Bolniška postelja

nejcanja  

član od: 15.3.2006

sporočila: 270

tema odprta - 8. jul 2012 22:20 | ogledi: 11.447 | odgovori: 10

Pozdravljni!

 

Lepo prosim za pomoč.

Mami se je poškodovala(počena sramnica) in bo rabila bolniško posteljo,saj ne mogla hoditi po stopnicah(spalnica v zgornjem nadstropju).problem pa je,kako spraviti bolniško posteljo v dnevno sobo(tam je največ prostora in najbolj vse pri roki),saj je polno vogalov in vrata so ozka(80),ravno tako ne bi slo niti čez vrata na teraso,saj so ta še ožja.Ali kdo ve,če se dobi bolniško posteljo v celem ali je razstavljena in jo je treba še sestaviti? In kje priporočate izposojo.

 

Že v naprej hvala lepa

 

lp

 

Mateja

nejcanja

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

9. jul 2012 0:25

Pa pozanimaj se, če res potrebuje bolniško posteljo oz. ali bi morda zadostovala kar navadna, le recimo bolj dvignjena od tal, da se oseba, ko je sposobna lažje vstane iz nje? Nimam znanja o poškodbi sramnice, zgolj ugibam...

Viva Meier

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

9. jul 2012 7:21

Bolniško posteljo, če si jo izposodiš, dobiš v delih in jo sestaviš v prostoru, kjer pač bo.

Napotnico ti da osebni zdravnik bolnika in ti tudi pove, kje si jo izposodiš - po vsej Sloveniji imaš podjetja, ki se ukvarjajo z dobavo medicinskih in zdravstvenih pripomočkov oziroma izposojo. Okoli sto evrov je varščina, ki jo položiš, in dobiš denar vrnjen, ko vrneš posteljo.

 

Ne vem, s katerega konca si, a zdravnik, ki ti izda napotnico za bolniško posteljo, te tudi napoti na pravi naslov. Seveda mora za brezplačno izposojo biti ustrezna zdravstvena indikacija, kot tudi zarazne druge pripomočke (invalidski voziček, hojica, stol kot stranišče ipd).

 

 

mamamia

vida70  

član od: 13.9.2005

sporočila: 461

9. jul 2012 13:34

Mi smo si izposodili bolniško posteljo 10 let nazaj za takrat nepokretnega očeta. Smo se pa dobesedno borili, da so nam jo sploh odobrili. Iskat smo jo šli pa v Ljubljani na Poljane, v isto stavbo kot je dom upokojencev. Pravzaprav sem tja nesla vse dokumente, pripeljali so nam jo pa oni, razstavljeno. Plačali smo varščino 10000 sit in jo potem dobili nazaj. Tvoji mami pa želim čimprejšnje okrevanje.

vida70

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

9. jul 2012 13:45

Za začetek pokliči na vaš Zavod za zadravstveno zavarovanje in se najprej prepričaj, ali je mama upravičena do take postelje v breme ZZZR po Pravilih, ki jih  kar naprej spreminjajo.

Nato pokliči dobavitelje, jaz bi poskusila tudi pri Soči, v lokalnem okolju pa so tudi dobavitelji. ZZZDR ne dobavlja več te opreme.

Pred kratkim sem se ukvarjala s preverjanjem upravičenosti starejše osebe, ki je nepokreten, vendar se lahko giblje s pomočjo invalidskega vozička. Nameščen je v zasebni dom s koncesijo.

 

Gospo, ki skrbi zanj, so poklicali in ji povedali, da zato, ker v domu nima doplačila v breme družbenih sredstev, ni upravičen do invalidskega vozička in naj ga nabavi  in PLAČA  sam. Osebni zdravnik  v domu je dal napotnico za fiziatra, ta je izdal  izvid, da potrebuje voziček, nato pa je uredila, da so voziček, že rabljen, dobili v Soči, kjer so ga priredili posebej zanj. To je ročni voziček.

Glede na vsebino pravil sem, prepričana, da gre za goljufijo zasebnika, ki vodi dom. Iz Pravil ni razvidno,, da oseba, ki za oskrbnino v domu plačuje več, ker je nepokretna, nima pravice do invaldiskega vozička, ker jo nekdo drug doplačuje domsko oskrbo, ker sam nima dovolj denarja.

 Če skrbite za ostarelo osebo, tudi tiste, ki so v domu, bdite nad njimi. Zlorabe, ki sem jih sama videla in se prepričala, so grozljive.

Pri moji pameti nisem našla takega navodila v Pravilih ZZZRS, ampak so si to izmilili. Z njimi še bomo poračunali, ker zdaj ni ravno pravi čas.

Zato se ne pustite odgnati.

 

 



F r i n a

Sporočilo je spremenil(a) frina dne 09. 2012 13:49

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

9. jul 2012 14:23

Potem pa jaz ne vem kaj naj si mislim, ko je pri nas šlo vse tako gladko. Nobenih zvez nisem uporabljala, da se razumemo, ne poznanstev. Sploh nisem vedela, da lahko dobiš posteljo za domačo uporabo. Ko sem v bolnici spraševala, kako bomo z očetom, ki je bil pred meseci komaj še pokreten, so mi povedali za posteljo. Poklicala sem osebnega zdravnika, napisal je naročilnico za posteljo, voziček in tudi hojico, čeprav te zdaj sploh ne potrebujemo in smo jo tudi že vrnili. Prav tako je osebni zdravnik sam predlagal dodatek za pomoč ali kako se temu reče, čakali smo malo več kot en mesec na odobritev oziroma dokler ni prišel nekdo domov pogledat stanje oziroma preverit navedbe zdravnika. Še za invalidnino je osebni zdravnik napisal mnenje, mi sploh nismo vedeli, da očetu to pripada.

 

Sicer smo si vse izposodili v Sanolaborju, na posteljo smo čakali točno dva dni, smo jo pa sami domov peljali, ker je bil en enoprostorec na razpolago.

 

Verjamem pa, da je na tem področju možno veliko zlorab, navsezadnje se tu vrti velik denar.

 

 

mamamia

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

9. jul 2012 14:52

Kako različne izkušnje. Mi smo posteljo potrebovali letos marca, ko se je mami dobesedno čez noč poslabšalo stanje in je bila popolnoma nepokretna. Na Onkološkem inštitutu smo prejeli vse informacije, obrnili smo se na njeno osebno zdravnico, ki je napisala naročilnico za posteljo, blazino proti preležaninam, trapez, ograjico in plenice. S to naročilnico smo se oglasili v podjetju Nelit (v prostorih Soče), kjer so bili izredno prijazni in nam takoj naslednji dan zjutraj dostavili posteljo (razstavljeno) in jo tudi sestavili. Dostavo smo plačali 35€ in nobene varščine. Ker smo se odločili za električno posteljo, smo bili seznanjeni, da bomo na mesec doplačevali cca. 38€. Žal smo jo potrebovali le 16 dni.

Z Dodatkom za pomoč in postrežbo imam pa žal bolj slabe izkušnje. Predlog za dodatek je napiala osebna zdravnica, mnenje je dodala patronažna setra, ki nam je dnevno nosila ampule morfija, oddan je bil 9.3.

Žal je mami preminula 18.3. in naslednji dan smo na Žalah urejali vse za pogreb, kjer smo tudi oddali njeno kartico zdravstvenega zavarovanja, saj se ji je priznala pogrebnina. V tednu po prvomajskih praznikih so nas klicali, kdaj jo lahko pride komisija pogledat, da se odločijo o višini dodatka... Skoraj mesec in pol po smrti! Povedali smo, da je pokojna in po njihovih besedah bomo dobili omenjeni dodatek v sorazmerni višini za obdobje 9.3. - 18.3. Prejšnji teden pa smo dobili odločbo, da je postopek ustavljen zaradi smrti upravičenke in da se bo postopek nadaljeval, ko v postopek vstopijo dediči...

 

Svetujem ti, da se obrneš na mamino osebno zdravnico, ki ti bo povedala ali mami pripada postelja in ti po potrebi tudi napisala naročilnco. In še to: vsem po 65. letu pripada pomoč nas domu. Kot pomoč pri osebni negi, kuhanju, pospravljanju ali pa kar tako, za družbo. Subvencionirajo jo občine, se pa višina subvencije razlikuje od občine do občine. V Ljubljani vem, da se doplača 3,14€ na uro. Koncesionarja pa sta Zavod Pristan in Zavod za oskrbo na domu Ljubljana. Načeloma naj bi vsakemu pripadalo do 4 ure dnevno subvencionirane pomoči, ker pa so kadrovsko omejeni, se to v praksi ne izzide. Običajno se da dogovorit za 2 uri (kar znese mesečno cca. 120€). Mi smo se dogovorili z Zavodom za oskrbo na domu Ljubljana in jih lahko le pohvalim. Vse oskrbovalke so izšolane, profesionalne z veliko izkušnjami in zelo zelo prijazne.  Ne vem od kod ste, pozanimaj se za svojo občino.

Issi

ursula-ce  

član od: 18.10.2008

sporočila: 542

10. jul 2012 7:15

Še moja izkušnja iz Celja: pred 14 dnevi je mama dobesedno čez noč postala popolnoma nepokretna. Naslednji dan sem zaprosila za posteljo, takoj dobila naročilnico in še isti dan smo postejo pripeljali domov (razstavljeno). Dobila sem jo na Centru za rehabilitacijo invalidov in brez kakršnega plačila varščine. Sem pa nekaj mesecev nazaj v Sanolaborju dobila na naročilnico kompresijsko blazino proti preležaninami, pri njih pa sem plačala 35,00 eur varščine. Na CRI so mi povedali, da pri njih mi varščine tudi za blazino ne bi zaračunali.

Zaradi mamine bolezni (alzheimerjeva) sem kar naprej pri zdravnikih. Njena osebna zdravnica je že dalj časa odsotna, zato jo nadomeščajo različni zdravniki. Moram povedati, da do sedaj še nisem naletela na slabo izkušnjo, ravno obratno - neverjetna prijaznost seste in zdravnikov mi daje dodatno energijo za pomoč mami. Toliko pozornosti in pripravljenosti pomagati si niti v sanjah nisem upala predstavljati. Velikokrat so potrebni obiski na domu, ker se ji stanje kar naprej spreminja in na žalost postaja slabše. Nikoli še ni bil problem, ko sem prosila za obisk. Celo tako mi gredo na roko, da me dežurni zdravnik-ca pokliče in se dogovoriva kdaj bo prišel, ker sem še v službi. Vedno se držijo ure, če pa imajo kakšen nujen primer, me zdravnik pokliče, se opraviči in pove kdaj bo lahko prišel.

Zadnji del mojega pisanja ne spada v to temo, vendar sem želela to deliti z vami in pohvaliti zdravnike v ZD Celje.

Imam tudi namen napisati pohvalo v naš celjski časopis, kajti ponavadi ljudje samo kritizirajo, zdi se mi pa, da je potrebno povedati tudi pozitivne stvari.

Lep dan želim vsem in veliko zdravja!

ursula-ce

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

10. jul 2012 10:13

Tudi jaz bi dodala drobec glede zdravnikov, tokrat na račun Mb bolnišnice. Koliko oni naredijo za mojega očeta, čeprav je jasno, da nikdar več ne bo zdrav, in to pri 80 letih in vseh  boleznih, ki jih ima. Nimamo zvez in poznanstev, nihče ni interveniral zanj (sploh ni bilo potrebno, ker je od začetka vse tako, kot si lahko le želimo).

Res, da jim je kot bolnik zanimiv, so mi tudi povedali zakaj. a toliko preiskav, da se dokopljejo do nekih spoznanj, in toliko skrbi - kapa dol.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti