Gorica-področja za slikati

tema je zaklenjena

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

19. avg 2012 23:46

frina je napisal/a:

 

Stih Župančila pa je odličen. V kak namen pa je napisan tam, kjer je ?



F r i n a

Napis je na večji hiši v Koprivi (menda - nisem sigurna - je bila tam oštarija nekoč). Taki napisi so nastajali kot izraz domoljubja, v časih, ko je bilo to območje "pod Italijo" in je bila raba slovenskega jezika v javnosti precej drzno početje, če lahko tako rečem. Torej v času, ko se je slovenske priimke poitalijančevalo in imena krajev tudi.

biba22 je napisal/a:

Frina kje se pa točno vidi ta pogled: na eni strani Triglav in na drugi strani morje?

biba22

Tak pogled imaš s Trstelja, našega "kraškega Triglava". Posebej po burji, ko je zrak čist, vidiš morje vase do Savudrije, hkrati pa Triglav in tudi Italijanske Alpe. Ko je mene moj mož prvič pripeljal domov na Kras, sva šla gor nekega sončnega januarskega dne in nisem mogla verjeti, da se stako nizkega "kuclja" (643m) vidi tako ogromno obnočje in da imaš na dlani prav vse - od morja do gora.

Vse poti na Trstelj pa najdeš tule (se pa da tik pod vrh priti tudi z avtom, če ne boste imeli dovolj časa):

http://www.hribi.net/gora/trstelj/26/868

 

Pa lep izlet želim in obilo fotografskih užitkov

 

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

19. avg 2012 23:56

Pa še nekaj zanimivega o Koprivi - v tej vasici sta se rodila zbiralec ljudskega izročila Milko Matičetov in pisateljica Branka Jurca. Tam je bil rojen tudi pilot in španski borec Josip Križaj, pa naravoslovec Josip Ukmar, torej kar nekaj slovenskih izobražencev 20. stoletja.

Sedaj pa tam živi režiser Jan Cvitkovič (tudi v njegovi hiši je bila nekoč gostilna, nona in nono pa sta bila zavedna domoljuba). Nona je bila ena prvih "motoriziranih" žensk na Krasu - z "vešpo" in pozneje s fičkom je hodila po terenu kot babica oz. patronažna sestra in baje je bila izredno odločna gospa, ki se je vedno borila za ženske pravice. Ampak to sodi že v temo, ki se je napletla okrog gospe Alme Sodnik ;)

Mojca

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

20. avg 2012 0:38

Na eni strani Alpe s Triglavom, na drugi Tržaški zaliv, pogost pogled tudi z Velikega Cerja (343 m) s Spomenikom braniteljem slovenske zemlje. Dosti nižji od Trstelja, a z nič manj lepim razgledom.

Pravzaprav niti niso tako majhni kuclji, če pomislimo na nadmorsko višino izhodišča 

lp

mzm

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

20. avg 2012 0:40

Ja, točno, res je MZM - vidiš na Cerje sem pa prav pozabila :) Pa še bližje Gorici je, če bo biba22 svojega gosta tja peljala :)

Mojca

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

20. avg 2012 0:52

mamaF, saj ne vem, če sva uganili Frinino mesto pogleda, a nič zato, talava pa ideje za fotoeksmedicije, ne oziraje se na vrsto aparata

lp

mzm

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

20. avg 2012 1:36

Ja, to pa res - pa tudi brez fotoaparata je ob pravem vremenu razgled z obeh hribov pravi balzam za oči in dušo Pa mogoče bo Frina (poleg svoje) še najini dve točki kdaj obiskala, pa "svojo" izdala, pa se dobimo kdaj na kakšnem našem primorskem hribu

Na Trstelj je iz Komna vsako leto ob dnevu žena (na najbljižjo nedeljo 8. marcu) organiziran zdaj že lepo tradicionalni pohod "100 žensk na Trstelj". Vabljena že zdaj, če si iz naših koncev

Upam, da ne bo jeze zaradi malo odmika s teme

Mojca

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

20. avg 2012 8:27

Pogled. ki sem ga opisala, sem doživela na Sveti Gori, pre baziliko. Mi, iz skoaraj severne Slovenije, smo bili vzhičeni.

Ena od udeleženk, ki ima sestro v Gorici, je povedala, da gre večkrat gor. da pa tega pogleda še ni dožiivela. je pa o tem slišala. Mogoče boste imeli srečo.

Mi je pa prišel na misel fotograf, ki je foografiral ženezniške mostove, pri čemur mu je pomagala Meryl Streep.

 

Hvala za podrobne podatke MamaF. Meni so to neznanih kraji ( v Tomaju bila enakrat, ampak pred desetletji). Kako so take zgodbe slikovte, pove podatek, da večkrat obiščem grpb Ane Lušin, pravijo, da edine ljubezni Ivana Cankarja. Dr. Marijan Košiček, ki je napisal knjigo o ženskah, ki so vplivale na Cankarja, je napisal, da je pokopana v Slovenskih Goricah. Pa ni.

Nobeno mesto ni tako podobno mojemu rodnemu mestu ( arhitektura socializma ) kot prav Nova Gorica. Naj pride tisti lah k nam, dodje mu isto. Pa da mu pokažemo stik civilizacij.

 

F r i n a

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

20. avg 2012 8:30

Zdajle bom pa žleht. Jaz bi mu pokazala pokopališče, na katerem so morali ljudje poitalijaniti priimke, ko so prišči pod Italijo. Naj se vidi civilizacija.

F r i n a

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

20. avg 2012 8:41

mamaF je napisal/a:

 

Na Trstelj je iz Komna vsako leto ob dnevu žena (na najbljižjo nedeljo 8. marcu) organiziran zdaj že lepo tradicionalni pohod "100 žensk na Trstelj". Vabljena že zdaj, če si iz naših koncev
Mojca

 

Hvala, zmenjeno

lp

mzm

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

20. avg 2012 12:06

Pelji ga tudi na Trg Evropa (italijansko Transalpina). Večini turistov se zdi fascinantno, da so z eno nogo v Italiji, z drugo pa v SLO. No, vsekakor je najlepši kontrast med starimi ulicami npr. Raštela, Židovske, Kapucinske, .. in ulicami Nove Gorice. Čudovit kontrast je že prehod z Erjavčeve na Via San Gabriele - avenija Erjavčeve se nenadoma zoži, pa tudi arhitektura je drugačna. Pa poiščeta na Travniku v Gorici kakšno majhno trgovinico (žal jih je veliko propadlo v zadnjem času) in kot kontrast se v NG ponuja Qlandia. V Raštelu stare meščanske hiše proti Eda centru ali blokom na Gradnikovih brigadah. Možnosti je veliko. Lahko pa zavijeta z Vie Monte Santo na eno do stranskih ulic proti solkanskemu polju, kjer je cel kup propadajočih hiš in kot kontrast fotografirata skoraj pretirano urejene in velike "vile" na Damberju. Park na Korši in park za Bevkovo knjižnico. Nova cerkev v NG in cerkve v Gorici, ...

Če sem malo žleht - kvazi kolesarske steze v Gorici in urejene kolesarske steze v NG, pa neurejeno odlaganje smeti v Gorici in ekološki otoki v NG (no, ja, tudi ti nam niso vedno v čast).

Lahko pa mesti tudi povežeta npr. s fotografijo Kostanjevice (Kapele) in goriškega gradu.

 

Vendelina, napisa s kamni na Sabotinu ni več, vsako leto ga ustvarijo ob določenih akcijah z baklami. Menda se je najemnik zemljišča, kjer je bil svoj čas napis TITO, zamenjal, vendar ni videti kakšnih bistvenih sprememb.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti