Drugo mnenje

koprivca  

član od: 9.6.2006

sporočila: 15

tema odprta - 20. sep 2011 21:05 | ogledi: 7.948 | odgovori: 16

Pozdravljeni! Imam vprašanje za nekoga, ki bi vedel kaj svetovati glede drugega mnenja pri zdravniku. Moja sestra je šla k osebnemu zdravniku zaradi glavobolov, ki jo običajno priklenejo na posteljo vsak drugi dan, dva meseca nazaj. Najprej ji je predpisal Lekadol po potrebi in počitek. Čez dva tedna je šla nazaj, saj je želela dobiti napotnico za nevrologa, ker se ji zdi, da njene bolečine niso običajne, temveč jo boli od zgornjega dela vratu proti sredini glave, včasih jo zbada v presledkih, drugič glavobola zaradi bolečine ne zna definirati. Skratka zdravnik ji je dal napotnico za nevrologa. Zdej je že imela EEG, čez mesec dni še CT, sama pa želi še na MR in je pripravljena iti tudi samoplačniško. Za mnenje o nujnosti magnetne resonance je sedaj vprašala enega nevrologa, sicer družinskega člana, ki ji je predlagal, naj najprej pride k njemu na pregled. Ker je šla že prej k enemu nevrologu v drugi bolnišnici, bo potrebovala še eno napotnico svojega zdravnika. Ali to pomeni, da prosi za drugo mnenje? Ali naj svojemu osebnemu zdravniku pove po pravici, da bi šla rada k drugemu nevrologu ker jo bo hitro vzel in morda dal še na kakšno preiskavo ali naj reče kaj drugega kot npr. da z dosedanjim ni povsem zadovoljna? Naš nevrolog ji je namreč rekel, da je potrebno videti kaj bi bil vzrok glavobolov in da je včasih EEG oz. CT boljši kot MR, odvisno za kaj gre, pa vseeno je ne more vzeti brez napotnice.

Hvala za odgovore!

koprivca

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

20. sep 2011 21:39

Da ni zadovoljna z dotičnim nevrologom, pa res ne bi bilo lepo reči, saj ni tako, a ne? Če ima sestra v kratkem ponovno naročen pregled pri nevrologu in rabi novo napotnico, ji jo bo osebni zdravnik napisal, ona pa lahko z njo obišče kateregakoli nevrologa v državi. Tako da ne bi smelo biti večjih težav glede tega.

Osebni zdravnik tudi ne bo kompliciral, če mu odkrito pove, da imate v družini nevrologa in bi rada opravila pregled pri njemu, da sta dogovorjena, da pa rabi napotnico. In jo bo zagotovo dobila. Z osebnim zdravnikom je zelo dobro voditi odkrit pogovor in prepričana sem, da je ne bo oviral pri tem, da čimprej razreši svoje zdravstvene težave.

zeta

neznan uporabnik

20. sep 2011 21:43

Hvala Zeta, da si popravila moje malo nespodobne nasvete. Se strinjam, da je vsekakor ta pot primernejša, če do pregleda ne manjka veliko časa.

 

Se mi zdi tvoj odgovor bolj korekten od mojega, zato sem mojega izbrisal.

 

 

MULTI_reloaded

koprivca  

član od: 9.6.2006

sporočila: 15

20. sep 2011 21:59

Hvala! Saj veste kako je z našim zdravstvom. Če si pripravljen plačati, bodo čakalne dobe vsekakor krajše, sicer se pa čaka glede na nujnost, ki jo presodi zdravnik. Nekateri se res zavzamejo za svoje paciente, drugi malo manj, vsi pa so seveda omejeni s proračunom, ki je vedno premajhen, da bi zadovoljil vse. Skratka ji bom rekla, naj poskusi tako, saj izgubiti tako ali tako nima kaj. V skrajnem primeru ji napotnice pač ne bo dal, pa upam, da temu ne bo tako. LP

koprivca

neznan uporabnik

20. sep 2011 22:11

Koprivca,

ti in tvoja prijateljica se pač morata zavedat, da tu vse mora it po regulah. Bog ne daj, da bi šel kdo preko vrste al kaj takega. Ker, to ni spodobno veš. Čeravno ti bodo večinoma svetovali, kaj je spodobno in kaj ni. Ti ki ti bodo najbolj pridigali, bodo itak v 1 uri na vrsti za pregled. Če res ne gre drugače, upam, da si ujela moj post,ki sem ga izbrisal. Ker hud glavobol je ena zlo zoprna reč, lahko je pa tudi nevarna. S tem se ni za hecat, še posebaj, če glavobol spremlja slabost, bruhanje,driska,zaprtje in bolečine kjerkol v območju prsnice, lopatic,hrbtenice in tako dalje.

 

 

MULTI_reloaded

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

21. sep 2011 7:24

Ne vem, zakaj je treba komplicirat. Odpreš usta in vprašaš svojega zdravnika, več kot ne tako in tako ne more reči.

In moja pripomba, sama sem zaenkrat z našim zdravstvom čisto zadovoljna. Še nikoli mi ni bilo treba čakati več kot mesec dni na kak pregled pri specialistu. Največkrat manj. In moja osebna zdravnica se je še toliko bolj potrudila, da mi je sama predlagala, katerega specialista naj pokličem. In okoli specialistov letam že od leta 2007 kar pogosto.

Loni Makaroni

eta  

član od: 27.3.2008

sporočila: 408

21. sep 2011 8:27

Loni, lahko si samo srečna. Na izvid MR in na odločitev o nadaljnjem zdravljenju raka smo čakali 4 mesece........

Naša izkušnja je, da je potrebno iskati sam, plačati sam. Žal, samo tako prihajamo do zdravljenja in informacij v ''normalnem'' roku. Na pisno mnenje- pregled holterja in napotitev na morebitno zdravljenje smo čakali 3 mesece...

eta

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

21. sep 2011 10:07

Koprivca,

načeloma zdravniki nimajo prav radi, da prideš k njim in začneš razgovor s tem, da hočeš napotnico za tega in tega. Sploh, če kaj drugega specifičnega ne znaš povedati. Glavoboli lahko nastanejo zaradi marsičesa, tisti od vratu navzgor so recimo pogosto lahko posledica okvar hrbtenice, in tu ji lahko slikajo možgane v vseh smereh s čimer koli, pa ne bodo našli nič. Ni pa nujno, da je tako. Če prav razumem, je bila sestra v zelo kratkem času pri treh nevrologih, pa še sama si namerava plačati dodatno preiskavo..... verjamem, da stalni glavoboli človeku naredijo življenje neznosno, ampak mogoče bi bilo pa dobro umiriti žogo, stopiti korak nazaj in se temeljito pogovoriti s tistim zdravnikom, ki mu najbolj zaupa, pa narediti načrt za naprej. Ker, ne glede na občeslovensko mnenje o zdravnikih - enden od štirih bo pa menda ja normalen, tako, da se bo dalo z njimkaj zmeniti, a ne?

Loni - ti imaš pa s specialisti očitno srečo, kakršna navadnim smrtnikom pri nas ni dana.

 

Lep pozdrav,

 

Sonja

neznan uporabnik

21. sep 2011 10:26

Jaz se pridružujem mnenju Limnol. Če je dotični družinski prijatel nevrolog, bo že našel pot za pregled brez napotnice. Tud to se v skrajni sili da narediti, če je situacija ali bi lahko bila, nujna in resna.

 

 

Vso srečo,

 

MULTI_reloaded

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

21. sep 2011 10:28

limnol, že celo življenje letam okoli raznih specialistov, saj morda sem pa vsega skupaj tako navajena, da se mi zdi to normalno. Ravno prejšnji teden sem bila (spet) pri dveh in oba sta mi rekla, da kontrola po potrebi, seveda z novo napotnico. Upam, da bo zdaj za nekaj časa mir. Z nevrologi imam tudi malo morje izkušenj, cca. 3letno letanje okoli njih in nikoli postavljena diagnoza. Letos sem se specializirala za pulmologe in otorinolaringologe. Prej sem dve leti letala okoli s svojo "krasno" krvno sliko... Nidani.

Zdaj sem menda zdrava, čeprav nekaj smrkam, ma to ni niti za osebnega zdravnika, kaj šele za specialista.

Saj drugače sem jaz čisto navadni smrtnik, z zelo debelo zdravstveno kartoteko. Priznam in vsem povem, da imam krasno osebno zdravnico. In sem tudi sama že kdaj kak pregled sama plačala, da ne bo pomote. Je pač razlika, ali boš čakal dva ali pa 10 tednov ali več.

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti