Gorica-področja za slikati

tema je zaklenjena

Mygrace

sporočila: 6506

21. avg 2012 11:27

No ja, tudi o angleščini itd.......

 

Mygrace

biba22  

član od: 1.1.2009

sporočila: 48

21. avg 2012 12:36

andrejka je napisal/a:

Pelji ga tudi na Trg Evropa (italijansko Transalpina). Večini turistov se zdi fascinantno, da so z eno nogo v Italiji, z drugo pa v SLO. No, vsekakor je najlepši kontrast med starimi ulicami npr. Raštela, Židovske, Kapucinske, .. in ulicami Nove Gorice. Čudovit kontrast je že prehod z Erjavčeve na Via San Gabriele - avenija Erjavčeve se nenadoma zoži, pa tudi arhitektura je drugačna. Pa poiščeta na Travniku v Gorici kakšno majhno trgovinico (žal jih je veliko propadlo v zadnjem času) in kot kontrast se v NG ponuja Qlandia. V Raštelu stare meščanske hiše proti Eda centru ali blokom na Gradnikovih brigadah. Možnosti je veliko. Lahko pa zavijeta z Vie Monte Santo na eno do stranskih ulic proti solkanskemu polju, kjer je cel kup propadajočih hiš in kot kontrast fotografirata skoraj pretirano urejene in velike "vile" na Damberju. Park na Korši in park za Bevkovo knjižnico. Nova cerkev v NG in cerkve v Gorici, ...

Če sem malo žleht - kvazi kolesarske steze v Gorici in urejene kolesarske steze v NG, pa neurejeno odlaganje smeti v Gorici in ekološki otoki v NG (no, ja, tudi ti nam niso vedno v čast).

Lahko pa mesti tudi povežeta npr. s fotografijo Kostanjevice (Kapele) in goriškega gradu.

 

Vendelina, napisa s kamni na Sabotinu ni več, vsako leto ga ustvarijo ob določenih akcijah z baklami. Menda se je najemnik zemljišča, kjer je bil svoj čas napis TITO, zamenjal, vendar ni videti kakšnih bistvenih sprememb.

Super Andrejka hvala za predloge. Mu bom svetovala. Še kakšen nasvet? V Gorico naj bi šel zdaj ta teden.

biba22

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

21. avg 2012 15:16

Vendelina jr. je napisal/a:

Tu sta dve temi.

Prva je ta, da je izraz Lah pejorativen vedno, kadar s tem ne mislimo na priimek.

Druga je pa ta, da zgodovina ni nekaj takega kot športna tekma, ki malo dlje traja. Nekako ne gre tako, da bi rekli, ja saj res, 21 let italijanskega fašizma na teritoriju, ki danes pokriva 1/3 Slovenije, ampak potem je bilo pa tudi nekaj Slovencev zraven, ko so metali žrtve v fojbe, ergo vsak ima nekaj masla na glavi, rezultat je 1:1, uravnotežili smo prikaz zgodovine, gremo dalje, ne bomo se obremenjevali s polpreteklo zgodovino.

Tako površno se pa ne dela.

Ne pričakujem, da bo slehernik znal toliko zgodovinske metodologije, kot jo znajo univerzitetni profesorji. Ne pričakujem, da bo slehernik brskal po arhivih (ups, zdajle sem se spomnila na en interni štos, ki ga imava z Loni), po raznih mestih sveta, da bi se prikopal do objektivne informacije.

Ampak pričakujem pa vseeno, da, če nič drugega, človek naredi vsaj en osnovni razmislek in sicer: kako bi se pa jaz počutil/a v takih okoliščinah? Kako bi se pa jaz počutil/a, če mi ne bi bilo dovoljeno govoriti v maternem jeziku, če bi morala obvezno tudi v vaški trgovini naročati v tujem jeziku? Kako bi se pa jaz počutil/a če bi ime mojega otroka nekdo popravil v nekaj, kar se malo bolj v tujem jeziku sliši - in ne bi mogla niti protestirati? Ta vaja, da človek premisli, kako bi sam odreagiral v dramatičnih in težkih trenutkih čisto lepo pomaga, da uporablja malo več pameti.



Vendelina jr.

 

 

Nekaterim res ni pomoči.

Napisala sem, kaj me je zbodlo in zakaj . Preberi še enkrat Vendelina.jr. A res ne  moreš brez socioloških razglabljanj, psiholoških  nasvetov in še česa? Pa saj si prav fajn punca, če le hočeš!

Zbodlo bi me tudi, če bi katera od brihtnih članic napisala nekaj takega kot: hčerina prijateljica se je pa oni dan  poročila s švabom ( in ne z Nemcem) Le kot primer, za lažje razumevanje. To je bil moj namen, nič drugega!

Tole je zame zanimiv in neobremenjen pogled na obe mesti. Malo drugačen od stereotipov, ki smo jih vajeni.

http://storiaepolitica.forumfree.it/?t=54548121

 

Kotarca

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

21. avg 2012 15:26

Kotarca je napisal/a:

frina je napisal/a:

Zdajle bom pa žleht. Jaz bi mu pokazala pokopališče, na katerem so morali ljudje poitalijaniti priimke, ko so prišči pod Italijo. Naj se vidi civilizacija.



F r i n a

To je pa res žlehtnoba.

Kaj ima fotograf, ki ga zaničljivo imenuješ lah, ali Lah,  opraviti s polpreteklo zgodovino, samo zato, ker jepo rodu Italijan, pa res ne vem. Pa ne bi o tem, le lepo ni.



Kotarca

 

Žal mi je, če si tako razumela moje sporočilo. Lah je starinski izraz za Italijana in ni bil uporabljen z zaničljivim namenom.

Iskanje stika civilizacije prav na tem območju se mi zdi ponižujoče za Slovence, ker mislim, da smo na enakem nivoju. Tudi spreminjanje priimkov na spomenikih je stik civilizacij in dokaz, da je nek narod mislil, da smo bolj omikani, če imamo na nagrobniku spremenjene priimke. To je žalostna zgodba stika dveh narodov, kar bi morali vedeti vsi, ki mislijo, da smo Slovenci civilizacija, ki se bistveno razlikuje od italijanske.

Stiki civilzacij niso samo v Martinu Čedarmacu, ali neki fotografiji, ki si je ne morem predstavljati, stiki so bistveno bolj zarezali v slovenski živelj kot bi želeli priznati.

Ne pozabite, da je Berlusconi rekel, da so bili naši  ljudje v taboriščih ( kjer umrl moj stric, ki je bil še dojenček), na počitnicah, zato mislim, da je potreba po tem, da se govori o skupni zgodovini, pomembnejša od tega, da smo nekoč vedeli za vsakega zmagovalca iz San Rema, ker smo skrbno spremljali njihovo glasbo.

 

 

 

F r i n a

moderator2  

član od: 12.3.2010

sporočila: 710

21. avg 2012 15:27

Prosim, vrnite se k vsebini teme, vse ostalo pa lahko urejate prek ZS. Hvala.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

21. avg 2012 15:28

Izraz Lah in Švab nista primerljiva.

Vendelina jr. strinjam se s tabo.

F r i n a

biba22  

član od: 1.1.2009

sporočila: 48

21. avg 2012 15:43

moderator2 je napisal/a:

Prosim, vrnite se k vsebini teme, vse ostalo pa lahko urejate prek ZS. Hvala. 

Končno se je moderator oglasil, ker tukaj nekateri zelo močno smetijo, da ni konca. Z mojim vprašanjem pa mnoga vsebina nima prav nič veze...

 

biba22

Sporočilo je spremenil(a) biba22 dne 21. 2012 15:45

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

21. avg 2012 17:59

Kolegica Biba22 ( verjetno so to tvoja leta ) evo vidiš, kam se lahko obrne povsem enostavno, dobronamerno vprašanje. Nekateri so pač obremenjeni z vsem in vsakim in ni jim pomoči. Ti vprašaš, kje naj tvoj frend fotka oni pa odpirajo stare rane in domala grobove. Eni to počno zaradi poze, drugi zaradi omejenosti, tretji zaradi nesrečnega zakona, četrti........

Še bi lahko pisal o tem, da je od tistih groznih dogodkov minilo skoraj že sto let ali pa vsaj 70 in da gerenracije ,ki prihajajo o tem ne vedo dosti ali pa sploh nič, da je tistih ,ki to vedo in so celo osebno pritadeti tudi iz dneva v dan manj in da tak način razmišljanja ne vodi nikamor.

Obenem pa se mi  zastavlja vprašanje, kako naj pride do  narodne sprave če se strasti razvnamejo že ob tako enostavni temi, kaj je vredno pofotkati v Gorici.

 

hedonist

Mygrace

sporočila: 6506

21. avg 2012 19:59

Pa itak smo, ( vsaj mi, za vas ne vem) masovno drli čez mejo po dobrine, ki jih pri nas ni bilo moč kupiti.

 

                                          Buče:

Mygrace

kozamurnik

sporočila: 2311

21. avg 2012 21:46

Ja, res je. Pa nekateri še zmeraj hodimo. . vrazicek] Mimomogrede, strinjam se s Kotarco. Izraz Lah ni lep in se ga vedno uporablja v slabšalnem pomenu.Na Primorskem pa sploh. Dovolj je če pogledate kak animran forum ali katerkoli zapis o dogodkih med vojno pa boste videli, da imam prav. Frina, ki se je prva oddaljila od teme, pa verjetno tega ne ve. Upam, da smo jo s tem razsvetlili. murnik

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti