Monsanto

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

tema odprta - 26. feb 2012 17:40 | ogledi: 8.157 | odgovori: 14

je kdo od vas gledal oddajo o Monsantu na Lj.1?

Zanima me, tisti, ki se na to problematiko spoznate, koliko so ogrožene evropske države in posebej Slovenija?

meni se vse skupaj zdi prava grozljivka.

Morda pa vse skupaj le ni tako hudo?

rosie

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

26. feb 2012 18:27

Kaj pa je bilo takega? Jaz namreč nimam TVja, zato sprašujem ...

LP

Drejček

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

26. feb 2012 18:44

Monsanto je ameriška multinacionalka, ki se uradno ukvarja s pridelavo hrane, v resnici pa gre za tovarno, ki se ukvarja z genskim inženiringom, kemijskim pripravki za "zaščito rastlin", setvijo gensko spremenjenih semen.

Izdelali so kemijski pripravek s trgovskim imenom Round up in zatrjevali, da je popolnoma neškodljiv, kar so drugi, neodvisni znanstveniki zanikali in dokazali, da je zelo strupen.

Sojo so npr. spremenili tako, da je odporna na Round up, se pravi, da preživi, četudi jo škropijo z njim; medtem ko vsi pleveli, razsejani po polju s sojo, propadejo.

Vsi zaposleni, tudi visoko strokovni ljudje, ki se s politiko Monsanta niso strinjali in so to tudi povedali, so bli odpuščeni.

 

rosie

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

26. feb 2012 18:57

rosie je napisal/a:

 

Vsi zaposleni, tudi visoko strokovni ljudje, ki se s politiko Monsanta niso strinjali in so to tudi povedali, so bli odpuščeni.

 

rosie

 

 

Če se ne strinjaš s šefom, si odpuščen, če sam nimaš toliko poguma, da daš odpoved.

Naj napišem še drugače: Ti imaš svoje podjetje in zaposleni se čisto nič ne strinjajo s tem, kako jo vodiš? Se jih v tem primeru ne bi znebila?

 

To ni samo prakticiranje firme, ki jo omenjaš. Tudi Steve Jobs je dobil odpoved, ker se ni strinjal s svojim šefom, pa je bila firma njegova.

 

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

26. feb 2012 19:01

Oh, pa ne že spet. Je bilo na kulinariki že kar nekaj govora v par temah o tem, končalo se je bolj ali manj pri teorijah zarote in tem, kako so eni  "dobri" in drugi  "slabi". Ker močno dvomim, da se je splošni nivo znanja kuharjev o genskem inženiringu v tem obdobju kaj bistveno dvignil, lepo prosim, da si prihranimo še en festival  , , in  in se posvetimo čemu bolj primernemu za nedeljski večer. 

Sonja

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

26. feb 2012 19:06

Ja, Vanja, se strinjam, bi jih odpustila v primeru, če se z mano ne bi strinjali, ko bi šlo za strokovna vprašanja.

Ampak tukaj se mi zdi, da gre za etiko, za laž proti resnici, za laži, ki življenjsko ogrožajo že polovico svetovne populacije.

Ali sem kaj narobe razumela? Ti živiš tam, verjetno se je tam že odvila javna debata o tem, če držijo navedbe v tej oddaji?

rosie

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

26. feb 2012 19:29

Rosie, držim se načela, spremeni, kar lahko spremeniš in se sprijazni s tem, kar je nespremenljivo. Pa na volitve redno hodi :)

 

Enkrat sem delala v eni firmi, kjer so prišli do sodelavke in ji rekli, naj pobere osebne stvari. Potem so jo dobesedno postavili pred vrata. Sodelavki je namreč omenila, kako šefice ne mara. In punca je bila dobesedno najboljša pri svojem delu v celem oddelku.

 

 

 Eh, limnol, pri meni je šele zgodaj popoldne. Pa še po skypu klepetam istočasno.

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 26. 2012 19:32

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

26. feb 2012 19:41

Limnol, se globoko opravičujem, da sem ti z neprimerno temo pokvarila nedeljski večer.

Ti se posvečaj za tvoj okus primernim vsebinam, meni pa dovoli, da vprašam, kar me zanima.

rosie

negluten  

član od: 26.10.2011

sporočila: 13

26. feb 2012 20:58

Evropa je že počepnila pod pritiski takšnih korporacij, z uredbo, ki je stopila v veljavo lani spomladi. Zdi se mi da s prvim aprilom. Seveda je to le prvi korak, saj so se zrahljala pravila pri navajanju GMO v prehrani. Sledilo pa bo zagotovo novo in novo sprejemanje uredb, brez skrbi ne v prid ljudi.

Na tem mestu se popolnoma strinjam z Vanjo_v_ZDA, hodim redno na volitve.

PS: Naučimo se prepoznati psihopate med nami, sicer bomo njihove žrtve vse do našega bridkega konca.

 

Lep pozdrav,

S

negluten

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

26. feb 2012 21:18

Hjah, da ne bom spet odkrival tople vode, pa tudi limnol ima prav, o teh temah smo na tem forumu že marsikaj premleli. Also, moje mnenje je:

Odkar obstaja agrikultura v preživetvenih navadah človeštva, se je rastline in živali križalo z namenom dobiti čim boljši pridelek; temu strokovno rečemo genetski inženiring na makroskopski ravni, pa dolgo časa traja, da dobiš kake rezultate, dobre ali malo manj dobre. Evolucija poskrbi, da preživijo samo najbolj odporni.

V zadnjih parih letih pa je človeštvo razvilo tehnologije do te mere, da se lahko gremo genetski inženiring na mikro ravni, poskusi potekajo v kontroliranih okoljih (laboratorijih), in vse skupaj poteka bistveno hitreje; jaz v tem vidim naslednji evolucijski korak človeka - lokalni laboratoriji, ki bodo usmerjeni v iskanje rešitev in optimizacij za izključno lokalna okolja; namreč, njiva na sončni strani Alp se okoljsko gledano precej ralikuje od njive na drugi strani Ljubelja. Zadevo že nekaj let prabticirajo Brazilci, pa tega ne obešajo na veliki zvon.

Problem Monsanta pa je, tako kot popolnoma vseh drugih mednarodnih korporacij (kamor sodijo tudi vse verske organizacije, da ne bo nesporazumov, pa komplet cel mednarodni bančni sistem), brez izjem, da iščejo samo profit in jih posledice ne zanimajo. S tem mečejo slabo luč na majhne organizacije oz. posameznike/ce, ki res nekaj prispevajo k razvoju lokalnih skupnosti, prav tako na popolnoma vseh prej naštetih področjih. Tako je vedno bilo in se bojim, da vedno bo, zato pa redno hodit na volitve, da se potem lahko dereš Nisem volil teh volov.

Drejček

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

26. feb 2012 21:29

Nisem vedela, da je bila ta tema že obdelana, z iskalnikom je nisem našla.

Sploh pa moj namen ni bil, da bi se tu prepirali, hotela sem samo slišati mnenja ljudi, ki o tem vedo več kot jaz.

Glede volitev se pa strinjam z Vanjo in Drejčkom.

 

rosie

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti