Prosim za idejo

adalbert  

član od: 2.2.2008

sporočila: 285

tema odprta - 24. jun 2011 22:58 | ogledi: 12.305 | odgovori: 17

Počitnice so tu.Prosila bi za kakšno idejo kaj kuhati otrokom (120 )na taboru.Hrana mora biti temu prilagojena saj je zdravje otrok najpomembnejše.Kuham že šesto leto in to standart ( makaronovo meso, zelenjane mineštre, golaž,polpete, dušeno meso ipd..) pač kar lahko prilagodim prostoru,saj je ena sama inprovizacija.Seveda pečemo palačinke, starši prineso peciva, rada bi malo spremenila jedilnik in tu mi zmanjka idej.Gre za preproste jedi in take da jih otroci radi jedo.Vem da bo katera omenila kaj kuham če ne vem kaj bi,vendar razumite me, to rada počnem, prostovoljno in vesela sem če so zadovoljni otroci.Lep praznični pozdrav!!!

adalbert

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

25. jun 2011 0:11

Mislim, da imajo otroci radi tudi vse vrste testenin (če je enkrat makaronovo meso, so drugič lahko npr. špageti s popolnoma drugačno omako, mogoče zelenjavno, tunino ali sirovo (hm, slednja morda ni vrhunec zdrave prehrane)). Naša kuharica je enkrat presenetila s planšarsko izvedbo makaronov, bili so zmešani s skuto in sirom ter malce zapečeni in otroci so jih dobesedno požrli (nekaj takega: http://www.kulinarika.net/recepti/6939/testenine/testen).

Peka palačink za 120 otrok... občudovanja vredna poteza, ampak grozno veliko časa vzame - kaj pa če za spremembo naredite šmorn? Doma mešam polnozrnato moko z belo, pa nihče ne opazi.

Mož ne more pozabiti 'pohanih šnit', pasulja in jote z domačimi klobasami.



tulka

Sporočilo je spremenil(a) tulka dne 25. 2011 00:16

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. jun 2011 11:58

 

Aježešna, adalbert....

V Španiji take stvari rešijo blazno enostavno (pa je vseeno, ali je šola v naravi ali pa izlet za turiste) in sicer naredijo paello. Plus je zabavno, ker je priprava paelle itak en obred, pri katerem lahko sodelujejo tudi otroci, ozrioma, finta paelle je, da še koga zaposliš zraven.

Upam, da imate kak roštilj tam, pa da imate večjo ponev. Če ne, se pa dela v več manjših. Glavno je, da osnovo lepo pražiš na ognju in da se zabavate in da je riž lepe rumene barve. Španci dajejo v boljši verziji za to notri žafran (ampak je drag), na pikniki pa dajejo notri mleto rdečo papriko, pa tudi čisto solidno pride.

Tule imaš posnetke, kako se to dela. Eni so bolj, eni manj uporabni, ampak idejo boš pa dobila. Razumevanje jezika ni problem, ker imaš itak vse slike zraven.

http://www.youtube.com/watch?v=4sN4i8vDEFU&featu

 

Pa dajte no otrokom več sadja zraven, ne ubogih otrok sredi poletja pobijati z golaži, no.....

 

 

 

 

Vendelina jr.

Balenka  

član od: 28.4.2004

sporočila: 2825

25. jun 2011 12:57

Za večerjo včasih pride prav tudi gres ali mlečni riž, ki ga imajo otroci praviloma radi, pa kaka rižota ali rižev narastek. Uh, sem se vrgla na temo riž, tako da otroci lahko postanejo Kitajčki.  Mogoče samo kot ideja.

Tudi španska pita je fajn stvar, če seveda imaš na voljo pečico. Pa mlinci in krompir......

 

Balenka

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

25. jun 2011 13:22

Kakšni šmorni, ki imajo za podlago sadje, pa kompot zraven; sladko zelje z majhnimi makarončki; ocvrtki iz bučk; pa kakšen gris s sadjem, rižev narastek s sadjem...; če je pečica, še kakšne nadevane bučke, pečene hruške oz. jabolka, gratinirane testenine...

Pa ne vzemi za zafrkavanje, ampak pravilno se napiše "standard" in "improvizacija". Čisto dobronamerno sem ti napisala in upam, da tudi kakšna druga, ki ravno tako inprovizira, to vidi.

Sicer pa je lepo, da to delaš za "svojo dušo", torej prostovoljno in z veseljem in dobro voljo 

Ognjič

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

25. jun 2011 15:15

Še ena bedarija- ja Adallbert, kako si lahko pozabila na paelo, ki je slovenska narodna jed. Sej imaš gotovo ene pol kile žafrana, ne špari ga, ampak uporabi, da bo riž lepo rumen. A ti še kej ji jasno ??

hedonist

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

25. jun 2011 17:03

Pred leti sem imela tudi jaz neko podobno nalogo (kuhanje za 100 otrok na skavtskem taboru). Takrat smo imeli priblizno tak jedilnik:

zjutraj: kakav ali caj + kruh z marmelado (oz. kruh z maslom oz. kruh z maslom in marmelado - glede na zelje otrok)

opoldne: testenine z raznimi polivkami (enkrat mesna omaka, drugic samo paradiznikova omaka, tretjih tunina s paradiznikom, bele testenine z maslom). Vcasih smo testenine zamenjali z rizem ali polento. Tako smo npr. enkrat skuhali golaz s polento, drugic smo naredili polento z omako iz tunine. Vedno so imeli zraven se zelenjavo (enkrat surovo solato, paradiznike, kumarice, drugic kuhano, odvisno od tega, kaj se je naslo v trgovini) in sadje.

popoldanska malica: kruh z Nutello ali kako sadje ali kruh z marmelado ali jogurt ali kruh s sirnim namazom (zdenka sircek ali MU namaz)

zvecer: zelenjavna juha ali fizolova juha ali ricet, kos sira +  kruh ali umesana jajca ali rezina ali dve salame. Pa spet zelenjava in sadnje.

Enkrat lahko naredis tudi krompijevo solato.

Ce kdo izmed otrok med taborjenjem praznuje rojstni dan, lahko naredis za vecerni poobedek puding. Palacink se nisem lotevala, za to so bili pristojni moski clani vodstva. So jih pa vsako leto vsaj enkrat pripravili za vse.

Zelo dobro se je obnesla tudi jota s s kosckom mesa (jaz sem kupila en lep kos vratovine, ga razrezala na manjse koscke in ga skuhala v kislem zelju).

Otroci so imeli zelo radi tudi (mrzlo) rizevo ali testeninsko solato. Glavna kuhinja je skuhala lonec belega riza ali testenin, v manjse posode pa smo (loceno) narezali tunino, sir, kisle kumarice, sunko in druge sestavine za rizevo solato, otroci pa so potem belemu rizu sami dodajali razne sestavine. To kosilo je bilo zelo zabavno, saj je vsak pricaral svojo solato, nekatere otroke pa je spodbudilo, da so pokusili kombinacije, ki jih sicer nikoli ne bi. (npr. otrok, ki ni jedel kumaric, je pokusil solato, ki si jo je umesal sosed in odkri, da so tudi kumarice dobre).

Sicer pa smo jedilnik prilagajali programu na taboru in vremenskim razmeram. Ce je bilo dezevno in mraz, smo skuhali nekaj tekocega (fizolovo juho ali joto ali zelenjavno juho), da so se "segreli". Ce je bilo soncno in zelo toplo, smo razrezali veliko melon in lubenic ter to ponudili za malico ali po kosilu. Ce so imeli otroci na programu celodnevni izlet, smo dali vsakemu dovolj hrane (oblozeni kruhki, sadje, kuhano jajce), zvecer pa jih je cakal lonec testenin, da so se nasitili.

Kombinacij za tako veliko skupino je zelo veliko. Mi smo vedno pazili, da so imeli otroci vedno dva glavna obroka (kosilo in vecerjo), saj so ves dan na svezem zraku, skacejo in se lovijo, zato porabijo zelo veliko kalorij.

Ce te zanima, lahko v arhivu Slovenske zamejske skavtske organizacije poiscem jedilnik, ki smo ga uporabljali v tistih letih in ti ga prepisem.

... pa veliko zabave..... (jaz sem vedno zelo uzivala)

ribica

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

25. jun 2011 17:59

Ognjič, veš, prav nasmejala si me. Tukaj je torej lep primer, kako druge vidimo, sebe pa ne. Pa upam, da tudi ti ne boš zamerila, ampak si me sama potegnila za jezik. Res je napisala improvizacija napačno, videla sem že tudi KRONPIR na teh straneh, ZAJTERK in še pa še. Tudi "gris" je taka cvetka. Res ne vem, od kje se je znašel. Če že ne rečemo zdrob, je bolj prav kot gris-gres. Gris meni obupno zveni. Ampak kot sem rekla, velikokrat se nam zapiše, kot doma rečemo in to nam zveni prav.

 

naor

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

25. jun 2011 19:51

Gris ali gres - oboje je enako prav ali enako narobe, kakorkoli že stvar pogledaš; originalno po nemško je der Griess zdrob, ko je kuhan mu rečejo Griessbrei, pri nas ga pa na enih koncih pri izgovorjavi potegnemo bolj kot gres, na drugih pa bolj kot gris. Naj živijo spačenke.

Kar se pa paelle tiče, je enako naša narodna jed kot špageti s paradižnikovo omako ali hrenovke. Bo že kuharica sama presodila, kaj lahko v kuhinji sčara in kaj ne.

 

Lep pozdrav,

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

25. jun 2011 20:28

Krompirjev golaž s hrenovkami je sila hvaležna reč za večje skupine, pa tudi priprava gre v enem loncu: pražiš čebulo, dodaš začimbe in potem krompir, ko je na 3/4 skuhan dodaš še  narezane hrenovke in na koncu še paradižnikovo mezgo, še malo se pokuha in jed je gotova.

 

Enolončnica z mletim mesom: mleto meso dodaš dobro praženi čebuli, dodaš česen, sol, poper, fižol (lahko iz konzervem le rjav naj bo) in koruzo, če imate tudi na kocke sesekljano pariko, začiniš z origanom;

 

Potem se še spomnim:

- piščančji paprikaš s širokimi rezanci ali kakimi drugimi testeninami

- pašta fižol: na 3/4 skuhaš polžke, na čebuli pa prepražiš odcejen fižol, dodaš kečap ali mezgo, kakšne začimbe (majaron recimo), sol, poper, lahko tudi na kolobarje zrezano kranjsko, potem pa v to vmešaš testenine in skupaj skuhaš do konca

 

- v vodo za polento stresi mešanico suhih začimb in dodja malo olja, ko je polenta skoraj skuhana pa vmešaj vanjo nariban sir (porabijo se kaki ostanki) ali pa feto, lahko tudi skuto - to lahko uporabiš kot prilogo golažu, paprikašu, kakšni mesni omaki

 

- meso z grahom: na čebuli preražiš meso, da je zapečeno, dodaš začimbe in potem veliko graška, zaliješ z vodo, pokushaš, da dobiš tako gostljato jed

 

- tunina omaka za polento ali testenine: tunino iz konzervez oljem vred daš v ponev, počasi segrevaš, dodaš malo strtega česna, origana, kečapa, drobno sesekjane olive (otroci jih niti opazili ne bodo), malo pkuhaš in je gotov; tačas os pa tudi testenine že kuhane

 

- če testenine osatnejo (brez omake seveda) potem jih naslednji dan segrej na malo prerpažene čubule, dodaj kakšno začimbo, potem še testenine, malo malsla in jih med mešanjem  segrej, pa je priloga nared. Ali pa vmešaj vanje še zrezano šunko, premešaj, naloži v pekač in zalij z mešanico stepenega jajca, smetane, soli in popra ter zapeči v pečici (lahko tudi potreseš s sirom).

 

- vodni ali skutni žličniki s sirom ali s šunko ali z obojim; žličnike itaz znaš anredi, skuhane pa premešaš s sirom, šunko, streseš v pekač in zapečeš v pečici; ali pa kar v ponvi

 

- mlinci z meltim mesom; mlince popariš v vodi, odcediš, premešaš s praženim in začinjenim mletim mesom, naložiš v pekač, zaliješ s stepenim jajcem s smetano, ki jih dodaš sol, poper in sesekljan peteršilj, in zapečeš.

 

ZDaj mi je pa idej zmanjkalo.

 

Hedonist, ne vem zakaj bi naj otroci na taborih jedli samo slovensko hrano? Ima priprava paelle tudi svoj čar, znabiti prav zabavno, tako da ne razumem prav tvoje poante?  Namesta žafrana bo pač žafranika, pa ščepec mlete rdeče paprike, ki jo  proti koncu itak dodajajo paelli pa bo?

Navsezadnje tudi mesne polpete niso slovenski izum, vemo od kod prihajajo, pa se nihče ne zmrduje, ker jih pripavljajo v vseh mogočih taborih? Da testenin ne omenjam ...

 

Glede grisa in gresa pa - meni je popolnoma tuj izraz gres, nekako mi "ne sede", gris (bolje griz) pa je seveda v uporabi. Verjetno zaradi bližine avstrjske meje, kaj vem.

 

Zapiše se vsakomur kdaj kaj narobe, res pa je tudi, da nekateri ne vedo, kako se kaj pravilno napiše (razspusti namesto razpusti maslo na primer). Dobronamerna pripomba je zame vedno dobrodošla, je pa res, da jih vsi ne sprejemjeo enako. A o tem smo že večkrat debatirali.

 

upajmo, da smo adalbert vsaj malo pomagali.

Mamamia

-

mamamia

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

25. jun 2011 20:55

Paella uspe lepo rumena tudi, če dodaš kurkumo (pa še zdrava je, kurkuma namreč).

tulka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti