Holesterol

mmuzan  

član od: 15.10.2011

sporočila: 1

tema odprta - 15. okt 2011 9:50 | ogledi: 16.496 | odgovori: 25

Pozdravljeni!

Ta teden sem imel hčerko na sistematskem pregledu in so mi sporočili,da ima povišan holesterol.

Stara je 5 let,ima 17 kg,sedaj pa moramo imeti dieto.Prosim,vas če mi lahko kako pomagate s kakšnimi nasveti.

Zjutraj zelo rada je domače piškote.Ali ima mogoče kdo recept,ki ne vsebuje maščob?

Zelo veliko sem se že naučil na Kulinariki.net,zato sem se obrnil na vas.

Vsak odgovor mi bo v pomoč,

Hvala,

Marko.

 

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

15. okt 2011 10:24

Mmuzan, lep dan in dobrodošel na kulinariko.

Kot prvo, kar kocine se mi postavijo pokonci, ko nekdo reče za otroka "zelo rad je" to in to. Dobro, če otrok nekaj posebej rad je, a potem vi to vsak dan ponudite svojemu otroku?

Raznovrstna hrana je za otroka, da se nauči vseh okusov, ne pa tumbat eno in isto.

 

Pozdravček!

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

15. okt 2011 11:10

Ker gre za otroka, je zdravnik tisti, ki mora dati nasvet. A vam niso nič navodil dali, kako ravnati? To bi me čudilo. Ker ko so pred leti našemu sinu, star je bil devet let, ugotovili samo malenkost povišan sladkor v krvi, smo takoj dobili navodila, kako ravnati, da se stanje ne bi poslabšalo. 

Ker je pomembno, za koliko je holesterol povišan. Ali samo za malenkost čez mejo sprejemljivega, ali gre za občutno povečanje? Od tega je tudi odvisno, kako strogo morate upoštevati nekatera pravila pri prehrani. In koliko se deklica giba? Če je bolj živahne sorte in jo spodbujate h gibanju, bo tiste kalorije od jutranjih piškotov hitro porabila, sploh če potem čez dan je primerno hrano. A je lahko povišan holesterol pri njej tudi malo gensko pogojen? Pri meni so ugotovili, da je.

 

V glavenm pa velja, da se je treba ogibati ne le maščob, pač pa tudi na videz nemastne, a kalorične hrane (pršut na primer). Zato tudi ne gre pretiravati z oreški, ki so sicer priporočljivi zavoljo zdravih rastlinskih maščob, a so po drugi starni zelo kalorični in če se kaloriej ne proabijo, se to v telesu pozna. Govorim ti iz lastnih izkušenj.

 

Deklič naj ne pretirava s piškoti. Postopoma jo navajajte na kaj drugega za zajtrk, potrpežljivo in s pojasnjevanjem, ki ga lahko razume pri petih letih, ali pa poiščite kake zdrave piškotke, jih je po trgovinah kar dovolj. Za ostale obroke pa poskrbite, da jih večina ne bo prirpavljena na svinjski masti in maslu, izogibajte se pretiranim količinam rumenjaka (dve ali tri jajci na teden ji ne bodo škodile). Pa nobenih paštet, suhih salam in podobnih predelanih proizvodov naj ne je. Šunka, piščančje prsi in podobni izdelki - to lahko je.

Izogiba naj se cvrtju, čeprav kak pomfrit občasno tudi ne bo tako zelo škodil. Večja škoda nastane, če si otrok nečesa zelo želi, pa tega ne dobi. Uporabljajte olivno olje ali druga rastlinska olja. Poskušajte jo navadit na razne sveže solate in stročnice (leča, čičerika, fižol), zelenjavne juhe. Perutnino naj je brez kože, če le ima rada naj je bolj file kot kak drug kos. Ribam, če jih pečete v olju, odstranite kožo, in naj deklič je samo meso, če pa ima rada kuhano ribo, toliko bolje (jaz kuhano ribo obožujem, kar mi je zelo pomagalo, ko sem morala biti na strogi dieti).

 

Ampak to so splošni napotki. Ker gre za otroka, še enkrat poudarjam, da se posvetujte z zdravnikom, ker samo on lahko svetuje, kako ravnati glede holesterola - pomembno je vedeti, zakaj je povišan, za koliko je presežena referenčna mejna vrednsot, in kakšno je zdravstveno stanje deklice nasploh. Na vsak način pa poskrbite za veliko gibanja - ne s kakšnim intenzivnim športom, za ohranjanje holesterla v mejah normale so najbolj priporočjivi načini gibanja hoja (sploh zlagoma v hrib), kolesarjenje, plavanje, rolkanje, zmerna telovadba --- vse torej, pri čemer tudi majhni otroci zlahka najdejo svoj interes. Samo starši naj jih vzpodbujajo pri tem in seveda sodelujejo.

 

Saj se bo popravilo, brez skrbi, samo malo vztrajnosti, predvsem pa po nasvetih zdravnika.

 

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. okt 2011 11:26

Izčrpnemu nasvetu od mamamie je težko kaj dodati. Morda to, da bo morala vsa družina spremeniti prehranjevalne vzorce. In to zelo . Sadje, zelenjava, mediteranska dieta.....

Drugače pa ne vem za petletnika, ki "ne bi rad jedel piškotov", ampak zaradi tega jih pa čisto vsak dan tudi ne dobi.

 

Vendelina jr.

masters  

član od: 23.5.2009

sporočila: 188

15. okt 2011 11:58

mogoče bi bilo pametno dodati žličko ribjega olja na dan

masters

***amy***  

član od: 24.1.2008

sporočila: 289

15. okt 2011 12:35

Zagotovo se je težko odvaditi takih "sladkih" navad, kot so piškoti za zajtrk, ampak z voljo in konsistentnostjo se vse da. Govorim iz lastnih izkušenj. Tudi meni so pred par leti na zdravniškem diagnosticirali previsoka oba holesterola, HDL in LDL. Pa sem si rekla, ni vrag, da tega ne spravim v red.

Vsekakor pomaga, če se zavedaš in se vedno znova opominjaš, da to lahko vodi do tega:
http://www.youtube.com/watch?v=zeS-0au8ij4&featu .

***amy***

mmuzan  

član od: 15.10.2011

sporočila: 1

16. okt 2011 20:14

Dober večer!

Hvala za izčrpne odgovore(sploh Mamamii).

Seveda je zdravnik dal dobre nasvete,ampak je treba nekaj skuhat.Tu ste pa vi majstri,zato sem se obrnil na vas.

Zaenkrat nam gre kar dobro,

Hvala vam,

lep večer,Marko.

mmuzan

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. okt 2011 22:37

mmuzan je napisal/a:

Dober večer!

Hvala za izčrpne odgovore(sploh Mamamii).

Seveda je zdravnik dal dobre nasvete,ampak je treba nekaj skuhat.Tu ste pa vi majstri,zato sem se obrnil na vas.

Zaenkrat nam gre kar dobro,

Hvala vam,

lep večer,Marko.



mmuzan

 

Saj kuhanje sploh ni tak problem, kot se na začetku zdi. Le spodobno posodo potrebuješ, pa gre brez maščobe, vsaj pri mesu. Opečeš ga na teflonu (ali keramiki,ta je zdaj in...), potem po malem zalivaš z vodo, začiniš, in nihče niti opazil ne bo,da meso ni pečeno na maščobi. Krompir v pečici pecite na peki papirju, ali ga kot prilogo uporabite zgolj kuhanega - z dodatkom svežih zelišč in malo olivnega olja (z oljem malo poškorpiš že kuhan krompir) je čisto v redu priloga. Kuskus je hvaležna priloga, v toplega vmešaš kakšno zelenjavo, ki jo ima otrok rad, in je lahko samostojna jed ali pa priloga. Razne zelenjavne juhe - če hči ne mara zelenjave v kosih, juho pač zmiksate in je kremna juhca nared, zgostiš jo pa z naribanim krompirjem ali bučko namesto s smetano.

 

Mlečne izdelke izbirajte med tistimi iz posnetega mleka, tudi sire najdeš že z malo maščobami (šmarski rok na primer).

 

Če pa še kakšno idejo potrebuješ, javi, pa bom preko zasebne pošte kaj poslala.

Saj da bo šlo, brez skrbi.

 

 

mamamia

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

16. okt 2011 23:07

mmuzan,  pri "Kaj jutri za kosilo?" nas je kar nekaj takih z jedilnikom, ki vsebuje minimalno holesterola, a je vseeno okusno.

Razen občasnih "izgredov" , seveda.

Morda dobiš kako idejo več, ali v temi povprašaš, kar te zanima.

lp

mzm

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

16. okt 2011 23:09

Mamamia, ti si res ena mama!

 

naor

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. okt 2011 17:46

mamamia je napisal/a:

 Postopoma jo navajajte na kaj drugega za zajtrk, potrpežljivo in s pojasnjevanjem, ki ga lahko razume pri petih letih,

mamamia

 

Čeprav se zelo strinjam s tem, kar si napisala, je pojasnjevanje (Lahko bi rekli tudi opravičevanje, zakaj ne piškoti za zajtrk) je popolnoma odvečno pri otrocih. Moje izkušnje so namreč take, da otroci, če so od vsega začetka vajeni, pojedo tako rekoč vse. No, če ne marajo ene ali dveh stvari, je OK. Ampak pojasnjevati 5 letniku, da piškoti niso zdravi, po moje otrok tega ne more dojeti. Če se starši odločijo, da bodo sladke reči samo občasno za sladico, bodo otroci to pač sprejeli tako. Navaden jogurt grški jogurt z nekaj sadja in ovsenih kosmičev je odlično nadomestilo za piškote.

Da čisto malo mimo brcnem: Svojemu "komaj najstniku" sem mesece dolgo pojasnjevala, zakaj se mora dnevno stuširat. Vsak večer je bilo pregovarjanja in jamranja in kaj vem kaj še. Potem sem enkrat "zaropotala" in pojasnila, da se mora stuširat zato, ker sem tako ukazala...in glej ga zlomka, od tistega večera naprej ni bilo nobenih težav več.

Da bi dajala otrokom piškote za zajtrk mi nikoli niti na misel ni prišlo. Ne samo zaradi maščob ampak predvsem zaradi sladkorja.

 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecNikita
Kaj jutri za kosilo?gobica1402
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti