in pišejo samo zato, da pač pišejo ne glede na verodstojnost in točnost.

O, najbrž si mislil mene.

rimljanka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

19. nov 2012 16:27

hedonist je napisal/a:

 In to je vse. Zato mi ni škoda odšteti 100 ali 200 evrov za nož, ki mi bo to omogočil in ga bom imel v enaki obliki kot pri nakupu vse svoje življenje. Tudi je res, da si to pač lahko privoščim in se ob tem zavedam, da morda ne bo vedno tako. Takrat bom pač zadovoljen z nožem za 1 evro in vesel, da bom imel kaj za rezati .

Nekako mi ni jasno, če imaš nože po 100 ali 200 evrov za vse življenje, kdaj bo potem nastopil (če bo) čas, ko si boš moral kupiti one za 1€? V onostranstvu ali v drugem življenju?

rimljanka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

19. nov 2012 17:11

Hedonist, nič hudega, ni zamere. A misliš, da so v moji preteklosti bili fajn nabrušeni noži. Kolikor se spomnem smo doma imeli le enega " ta pravega ", ki sem ga tudi jaz zelo rad uporabil, da kak kos lesa lepo odsekam in sem seveda tudi s kladivom mal potokel................, no, to so mi " s pedagoškimi prijemi " ( primerni času, o katerem govorim ) izbili iz glave.

No, pa sem rekel, da ne črhnem nobene več o nožih,............. ja, zarečenega kruha se največ poje.

Če bi me prosili, sa dam za slovar ali enciklopedijo definicijo noža, bi vsekakor rekel: nož je priprava sa sekanje.  ( pika, to je to in pika ).

Nož na uni fotografiji je iz enih drugih časov. Res je star cca 50 let, že dvajset let ni v uporabi ( razen, sem ter tja za regret nabirat ). Iz tistega časa je treba mlajšim rodovom povedat, da marsičesa ni bilo, in vsaka kvaliteta je bila sprejemljiva, samo da je. Na rezilu tistega noža se vidi, kolk je bilo mehko jeklo in kolk ga je bilo treba brusit.

Danes so drugi časi. Resnično, že čist navadni noži za pol evra so veliko boljši, skor bi rekel kot najboljši nož pred petdesetimi leti. Se mi je naredilo enako kot ( se mi zdi ) Cili: po enem letu v kompostu je nož še naprej brezhiben.

Zanimiv je odnos nekaterih do nožev: pri moji sestri, imajo nož, za nekaj zelo nevarnega, posebej za otroke ( pa " otroci " so punce od 17 - 28 let ), in so noži temu primerni. Ko sem bil pred dvemi leti na obisku, pri njej na vikendu, sem se za glavo prijel: noži skor niso bili boljši od  vilice za sladice. Bodoči da niso imeli ničesar za nože nabrusit sem stopil do bližnjega potoka in zbral " ta pravi kamn " in nabrusil nože ( da se ja pol vsem hvalila, brat mi je nože nabrusil, previdno, da se ne porežete ).

Pa, brez skrbi, tudi pri meni noži režejo, le, da bi rekel ( s kančkom ( ali bolje s ščepcem ) ) žlehtnobe: bodite pripravljeni skuhat kosilo na na pol zapuščenem vikendu, skor brez noža in fenci posod.................

So tudi stvari, ki jih jaz imam rad, brez kašne racionalne razlage, pa če so komu to noži, tudi prav.

 

 

 

ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

19. nov 2012 17:26

Ko mački na rep stopiš, zacvili.

Ežoj ni kulinarikom kazal svojega znanja, on nam je pokazal, kako nam je nekdo drug skušal nekaj prodati, pa ga je ežoj "prečital". In to svoje spoznanje podkrepil.

Ežoj je s svojim znanjem dodobra stopil na rep, zdaj pa naj gre kar nekam drugam? A ne, to pa ne.

 

Ežoj

 

 

mamamia

MOON  

član od: 18.6.2008

sporočila: 187

19. nov 2012 19:30

Se strinjam z Topotopo9001, kar se tiče nožev z petrola.Sploh ni kvaliteta taka kot se govori.Meni je mož prinesel dva, sedaj pa se jih več ne dobi, na vseh petrolih pravijo da čakajo novo pošiljko, samo nihče ne ve kdaj. Jaz imam nož-žago,ki res slabo reže,stari nož-žaga mi po skoraj 20-tih letih bolje reže kot ta s petrola, da o malem nožu spolh ne govorim.Možu sem rekla da tudi ko dobijo novo pošiljko, da naj več ne kupuje teh tako zvanih dobrih nožev.Res je zavajanje ljudi.

 

MOON

escada  

član od: 21.8.2002

sporočila: 563

20. nov 2012 21:12

No no...ne tako hitro vsepovprek obsojati in metati v nič. Doma imam že kakšen mesec cel komplet nožev, s stojalom vred, pa nemorem reči, da so ti noži slabi, a tudi vrhunski niso. Lepo vas prosim za 9€ v povprečju za kos se pričakuje najmanj Osaka japonske nože. Realy?. Vseakor so boljši od raznih plastik fantastik nožev v raznih kompletih, če pa jih primerno nabrusiš ( meni jih je "najostrejši na Štajerskem") pa so tile noži dorasli svojemu namenu, to pa je še vedno rezanje.

Pri nas doma smo z njimi zadovoljni.

Escada

bani  

član od: 25.5.2008

sporočila: 99

21. nov 2012 7:37

Jaz sem zadovolna s Petrol noži

bani

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti