Non stop piškoti

tema je zaklenjena

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

14. apr 2012 12:58

Dobrodošla, Pravnica 2

Prav fino, da si odprla tako temo, zaradi odličnih lapsusov v postih sem se fajn nasmejala

 

Veš, kaj pa mene zanima - a ti je tak "milk+cookies" način prehranjevanja blizu že od otroštva ali te to "drži" šele krajši čas?

Si bila tudi kot otrok izbirčna oz. se ti je ostala hrana upirala? Ali so te morda starši na vse pretege silili, da moraš pojesti vse, kar ponudijo, pa zdaj pač neskončno uživaš v hrani po svojem okusu?

V svoji mladosti sem poznala dekle, ki je vsaj dve leti "furala" zelo specifičen jedilnik, skrajno osiromašen v primerjavi s tistim, kar smo jedli (oziroma, kar smo morali jesti) ostali otroci. Ta punca je jedla samo Čokolino, jabolka zelene barve in čisto govejo juho. Mi je zvenelo neverjetno, ko sem slišala starše o tem govoriti z njenimi starši, ko pa smo potem preživeli skupaj 10 dni s souporabo kuhinje na morju, sem videla, da je vse res. Takrat sva z bratrancem seveda protestirala, zakaj morava midva recimo za kosilo jesti zelenjavno mineštro, ta deklica pa vsak dan Čokolino in jabolka ... pa so naju zmeraj utišali. Res pa je, da na sprehodu, kjer so nam starši privoščili sladoled, to dekle ni niti trznilo ob pogledu na slaščičarno. Ga ni jedla. No, od takrat je minilo kakih 30 let, kako je dekle potem odraščalo in kaj je jedlo ne vem, se mi je pa dostikrat kasneje postavljalo vprašanje, če je možno, da kdo dejansko vse življenje uživa samo v treh ali štirih okusih hrane?

 

Sprašujem čisto iz firbca, nikakor ne obsojam. Pač zanima me, če so ti ostali okusi in strukture hrane tuji in zanič ali pač niti nisi nikoli čutila želje, da bi poskusila recimo svežo solato, korenček, kislo zelje, ribe itd.

Ko gledam svoja najstnika, mi je zanimivo, kako se jima je izbor "užitne" hrane iz veselja nad raznovrstnimi okusi iz prvih dveh let življenja zelo skrčil na nekaj zelo preprostih jedi v času vrtca in nekaj let OŠ, potem pa sta začela počasi spet okušati nekatere jedi, ki so bile prej "bljak in fuj". Zdaj postajata spet "vsejedca" (v smislu tega, da recimo od kosila ne pojesta zgolj koščka mesa in krompirja, ampak tudi zelenjavne priloge, občasno solate itd.)

Tista vmesna leta se mi je zdelo, da nekaterih jedi "ne marata", ker jih tudi vrstniki kot po pravilu "niso marali" ... kot se tudi sama sebe spomnim, da pač "nisem jedla" špinače in kuhane zelenjave, ker "vsi pravijo, da je zanič"

 

 

 

Mojca

Pravnica 2  

član od: 11.4.2012

sporočila: 41

14. apr 2012 13:35

Od malega in še v najstniških letih- do faksa- sem jedla skoraj vse- razen mastnega, svinjskega, in v srednji šoli

sem postala vegetarijanka. Doma smovedno imeli sveže kuhano (mami, babi, oči), s hrano me res nikoli niso silili.

Doma smo imeli njivo- zdaj samo še vrt, ker ni več potrebe, babica in stric malo kmetijo, skratka moje otroštvo so sami lepi spomini. In tudi moja starša sta NEZAMENJLJIVA, SPLOH MAMICA. 

S faksom pa sem iskala sebe, šla v Ljubljano in med drugim mi tak način prehrane zelo ustreza. Nimam nobenih lušt

po korenčku:)) Tudi, ko sem živela v Londonu (študirala in delala prakso), sem jedla podobno. Pa tam to sploh ni tak bavbav- ljudje so še bolj skrajni:))

Okusi so različni, in prav je tako.

Pravnica 2

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

14. apr 2012 14:30

Daj napiši za foro točno vse kaj si kakšen dan pojedla, zajtrk, malica, kosilo.... 

www.mojalbum.com/naredilaana

Pravnica 2  

član od: 11.4.2012

sporočila: 41

14. apr 2012 15:35

No, primer delovnika sem že nekje zgoraj omenila. Ne prakticiram besed zajtrk, kosilo, večerja že dolgo ne. Jem, ko čutim, da telo kliče. Zjutraj spijem bolj kot ritual in ne potreba kavico, dopoldne sadje, ko pridem domov z dela pa potem sladko- so piškoti, štrudelj, domač biskvit, zraven pa jogurti, milkshake (če se mi da pripravit),... To je približek običajnega. So izjeme, vendar ne v smislu kaj jem, ampak kdaj.

Pravnica 2

Terman  

član od: 11.5.2011

sporočila: 277

14. apr 2012 16:54

Hm, dopoldne sladkor (sadje), potem sladkor pade in telo ti pošlje signal: takoj hočem sladkor. Iz nekega blablabla razloga ti tvoji možgani to sporočijo kot željo bo sladici, ki jo najbolj poznajo. To jo vsaj moja teorija. Poskusi kakšen teden namesto sadja kakšen korenček, kumaro, stebelno zeleno (surovo zelenjavo pač) brez kakšnih prelivov ali kruha. Ali pa tudi ne, odločitev je tvoja (sam me res matra ali imam prav ).

teta  

član od: 19.7.2010

sporočila: 22

14. apr 2012 17:39

Lep pozdrav Pravnica 2 

Upam da bos kmalu prispevala kaksen dober nov recept za slatkarije, glede na to da imas tak nacin prehrane. Sploh ko si omenila da je babica bila slascicarka.

Se ze veselim

 

teta

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

14. apr 2012 17:46

Pravnica 2 je napisal/a:

No, primer delovnika sem že nekje zgoraj omenila. Ne prakticiram besed zajtrk, kosilo, večerja že dolgo ne. Jem, ko čutim, da telo kliče. Zjutraj spijem bolj kot ritual in ne potreba kavico, dopoldne sadje, ko pridem domov z dela pa potem sladko- so piškoti, štrudelj, domač biskvit, zraven pa jogurti, milkshake (če se mi da pripravit),... To je približek običajnega. So izjeme, vendar ne v smislu kaj jem, ampak kdaj.

Pravnica 2

 

Če se ti še zase ne da poskrbeti - to ti je menda jasno, da se ne prehranjuješ niti najmanj zdravo, kajne? - kako boš čez nekaj let poskrbela za družino? Razen če si najdeš moža tule na kulinariki

tulka

Pravnica 2  

član od: 11.4.2012

sporočila: 41

14. apr 2012 18:14

Vsak človek je zase svet. Dokler je moja življenska energija pozitivna, sem se našla. Ko bo postajala negativna, bomo premišljevali takrat, kaj se dogaja- če bo treba tudi gorivo menjali.

Pravnica 2

Pravnica 2  

član od: 11.4.2012

sporočila: 41

14. apr 2012 18:17

Teta, nov recept je težko dobiti- toplo vodo so že odkrili. Ima pa babi pod malim prstom veliko preizkušenih receptov, ki jih prireja po svojem navdihu, in potem rata vedno kaj drugega. če mi namigneš, kaj bi bolj konkretno rada pripravila, jo bom vprašala, kako bi ona to izboljšala.

Pravnica 2

teta  

član od: 19.7.2010

sporočila: 22

14. apr 2012 19:58

Pravnica 2, hvala na odgovoru. Res je. Tudi sama sem ze hotela kaksnega poslati, in potem,  .  

Je ze v bazi receptov. Sem pa vesela da bom lahko za kaksen nasvet vprasala.

Ti bom pisala na zasebno posto. Ce se strinjas.  

Upam da bos ostala clanica ne glede na posamezne negat.odgovore.

V bistvu si postavila zelo enostavno vprasanje in marsikateri odgovor ni primeren.

Zelim ti veliko zdravja, uspesno kariero in da se naprej obdrzis svojo pozitivno energijo

Vse ostalo bo prislo samo 

 

 

teta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti