Ukraden plašč v lokalu brez garderobe

Mygrace

sporočila: 6506

tema odprta - 11. feb 2012 14:03 | ogledi: 9.336 | odgovori: 17

Ali ima kdo izkušnje, kako dobiti nazaj ukraden plašč ali pač dobiti odškodnino za plašč od lastnika lokala, v katerem ni usposobljena garderoba?

Oziroma ali ima kdo izkušnje z Obligacijskim zakonikom v povezavi s tem?

Hvala že vnaprej.

 

 



Mygrace

Temo je spremenil(a) Mygrace dne 11. feb 2012 14:06

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. feb 2012 14:37

Najprej poglej, ali je v lokalu kje kakšen napis, ki opozarja, da ni garderobe ozioroma da zanjo ne odgovarjajo?

Tudi njih povprašaj, ali imajo take primere zavarovane. In povej, kaj nameravaš.

 

Mi se zdaj bodemo z zavarovalnico, ki - mimo odvetnika, ki bodi zadevo - hoče od oškodovanke vstopnico za en lokal, v katerem je prišlo do pretepa in je bila ena nič hudega sluteča gostja poškodovana. Lastniki lokala so poskrebli za oskrbo rane na kraju dogodka, poskrbeli so tudi za prevoz v bolnišnico, obstaja policijski zapisik o zadevi. A glej ga, vraga, zavarovalnica temu navkljub trmari po svoje in zahteva vstopnico (oškodovanka pa je bila vabljena kot gost) in natančen opis dogodka (ki je že itak podan v prihavi škode). In to kljub temu, da so lastniki lokala že potrdili dogajanje.

Tako da se pripravi na mukotrpno dokazovanje.

mamamia

Mygrace

sporočila: 6506

11. feb 2012 14:48

Ja, kolikor vem, tisti napisi, da "za garderobo ne odgovarjamo", ne pijejo vode. Pred zakonom ne, to je zgolj megla, da zgubiš pogum za naprej.

Sicer pa smo čez 1 uro dogovorjeni z lastnikom lokala, ima sicer varnostne kamere, ampak te so bolj usmerjene na blagajno in vhod...kolikor sem lahko razbrala iz intonacije po telefonu, se bo zadeva uredila.

Medtem, ko sem čakala na odgovore, sem si pogledala zakon in mislim, da bo stvar uspela.

Poročam.

 

Moj nasvet za danes:

Zavedajte se svojih pravic!

(in dolžnosti press)

Mygrace

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

11. feb 2012 14:59

Hm, meni so pred leti ukradli praktično vso obleko iz garderobe v športnem društvu, pač tam, kamor sem takrat odila na rekreacijo (je bil prav hec, potem pri -15oC in v snegu ob pol enajstih zvečer v kratkih hlačah in majici domov....). Škode je bilo kar precej, zimski plašč, šal, kapa, hlače, pulover, škornji, v žepu očala z dioptrijo in usnjene rokavice, pač vse, kar človek pozimi nosi s seboj. Šla sem stvar prijavit na policijo, šla sem v pisarno društva in seveda nisem dosegla nič. Oziroma so mi lepo pojasnili, da zavarovani pač niso, morala bi iti v civilno tožbo, ki bi me stala precej več, kot bi na koncu (mogoče) dobila odškodnine. Tako da - šola za drugič, bi rekla. Ne obešaj plašča na tako mesto, kjer ga nimaš ves čas na očeh. 

Tako da, gracie, izračunaj, koliko te bo stala tožba in koliko boš dobila za plašč (ker ti bodo odšteli od nabavne vrednosti za vsak dan, ko si ga že nosila.). Pač oceni, koliko so zate vredni tvoji principi. In kot sama praviš: zavedaj se svojih dolžnosti. 

Sonja

Mygrace

sporočila: 6506

11. feb 2012 15:22

V gostinskem lokalu veljajo nekako drugačna pravila kot v ZD ali športnih društvih, sicer ne vem še točno zakaj, ker pospešeno kopiram vse papirje, s katerimi bom "zastrašila" lastnika....ki je menda dolžan povrnit škodo do 210€, kolikor mi je do sedaj znano..

Plašč je bil obešen  pred očmi, na rob pulta...nobena pijanost ali malomarnost ne pride tukaj v poštev..

Itak vemo, da če ima kdo namen krast, bo sledil dogajanju in izkoristil sekundo..(kraje v nezakljenjenih avtomobilih pred vrtcem, bankomatom...)

Konkretni plašč je izginil v sekundi, ko je lastnica odmaknila oči od njega in naročila pijačo...

Zdaj še menjava ključavnice...nikol ne veš, ali te je tat poznal ali ne....

 

No, do sedaj smo se prebili do 741. in 744. člena...

In seveda priče obstajajo. Edina napaka je, da ni bila klicana policija.

 

Jao, ne obstajajo priče, ki bi videle, kdo je ukradel plašč, ampak obstajajo priče, da je šlo dekle brez plašča domov, da ga je iskalo, da se je bodlo z varnostnikom, ki ji ni hotel dovoliti izhoda iz lokala oziroma vrnitve vanj, ko je iskala svoj plašč.

 

 

 

 



Mygrace

Sporočilo je spremenil(a) Mygrace dne 11. 2012 15:36

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. feb 2012 18:01

Če ti smem svetovati, ne si zakonov sama razlagat, razen če si pravnik ali to doma počneš s pravnikom. Ker njihova logika je malce drugačna od naše logične, zdrave, preproste pameti.

Sicer je pa odvisno od lastnka lokala - če bo za pogovor in mirno rešitev, bo ok, če ne, potem pa ne vem, kako bo.

 

Mi imamo doma v številnih pravdah preizkušenega pravnika, pa smo zadevo - zgoraj opisano poškodbo v lokalu, pa oškodovanka ni bila vpletena v pretep, po naključju se je znašla tam in se ni mogla nikamor umaknit - prepustili odvetniku. In obstoja policijski zapisnik, izjava lastnika lokala, varnostnikov, poškodbeni list, opis dogodka, pa zdaj zahtevajo še vstopnico kot dokaz, da je sploh bila tam.

 

No, vseeno upam, da boste mirno rešili spor in dobili primerno odškodnino za plašč.

 

 

 

mamamia

ultranova  

član od: 30.11.2010

sporočila: 529

11. feb 2012 18:43

mamamia,zdaj je povečini tako,da tudi,če si kam vabljen,dobiš vstopnice,iz katere je razvidno,da si vabljen,kot gost.Pozanimaj se,če so pošiljali vabila.

ultranova

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. feb 2012 19:23

ultranova je napisal/a:

mamamia,zdaj je povečini tako,da tudi,če si kam vabljen,dobiš vstopnice,iz katere je razvidno,da si vabljen,kot gost.Pozanimaj se,če so pošiljali vabila.



ultranova

Ne, ni bilo vstopnic, ena od deklet je plačala poseben separe v lokalu, da bi dekleta imela mir. Dobile so zapestnice in v bolnici, ko je bila oškodovanka na šivanju, so zapestnico seveda sneli.

Pravim, da je situacija popočnoma čista in jasna, lastnik lokala je bil tisti, ki je poskrebel za pomoč na kraju dogodka, in ko so ugotovili, da je poškodba prehuda, so tudi poskrbeli za prevoz v bolnišnico. Nihče ne zanika pretepa, vsi bodo pričali o prisotnosti in kako je do poškodbe prišlo (zapleta zavarovalnica, čeprav so lastniki lokala potrdili dogajanje, zdaj bodo pač še posebej, osebno, pričali, da je oškodovanka bila poškodovana tam). Zavarovalnica si sama nabija stroške (pričanja in podobno ...) in to ob čisti situaciji, ko vsi vedo kje je kdo bil, kdo je oškodovan in kdo je izzval pretep, imena so znana, ve se tudi, zakaj se dekleta pravi čas niso mogla umaknit (bila so stisnjena v kot in niso mogle nikamor), obstoja policijski zapisnik.

Lokal ima itak zavarovano odgovornost za take dogodke in glede odškodnine sploh niso komplicirali, nasprotno, takoj so dali vse podatke in zapisnike, imena ...

 

To hočem reči, da se še tako čista in s strani vseh vpletenih potrjena situacija lahko zaplete zaradi ene malenkosti.

Kaj vse se šele lahko zgodi, če vsi vedo, da je dekle, ki jo omenja Mygrace, iz lokala šlo brez plašča, nihče pa ni videl, kdo ga je odnesel. Zdaj bo nekdo vztrajal pri dokazovanju, da je s plaščem sploh prišla v lokal. Na take absurdnosti hočem opozoriti.

mamamia

Mygrace

sporočila: 6506

11. feb 2012 21:31

Evo raport:

Volk sit in koza cela. Lastnik lokala je šel predhodno pogledat, če morda plašč ni ostal nekje v lokalu. Ni ostal.

Nihče ni šel na nož.

Je pa fino, da čovek na takšen miting ne pride sam in da se prej pozanima, kako stvari stojijo na papirju. Je izhodišče povsem drugačno. (Ugotavljam, da ima mapa, magari bi bila prazna, določen efekt). Sploh, če tvoj "nasprotnik" ne ve, kako so stvari napisane.

Ja, tudi odvetnik je bil zraven, hvalabogu da je slabo vreme in je čez vikend ostal doma, tako, da smo šli skupaj mimgrede na kavo in je bila že njegova navzočnost dovolj, da smo se pogovorili tako, kot se šika.

Res je, nevemkakšnega cirkusa zganjati okrog enega plašča, no, 3/4 jakna v resnici, ne povsem nova ne bi imelo smisla..ampak dekle je čustveno navezano nanjo in tudi občutek, da ti nekdo nekaj ukrade takorekoč pred nosom in da se počutiš kot ena brezpravna ovca in da se luzersko "itak ne da nič narediti" ..to je en grd občutek. Če bi ostalo pri tem. Tako pa smo se potrudili in speljali zadevo. Verjetno bi bilo drugače, če bi bili večji dnarci v igri ali pa če bi že v začetku grozili s tožbo in mahali z zakonom pred nosom. Če mene kdo vpraša, lastnik osebno ni kriv, če je nekdo v njegovem lokalu ukradel plašč. Je pa odgovoren.

In tako smo mi razumeli njega, on pa nas.

Jaz pa sem bila najbolj vesela, da se je še enkrat pokazalo, da igra ni končana, dokler ni končana.

 

Kar se tiče vašega primera, Mamamia, so najbrž v igri malce višji zneski in seveda se zavarovalnice z vsemi štirimi upirajo izplačilu. Če bi se naše dekle dilalo še za povrnitev denarja za ključavnico in psihične in fizične bolečine in še za razžalitev časti in še to pa še to....aja, pa še za rokavice, darilo za rojstni dan od drage ji osebe...potem najbrž ne bi bilo tako, kot je.

Ampak še enkrat povem, nesmiselno je zatrjevati že vnaprej, da ni mogoče ničesar spremeniti ali doseči. In kritizirati, kako neusmiljen je svet.

In če je gospod potegnil tiste bankovce iz denarnice brez da bi se zjokal zraven, se mi zdi, da mu nismo naredili nobene škode. Ima kar nekaj lokalov tukaj po Ljubljani. Varnostnike pa zato, ker se to najbrž spodobi za imidž. Sicer pa zato, da utišajo nekoga, ki išče svoj plašč in ga recimo niti nazaj v lokal nočejo spustiti, ker je šel pač ven pogledat, če se kdo z njegovim plaščem prav na hitro ne baše v kakšen avto.

No, teh očitkov glede samega obnašanja personala niti ni bilo potrebno izpostaviti, so pa bili pripravljeni namesto popra in soli.

 

Toliko.

Mygrace

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. feb 2012 22:52

No,  vse ok, lepo, da ste se zmenili, kot ste se.

mamamia

vd007  

član od: 27.1.2012

sporočila: 318

17. feb 2012 19:03

A se ti je to zgodilo na Meljskem hribu???

 Tam so znani po tem, da izginjajo jakne, plašči in podobne stvari....:)

 

Sem sama večkrat bila priča dogodku,( ko sem še tja zahajala )  ko je kdoodšel od tam brez bunde ali plašča pozimi in se jezil, da je okraden .

vd007

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti