Bohinj

lovebeyba  

član od: 25.1.2010

sporočila: 122

tema odprta - 19. maj 2012 0:52 | ogledi: 16.152 | odgovori: 33

Pozdravljeni.

Naslednji vikend se odpravljam z drugo polovico v Bohinj. Bivala bova v zasebnih sobah blizu Bohinjskega jezera. Ker nobeden od naju tistega dela Slovenije ne pozna, me zanimajo predlogi kaj si je fajn ogledati, kam je fajn it, kakšna fajna turna po hribih. Sama razmišljam, za enodnevni ogled bleda, mogoče obisk adrenalinskega parka, term. 

Vsak predlog bo dobrodošel.

 

lp in hvala

lovebeyba

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

19. maj 2012 4:27

Če bosta imela vreme na svoji strani, je v bohinjskih koncih malo morje stvari za videti. Odvisno od tega, koliko pohodniške žilice imata v sebi, no, jaz bi že samo za to rabila cca 4 dneve. Na Bledu se lahko ustavita, ko bosta šla v Bohinj ali pa na poti nazaj, cel dan pa res ne rabita za tam preživeti.

Morda se kaj vidimo, mi jo bomo mahnili v soboto proti Črni prsti (do kam, je pa odvisno od vremenskih razmer), sicer ne z bohinjskega konca... Dobro je preveriti razmere, ker nekatera pobočja so tudi severna, tam zna še biti sneg (bolj kot ne je to mišljeno za visokogorje... Ampak za kako bolj nižinsko varianto so tu korita Mostnice:

http://www.bohinj.si/@publikacije/dolina_voje_in_korita_mostnice.pdf

Oziroma tu imaš predlogov še pa še (kolega gre ravno danes na Vogar in Pršivec):

http://www.bohinj.si/si/Narava_in_kultura

Morda se pa kje srečamo, mi jo bomo mahnili s Petrovega Brda proti Črni prsti.

 

Loni Makaroni

Hestia  

član od: 9.10.2010

sporočila: 7

19. maj 2012 7:56

Če bosta bivala v privatnih apartmajih, vama bodo prijazni domačini (vsaj večina izmed njih) znali svetovati, kako preživeti vikend. 

Kolikor vem, term v Bohinju ni, ja pa hotel z tako imenovanim vodnim parkom. No, to možnost bi sama koristila le v primeru celodnevnega dežja.

V Bohinju pa lahko:

- obiščeta slap Savico,

- se odpravita na pot okoli jezera ( po lovski poti, ki je poleti zame ena najlepših poti),

- se sprehodita do konca doline Voj, kjer je manjši slap (tudi dve okrepčevalnici),

- se odpravita na planino Vogar in tako dalje

 

Lahko si najameta kolesa in se odpeljeta po novi kolesarski poti do Bohinjske Bistrice ali pa okoli Bohinja.

 

Lahko obiščeta ranč Mrcina in uživata v jahanju (tudi če sta začetnika)

Lahko si privoščita malo več adrenalina, na primer canyoning ali pa spust po Savi od Bohinjskega jezera do Bohinjske Bistrice. V agenciji Sport for fun (na koncu Bohinjske Bistrice poleg nogometnega igrišča) gre z vama po Savi tudi vodič. Za ostale agencije nisem prepričana.

Lahko si najameta čoln in preveslata Bohinjsko Jezero (če je vetrovno, je to dober trening).

Lahko obiščeta adrenalinski park ali pa si privoščita skok s padalom v tandemu. Lahko se popeljeta na Vogel in nato po smučišču peš (morda je tam še sneg)

 

V tem času je v Bohinju festival alpskega cvetja in v okviru tega kar nekaj manjših izletov s poudarkom na rastlinju.

Tudi nekaj muzejev je v Bohinju in pa sirarska pot, kjer lahko na nekaterih domačijah poskušata sir.

Lahko se popeljeta na Vodnikov razglednik in obiščeta bohinjske vasi na poti na Pokljuko.

Bohinj je res kraj neskončnih možnosti (žal nekatere samo v sezoni - na primer muzejski vlak).

To je samo nekaj idej. 

Predvsem lepo se imejta in uživajta vsak trenutek.

 

 

Hestia

lovebeyba  

član od: 25.1.2010

sporočila: 122

21. maj 2012 22:14

Hvala za odgovore. 

 

Že prej sem imela v planu kaj bolj adrenalinskega.Tako, da sma se odločila za adrenalinski park, glede na to da imama že canypning v planu na Sušcu. Ostalo kam in kako se boma odločila sproti.

 

Mi je pa en starejši gospod omenil, da je v bližino Bohinja oz. na poti v Bohinj nekakšna jama, do katerere je veliko stopnic. In da se splača to pogledati. Ker nisem dobila jasnih informacij me zanima, če na tej jami kaj drži in kako se imenuje?

 

Pa še to. Kje v Bohinju priporočate kakšno dobro kosilo?

 

lp in hvala

lovebeyba

Zuckerfee  

član od: 21.7.2010

sporočila: 118

21. maj 2012 22:59

Lovebeyba za jamo ne bi vedela, vem samo, da je do slapa Savica veliko stopnic. Drugače pa je na poti v Bohinj Jama pod Babjim zobom (za ogled jame se moraš prej najavit pri blejskih jamarjih), ampak do jame ni stopnic.

 

Za jest je super Picerija Ema v Srednji vasi (ogromne porcije, super so vse njihove pice in balkanska hrana - super kajmak in palačinke, drugega tam še nisem jedla), zelo ugodne cene, mislim pa, da sem od nekoga tudi slišala, da prodajajo tudi domač kruh,pečen v krušni peči.

 



Zuckerfee

Sporočilo je spremenil(a) Zuckerfee dne 21. 2012 23:08

xsara  

član od: 28.7.2004

sporočila: 173

22. maj 2012 9:46

V Srednji vasi je tudi gostilna pri Francki (pri Hrvatu-ne vem točno kako se reče) imajo zelo dobro domačo hrano- priporočam.

123glav  

član od: 23.5.2016

sporočila: 1

23. maj 2016 19:11

Evo moj prvi prispevek na kulinarika.net - super portal, res uporaben, hvala za vse informacije! :)

No in tako sem malo pobrskal po forumu in naletel na temo o Bohinju, zato vsem, ki boste preživljali dopust v kakšnem apartmaju v Bohinju in se spraševali, kam z družbo iti na kosilo ali večerjo posvečam tale prispevek o restavracijah in gostilnah v Bohinju.

Če začnemo na enem koncu Bohinja, točneje v Ukancu, se za ribje in druge specialitete lahko ustavite v Erlahu. Restavracija je odprta že vrsto let in ves čas je s strani obiskovalcev hvaljena. Super ambient zunaj na terasi in ja, res dobre ribje jedi. V bližini se nahaja Don Andro, ki ima pizze in testenine, tukaj je razgled za odtenek boljši, v poplavi restavracij s tovrstno ponudbo (v Sloveniji nasploh) pa glede hrane ne izstopa iz povprečja.

V Ribčevem lazu je priznana restavracija v okviru hotela Kristal, ki je nekoliko višjega cenovnega ranga, zato pa tudi postreže z nekoliko bolj domiselnimi jedmi in vsekakor na nivoju, sicer pa je dobro obiskana tudi restavracija v hotelu Center, vendar odkrito priznam, da tam nisem jedel že lep čas, jo pa gostje pohvalijo.

Pred kratkim je bila na Poljah ponovno odprta gostila Pr' Pristavcu, ki streže raznovrstno hrano, od morske hrane do pečenk, nudijo pa tudi pizze. Dobra lokacija (za povratnike s smučanja), vendar se ne zanašajo samo na lokacijo, dejansko je hrana dobra, pizze za moj okus najboljše v Bohinju, prav tako pa je prijeten ambient.

V Bohinjski Bistrici je več gostiln in restavracij, npr. v hotelu Park in Tripič, obe sta sicer bolj hotelski a podobno kot Kristal zgoraj, s kvalitetno in raznovrstno ponudbo. Poleg teh sta omembe vredni še Danica, ki se nahaja v kampu Danica in ima povprečno ponudbo hrane in Štud'l, ki se oglašuje kot gorska koča v dolini.

Nedaleč stran od Bohinjske Bistrice je Nemški rovt, ki se lahko pohvali z gostilno Resje, ki ima odlično ponudbo v stilu manj je več, manj ponudbe in zato ta boljša, predvsem pa lokalne sestavine za zelo razumno ceno. Priporočam!

V Zgornji dolini lahko v Srednji vasi izpostavim gostilni Rupa in Pri Hrvatu, obe že z nekajdesetletno tradicijo in s tako domačimi, kot tudi nekoliko bolj eksotičnimi jedmi. Vredni obiska! V vasi se nahaja tudi picerija Ema, ki ima tudi žar ponudbo, slovi pa predvsem po količini.

V Stari Fužini se v centru vasi nahaja gostila Mihovc z lokalnimi jedmi, veliko teraso, pohvali pa se lahko tudi z zelo staro glasbeno omaro. Na poti proti jezero se nahaja restavracija pod apartmaji Triglav, z enostavnim menijem ter odličnim razgledom na Bohinjsko jezero. V vasi se nahaja tudi Planšar, ki ima preprosto hrano, vendar je vse izključno domače, odprta pa je samo za najavljene skupine.

S prispevkom (ki je prevzet s spletne strani apartmajev Mavrica) je zajeta osnovna gostinska ponudba v Bohinju, obstajajo tudi druge gostilne, na primer Merjasec na Voglu, Ročnjek na Gorjušah (!) in drugje, za več informacij povprašajte kakšnega domačina, ko boste znova v Bohinju.

Dober tek in LP



123glav



Sporočilo je spremenil(a) 123glav dne 23. 2016 19:12

Sporočilo je spremenil(a) 123glav dne 23. 2016 23:09

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

23. maj 2016 20:06

Vse čestitke 123glav iz moje strani, lepo si tole napisal

In to prav zdaj, ko se je začel 10. jubilejni mednarodni festival alpskega cvetja, to čudovito praznovanje edinstvene naravne in kulturne dediščine in bo Bohinj obiskala množica ljudi, ki si bo tam zaželela tudi kaj dobrega pojesti. In to ne kar nekaj, ampak tisto pravo Bohinjsko, pridelano iz lokalnih sestavin.

Naj omenim še to:

Botaniki in ljubitelji narave prihajajo s celega sveta v Bohinj, mnogi od njih zgolj zaradi festivala. Mednarodno priznani botanik Bob Gibbons je Bohinj in Julijske Alpe uvrstil na seznam 50 svetovnih krajev, kjer je mogoče videti alpsko cvetje.

V Bohinju se mnogo stvari spreminja, hkrati pa mnogo stvari ostaja istih kot takrat, ko sem pred več kot štiridesetimi leti začela tja zahajat. Ja Bohinj je prijazen in čudovit kraj, tam sem stkala toliko prijateljstev, da mi je včasih kar težko biti v Ljubljani.

Dobrodošel med nami 123glav 

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš."

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti