Plesniv toast žito

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

30. jul 2012 11:43

Sem jim poslala mail, pripela link na tole povezavo, pa upam na odgovor.

@ rimljanka -- ja, žal je točno ta dilema.

rag_doll

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

30. jul 2012 18:33

Idealno bi bilo, nic kemikalij in nic plesni ... ce bi lahko izbirala, ne bi dala v usta ne prvo ne drugo.

Ker pa to ni idealen svet, raje dam v usta nekaj kemikalij kot pa plesen. Plesen povzroca probleme na dihalih in vse ostale zdravstvene probleme in ni cisto ista plesen na kruhu kot pa npr. plesen na gorgonzoli, brie-ju ali bleu-ju. Sicer pa vem, da sem skoraj en "maniak", ko je govora o plesni.

http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=17

urska

WhiteAndBlack  

član od: 11.4.2010

sporočila: 340

30. jul 2012 20:06

V trgovini vedno pregledam v kakšnem stanju je paket (kupujem Ölz Sandwich Toast), ker se je tudi meni parkrat zgodilo, da je bil plesniv...Pazim tudi, da v voziček ne polagam toasta poleg stvari, ki so bile v hladilniku, ker se v vrečki s toastom takoj naredi kondenz... lp

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

30. jul 2012 21:20

ursus_le je napisal/a:

Idealno bi bilo, nic kemikalij in nic plesni ... ce bi lahko izbirala, ne bi dala v usta ne prvo ne drugo.

urska

Hmmmmmmmmmmmmmmmmm. .............saj lahko izbiraš. No, pravzaprav res, brez kemikalij tako ali tako ni materialnih reči.

Ni pa res, da je samo taka alternativa, saj ja obstajajo tudi toasti, ki nimajo "kemikalij", torej sredstev proti plesnenju, o katerih je tule govora. In vzamemo pač take, če že moramo jesti toast.

Ja, res je, med plesnimi so tudi nevarne, pa tudi take, ki nam pomagajo preživeti (kaj je pa penicilin, pa še marsikateri antibiotik?). Tako pač je, ni vse črno, ni vse belo, je tudi in večinoma, sivo. Večina je torej takih, ki nam, ljudem, neposredno niti ne škodijo, niti ne koristijo.

Sicer pa, če človek opazi plesniv tpoast (ali karkoli v trgovini), pač diskretno opozori trgovko/trgovca, vsaj jaz vedno postopam tako. So se mi še vedno zelo, zelo prijazno zahvalili.

rimljanka

mamka  

član od: 10.7.2006

sporočila: 434

30. jul 2012 22:22

Jap, plesniva živila je treba zavreči - v črno kanto za smeti - za zakopat, nikakor ne na vrtni kompost, tudi v bio kanto ne (komunala potem to kompostira, kompost pa razdeli med komposta željne porabnike- plesen pa se širi). Toasta pa tudi vakumsko pakiranih sirov že vrsto let v poletnem času ne kupujem, iz istega razloga kot vi. Živila izbiram sama in jih hočem videti, povohati, otipati in če živilo ni običajno ga raje ne kupim. Zaradi negativnih izkušenj. 

Z obrezovanjem živila se -po moje- plesen, ki je vidna res odstrani, vprašanje pa je kaj je sporami in toksini, ki pa so očem nevidne? Zato raje varčujem drugje in ne pri zdravju.

Iste pomisleke sem imela tudi pri sirih (odkrila sem ves vakumsko pakiran sir rdeč jošt, ki so ga imeli v trgovini), ki pa običajno niso oplemenitieni s plemenito plesnijo.  

PS. Poguglajte za članek "Vizita- o sporah plesni", zelo poučno.   

mamka

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

1. avg 2012 9:49

Dobila odgovor iz Žita:

 

Spoštovani!

Opravičujemo se vam za ta dogodek.

 Paketi toasta so pasterizirani in če se zgodi karkoli na samem paketu, lahko vanj prodre ponovno plesen iz okolice in v tem primeru paket splesni. Luknjice so lahko male, tako da niso opazne  ob nakupu. Lahko pa se zgodi poškodba embalaže po nakupu zaradi pretiranega mečkanja v nakupovalni vrečki ali kaj podobnega. Občasno pa so napake na posameznem paketu tudi pri nas, saj se  paket lahko zaustavi na pakirnem stroju in pride do pregrevanja vara. Ob tej tehnologiji so posamezne napake možne. Vam pa zato nudimo izdelek brez konzervansov, ki bi v takem primeru preprečili razvoj plesni.

Pritožbe spremljajmo in v zadnjem času jih nismo imeli veliko.

Vsekakor ste upravičeni do nadomestila, ne glede na to, kaj je bil vzrok za pojav plesni.

Prosimo, če nam posredujete vaš poštni naslov, da vam povrnemo paket z nekaj drugih nadomestnih izdelkov.

Še enkrat sprejmite opravičilo.

 ************************

Sem pa vseeno včeraj kupila en drug toast :) in ga pregledala, upam, da bo ok.

 

Kar se tiče "očiščenja" plesni z živil, ja, priznam, zaenkrat moja šibka točka. Ampak se učim. A ste potem čisto neusmiljene, kar se tiče tega, npr. bela plesen na npr. joštu ali gavdi itd., plesen v marmeladi? Vse gre v kanto?

rag_doll

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

1. avg 2012 10:18

Pri meni gre vsa hranea s plesnijo, ki ni na hrani nacrtno "gojena", v kanto, ne glede na to ali gre za sir, marmelado, sadje, zelenjavo, kruh, itd.

urska

alekkssandra  

član od: 4.7.2011

sporočila: 14

1. avg 2012 10:56

Čeprav spremljam Kulinariko le z branjem, moram pa pri tej temi dodati še moje izkušnje.

Cca 10 let nazaj ko sem še preko študenta delala za majhno živilsko trgovino, smo kupovali blago v hipermarketu. In velikokrat se je zgodilo da je bil prav ta polnozrnat toast plesniv. Od takrat nisem nikoli kupovala njihovega toasta za osebno porabo. Tale novo odprta tema me je kar malo presenetila saj ne razumem kako v toliko letih niso v Žitu spremenili postopka pridelave in ne morem verjeti da niso dobivali pritožb.

Mimogrede, v Sloveniji proizvajalci prejmejo le 5% pritožb, pa ne zato ker bi dejansko bilo le toliko kupljenih neustreznih izdelkov.

alekkssandra

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

1. avg 2012 11:55

alekkssandra je napisal/a:

Mimogrede, v Sloveniji proizvajalci prejmejo le 5% pritožb, pa ne zato ker bi dejansko bilo le toliko kupljenih neustreznih izdelkov.
alekkssandra

5% od česa? tale infpormacija ne pove prav ničesar.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti