7. maj 2011 11:23
V Mariboru bodo za zdaj homeopatska zdravila prodajali v lekarni Gosposvetska, ker samo tam imajo magistre farmacije z dodatno izobrazbo iz homeopatije. Glede na našo zakonodajo lahko homeopatijo izvaja in predpisuje homeopatsko zdravljenje le zdravnik z dodatno izobrazbo iz homeopatije. Homeopatske izdelke pa bodo lahko prodajale le tiste lekarne, v katerih imajo farmacevta s tako dodatno izobrazbo.
Tapravi homeopati niso neki šišmišarji, ampak imajo zaključeno kar zahtevno izobraževanje, v tujini marsikje primerljivo drugim podiplomskim študijem. V Franciji na primer zdravnik najprej diplomira iz medicine, nato pa opravi "specializacijo" iz homeopatije. Tam družinski zdravnik (tisti, ki ima tudi homeopatsko izobrazbo) lahko bolniku predpiše ali-ali, po lastni presoji, posvetu in želji bolnika, indikacijah,...
Pred par leti sem se pogovarjala s francosko zdravnico družinske medicine, ki je tudi homeopatinja. Razložila mi je, da njeni bolniki vedo, da pri njej lahko dobijo eno in drugo metodo zdravljenja. Homeopatijo najpogosteje predpisuje za sezonske okužbe (viroze in podobno), za alergije, za težave, povezane s stresom današnjega časa (duševne stiske, želodčne težave in podobno).
Homeopatska zdravila so naravnega izvora, v dozaturah, ki telo spodbudijo k "samozdravljenju". Zdravila ortodoksne medicine so večinoma kemija.
Jaz sem sicer večni skeptik do vsega, ampak mene v delovanje homeopatije prepričujejo učinki, ki jih homeopatska zdravila imajo na živali. Pri živalih ni placebo efekta, torej če njim pomagajo, pomagajo.
Pri nas je smotano, ker je homeopatija tko neki na pol v luftu, ker se je uradna medicina in farmacija tako otepata. Tako se tudi homeopata večinoma najde bolj po rekla-kazala sistemu, komot se vmes vštuli in za homeopata izdaja tudi kak šarlatan (tako kot se izdajajo za zdravilce, polagalce rok, šamane,...). A žal kjer se zadev ne formalizira in regulira, je vedno možnost za "divji zahod".
Pri naši (ne)ureditvi tega področja so problem tudi cene. Homeopatski pripravki v tujih lekarnah stanejo par evrov (recimo do največ 10). Pri nas pa nekateri homeopati za te pripravke (pri nekaterih seveda brez nalepke in navedbe, za kaj gre) računajo ohohoho. Pri homeopatinji, pri kateri sem bila jaz, sem za debelo uro posveta in zdravila za tri mesece plačala 40 evrov. Kolegica je pri drugem homeopatu prav tako za posvet in globule za par mesecev plačala 150 evrov.
Na srečo se vsaj za homeopate lahko preveri pri Slovenskem homeopatske društvu http://www.shd.si/ ali so res to, za kar se razglašajo.
O tem, kateri homeopatski pripravki se uporabljajo za te vsakodnevne tegobe (prehlad, ponavljajoča vnetja, bolečine v sklepih, stres in še kaj), se da prebrati in najti na internetu s čisto malo truda. Za bolj kompleksne zadeve je pa bolje it k homeopatu.
tjas