Pri nas imamo ze vecletno tradicijo z otroskimi rojstnodnevnimi zabavami. Navadno punci sami povesta, kaj bi radi in v kaksni obliki bi radi praznovali (s sosolci, samo prijatelji, sorodniki...). Temu primerno sestavimo meni in si porazdelimo dela.
Ce je rojstnodnevna zabava takoj po pouku (nasi koncajo ob 16), potem gre mama v solo po povabljene sosolke in jih pri slavljenki doma caka popoldanska malica (minisendvici ali kosi pice). Predno jih prevzamejo starsi pa dobijo se sladico (krof ali palacinke ali piskote). Palacinke navadno cvre tata, mazejo pa jih punce same.
Ce pa je rojstnodnevna zabava na soboto popoldne, so nanjo povabljeni tudi starsi. Tako se zabava vrsi v dveh sobah: v dnevni sobi imajo svoj raj otroci, v kuhinji pa starsi. Otroci dobijo take stvari, da jih primejo v roke in v enem ali dveh grizljajih pojejo, da lahko mimogrede, ne da bi prekinili igranja, pojedo. Tako so spet na programu minisendvici, kosi pise, slano pecivo, krompircek ipd. Obicajno zanje ne uporabim majoneze ali kakega drugega podobnega namaza, sicer je potem dnevna soba prava svinjeraj. Starsi pa dobijo narezek, kako slano pecivo (struklje iz listnatega testa z razlicnimi nadevi), kako pohanje, rizevo solato, francosko solato, (novembra) zelje in klobase ipd. Za konec naredim torto.
Za doma narejeno torto se odloci samo, ce jo znas narediti in te to veseli. Sicer pa smo mi nasim gostom ob raznih rojsnodnevnih zabavah ze ponudili (namesto torte) palacinke, krofe, pijano novesto (brez ruma).
Rojstnodnevno zabavo kot jo predlaga limnol pa sem naredila samo enkrat v obliki hamburger party. Zadeva se je lepo obnesla, vendar je uspeh (in packarija v kuhinji) odvisna od stevila otrok. Jaz sem imela v varstvu samo 5 otrok in so se blazno zabavali, ne morem pa si predstavljati, kako je, ko okoli ene mize sedi 12 otrok, ki ustvarja.
ribica