29. jul 2012 13:24
Jaz ga delam iz jagod, marelic, zmrznjenega miksa jagodičevja in iz kakija, sem enkrat poskusila tudi iz kivija in iz izabele, pa se mi ni preveč obneslo. Iz višenj bo gotovo dober, ker so aromatične in imajo dovolj kisline.
Delam pa holesterolno varianto s smetano, prav gotovo je bolj zdravo, če uporabiš jogurt, mogoče je celo boljše.
Skratka, jaz nič ne kompliciram, sadje bodisi sveže, bodisi zamrznjeno zmiksam (če so zraven kakšne maline ga precedim), posebej stepem sladko smetano (ne preveč, tako malo napol), dodam res čisto malo sladkorja v prahu z vanilijo ali malo žličko medu, če je v igri kaki, tudi ščepec cimeta in sok limone ali še ne čisto zrele pomaranče (ko zorijo kakiji, so naše pomaranče kisle ko vrisk), malo naribane lupine; če ga delam iz robidnic, dodam še žličko kave in malo naribane čokolade. Navadno spasiram še kakšno banano, vse skupaj zmešam in postavim v zamrzovalnik. Pred leti sem si kupila nekakšen strojček za sladoled, ampak tega je treba postaviti na hladno že prešnji dan, navadno se ne spomnim in na srečo je moj zamrzovalnik običajno prepoln, tako, da klasičnih sorbetov pa mlečnih sladoledov običajno ne delam. (Naše žile si pa ta svoje mislijo).
V smeri zdravja pa vsaj zdaj poleti občasno naredim kakšno granito, ta je še bolj enostavna za pripravo:
Zmiksam ali odcedim kakršnokoli sadje, največkrat uporabim kar limone, pomaranče, jeseni pa granatna jabolka in izabelo, ki je seveda kraljica granit, medtem pa zavrem čaj s ščepcem sladkorja in kakšnim listom limonovca ali lovorja ali pa vržem zraven kakšen klinček, vanilijev strok ali kakšen kobul finokja, čisto mirno in najbrž tudi bolj orto je pa, če s sladkorjem pokuhaš samo vodo. To zmešam s sadnim sokom ali kašo in ko se pohladi vse skupaj postavim v zamrzovalnik. Vodo za granito vedno malo posolim. Vsakih nekaj ur (pač, kadar se spomnim) vzamem posodo ven in vsebino zmešam s paličnim mešalcem.
Serviram v kozarcih, letos pa tudi v ledenih skledah, konec tedna jih bom spet naredila, pa bom postopek poslikala in objavila v receptih.
nola
Sporočilo je spremenil(a) nola dne 29. 2012 13:32