Vkjlucevanje slovenskih narodnih jedi v jedilne liste

matejabajc  

član od: 26.1.2004

sporočila: 1

tema odprta - 26. jan 2004 18:36 | ogledi: 3.896 | odgovori: 3

Zanima me, kje naj dobim gradivo za temo "Vkljucevanje slovenskih narodnih jedi v jedilne liste". Zanima me tudi, kako naj se lotim projekta, ki je seminarska naloga. Torej, kaj vse naj vkljucim pod to temo in kaksne smernice mi predlagate. Najlepša hvala.

Miha

Miha Novak

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

27. jan 2004 7:52

MIha, poglej tole: Bagarič, M. 2002: Zastopanost tradicionalne istrske kuhinje v sodobni turistični ponudbi: diplomska naloga. Portorož. Marčič, A. 2002: Istrska kuhinja v sodobni prehrani: diplomska naloga. Portorož. Morda boš dobil kakšno idejo. Meni se zdi pomembno, da opredeliš pojem slovenske narodne jedi. Ta namrec ne obstaja. Obstajajo gorenjskek, dolenjske, istrske itd. Slovenija leži na stiku različnih jezikovnih, etničnih, etnoloških skratka kulturnih prostorov, zato je zelo raznolika. Tudi v prehrani. Pomembno dejstvo je, da je bila vsaj do nastanka Države SHS regionalna pripradnost izrazitejša kot narodnostna.Tradicionalne jedi so zato regionalno ali lokalno opredeljene. Ni je jedi, ki bi bila poznana v celi Sloveniji. Danes je, seveda, vendar ti govoriš o tradicionalni hrani. Pazi tudi na izraz tradicionalen. Kako ga razumeš? Ali je povezan z družbo, katere glavna dejavnost je kmetijstvo, ima izrazit lokalni značaj, ki se kaže v obdelovalnih načinih, v uporabi lokalnih gradbenih materialov in zato v jasnem arhitekturnem značaju, v gospodarjenju, ki temelji na rabi živalske in človeške delovne sile, v omejenih stikih? Ali imaš v mislih meščansko hrano?. Zato pazi. Dobro opredeli, kaj je tradicionalno in kaj je narodna jed. Upam, da sem ti bila v pomoč. Veliko upeha.

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

27. jan 2004 8:00

Miha, še nekaj. V Cobissu imaš kar nekaj diplomskih nalog, ki so bile narejene na Turistiki v Portorožu. Mimika

cirila  

član od: 24.7.2003

sporočila: 117

27. jan 2004 10:53

Poglej si tudi knjigo Slovenske narodne jedi od Andreje Grum; tudi tam govori o setavljanju jedilnikov in o narodnih jedeh (upam, da sem si prav zapomnila naslov in avtorico).

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti