Vedno dražja hrana

slovinkita  

član od: 6.3.2006

sporočila: 248

4. mar 2011 19:51

zzak, daj še ti razmisli malo. Po razmisleku me pa lahko razsvetliš, koliko mesnih izdelkov poješ na dan, da zadostiš svojim potrebam in, če bo šlo, lahko skupaj kak jedilnik zame napiševa, da nadomestim tisto pašteto, oziroma zrezek ali karkoli pač mi manjka. Pa hvala za skrb! slovinkita

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

4. mar 2011 19:51

Japaja, se spomnim, kako je moj sin v dobi odraščanja po kosilu odbil tak kos kruha in si vanj naložil vse od salame, majoneze in kumaric. Spomini na mlada leta, ko sem sama odraščala in smo se popoldne družili na dvorišču mladi in stari.Starejše gospe so nosile kruh in polpete ali pač kar so kuhale tisti dan in se je dalo prinesti dol. Odraščajoči fantje so mleli kot za stavo. Dekleta pa nismo bila tako ješča, nasprotno, še hujšale smo na vse pretege.

Lepo si napisala, da ne boš nikogar posiljevala, ampak je prav, da se napiše in mnogi bodo najbrž tudi upoštevali kakšen nasvet. Če je red v hiši in pri hrani, se da dosti prihraniti, pa ni treba, da je kdo lačen. Le hrano je greh stran metati , ne samo zaradi cen.

 

naor

vida70  

član od: 13.9.2005

sporočila: 461

4. mar 2011 22:11

Zame hrana ni luksuz, je vir preživetja. Zanimivo je, kako vsi radi pojamramo kako je draga. Kaj pa nap. gorivo? Gorivo je vsakih 14 dni dražje, pa zaradi tega ni nič manj pleha na naših cestah. Dokler se bo v avtu v  povprečju vozil en sam človek, se mi zdi čisto brezpredmetno jamrat kako draga je hrana. Pa ne zdaj pisat, da vsi uporabljate javna prevozna sredstva ali pa kolesa oz. da se vas po več vozi v enem avtu v službo in domov, ali pa po opravkih. Da ne govorim o mobilnih telefonih in vseh luksuznih dobrinah, ki niso nujne za preživetje, ampak jih "moramo" imeti, ker danes se pa res ne da več živeti brez njih (seveda če to verjamete), pa se noben ne pritožuje kako drage so.

 

vida70

neznan uporabnik

4. mar 2011 22:14

Evo jaz nimam avta. Sovražim avte. Jaz uporablam izključno javni prevoz in noge. Mam pa mobilca pa prenosni internet.

 

 

Multivitamin

multivitamin

nejčica  

član od: 6.1.2010

sporočila: 174

4. mar 2011 22:52

Mi imamo že kar nekaj časa omejeno porabo denarja za živila!Enostavno porabimo lahko samo 150e pa ne, da si ne moremo privoščiti več ( hvala bogu imava oba lepo plačo) ampak zato ker želimo sami sebe omejit o pretirani porabi ter varčujemo, da bi si lahko ustvarili hiško! To je za nas motivacija, predvsem zame!Kako nam uspe? 1.LISTEK:Nanjga pišemo osnovna živila ,ki nam jih je zmanjkalo! 2.AKCIJE:kupujem samo pri enem trgovcu,tako vsak ponedeljek prelistam letak! Se pravi ko je kava,mleko,olje,... v akciji kupim toliko kolikor porabimo v enem mesecu ,ker nekje čez mesec se akcija ponovno ponovi! 3.Imamo vrt,(za sprotno porabo),mami pa ima kmetijo tako da imamo pri njej njivo! posledično nikoli ne kupim krompirja,korenja,kolerabe,česen,čebulo, fižol,zelje in repo si sama kisam,vložim si papriko, kumarice,peso,stročji fižol,srbsko solato,marmelade...za hišo imamo sadovnjak sami si pridelamo kis,jabolčni sok,sirup za redčit iz višenj,bezgov sirup...dišavnice si posadim jih sesekljam dam v zamzovalnik(pa ne rečt da so manj zdrave kot suhe začimbe v embalaži)! 4.MESO:V začetku leta si kupimo mladega pujska (zanjga smo odšteli 45e ta znesek je zajet v proračunu 150e) Pripravimo suho mesnate izdelke! kupila sem 10 piščancev za njih sem odštela 30e nekaj jih pustim ,da imamo kokoške se pravi tudi jajčka! Ravno danes sem kupila 10 kg stegna domačega bikca po 6e ( vem kakšen je izvor in prehrana živali)!Torej jemo kvalitetno,domače meso!Živali imamo pri mami in očetu v hlevu ampak vsake 14 dni ko sta ona pop.v službi poštimamo vse živali! Naslednji teden pa jaz v zameno kuham še za njiju se pravi z nekim skupnim dogovoram oskrbimo vse! 5.Lepo prosim ne rečt blagor se enim ,ki imate možnost vse to si pridelat !njive in travniki so opuščeni! Hodim v mesto v službo ob mestu so si nekoč ljudje iz bloka zasadili zelenjavo danes je tam samo trnje! zakaj, njihovo mišlenje ,se nam ne splača!O pa kako se bo splačalo!Da si jaz vse to pridelam moram trdo delat in bit zelo disciplinirana všasih se že mrači ko jaz še z motiko po njivi tolčem!Sosedje pijejo pivo na terasi jaz pa na bregu mojega vrta, sosedovi otroci skačejo po trampulinu moj 2 letnik pa sedi med jagodami in jih trga,nalaga zel na traktor in vozi na kompost,pa je moje malo dete vse nasmejano in veselo ker mamici pomaga pri sosedovih pa vpijejo pazi da ne padeš, ne tako visoko skakat...( no malce sem skrenila iz osnovne teme)! 6. bistvo:Hrana je zelo draga se strinjam ampak z malo razmišlanja,kombiniranja,prilagajanja včasih tudi odpovedovanja se da poceni in zdravo kuhati!Ne morem rečt da živimo v odpovedovanju tudi mi jemo poli salamo pa argeta pašteto ter pijemo coca colo.... kot bi rekla japaja smo pravi dolenci kjer se miza vedno šibi pod dobrotam VELIKO USPEHA PRI VARČNEM NAKUPOVANJU! nejčica

neznan uporabnik

4. mar 2011 23:00

Saj maš prav. Ampak kje za vraga naj si jaz v mb, v centru mesta kaj pridelam. Če pa so vse okol mene pozidali. 20 let nazaj bi še lahko,danes pa ne morem. Ker je okol mene sam beton in garažne hiše. Park je čez cesto. Samo ne morm si v mestnem parku vrta nardit. Ne bi šel rad za zapahe zarad tega. Čeravno bi raje sedel zarad nelegalno postavlenega vrta kot zarad česar,kar danes poslušam po tv, pa noben še ne sedi za zapahi.

 

Multivitamin

multivitamin

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

5. mar 2011 8:15

nejčica je napisal/a:



5.Lepo prosim ne rečt blagor se enim ,ki imate možnost vse to si pridelat !njive in travniki so opuščeni! Hodim v mesto v službo ob mestu so si nekoč ljudje iz bloka zasadili zelenjavo danes je tam samo trnje! zakaj, njihovo mišlenje ,se nam ne splača!O pa kako se bo splačalo!Da si jaz vse to pridelam moram trdo delat in bit zelo disciplinirana všasih se že mrači ko jaz še z motiko po njivi tolčem!Sosedje pijejo pivo na terasi jaz pa na bregu mojega vrta, sosedovi otroci skačejo po trampulinu moj 2 letnik pa sedi med jagodami in jih trga,nalaga zel na traktor in vozi na kompost,pa je moje malo dete vse nasmejano in veselo ker mamici pomaga pri sosedovih pa vpijejo pazi da ne padeš, ne tako visoko skakat...( no malce sem skrenila iz osnovne teme)!



nejčica
Vrtovi so bili urejeni ko so ljudje hodili v službo od šestih do dveh, pa še to sedeli p raznih uradih in pili kavo večino časa. Sedaj ko pridemo domov ob šesti uri, če je vse po sreči, najbrž nikogar ne mika da bi šel z motiko na vrt?



Commis débarrasseur

Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 05. 2011 08:19

pozejdon  

član od: 3.3.2011

sporočila: 46

5. mar 2011 8:32

Nejčica imaš prav, ampak imate res srečo. Nima vsakdo vrta, kaj šele kmetije in cene nakupa že zelo majhnih obdelovalnih površin so izjemno drage in tega ne more vsakdo kupiti. Prav tako živali potrebujejo dnevno oskrbo, ne da se jih poštima na vsake 14 dni - če imaš nekoda, da to dela namesto tebe prav, samo večina nima in mora vse sam. Pri današnjem delovniku, ki traja po 10 ur dnevno (in več!) je težko še veliko pridelati, kaj šele imeti kmetijo in domače živali, že vrtiček vzame dosti časa, da kaj zraste. Vi imate pač veliko srečo in zlate starše, vsakdo tega nima. Multivitamin tudi mene poročila po tv in radiu tako razjezijo, kaj se dogaja, da jih raje sploh ne poslušam več zaradi svojega zdravja in let, pa se sedaj bolje počutim, ko vsaj ne vem kaj se dogaja. Res, človeka prisilijo do tega, pa naj se sami s sabo ukvarjajajo s svojimi barabijami. Veliko je dobrih ljudi, dobrih podjetij, ampak o tem sploh ne poročajo. V kriti bi rabili spodbudne besede, primere uspehov in dosežkov, ne pa da nas filajo s samimi negativizmi. Naj se potem sami gledajo in poslušajo, ne pa da ljudi obremnjenjuje, ko tako nimamo kaj na to vplivat. Lahko pa izboljšamo svoje življenje in tudi s tem, da takih negativnih novic več ne gledamo. pozejdon Sporočilo je spremenil(a) pozejdon dne 05. 2011 08:38

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

5. mar 2011 9:14

v bloku, brez vrta. jaz + 2 srednješolki. Pač gledaš kar kupiš. Polnozrnate in podobne zadeve so predrage. Ker ste glih pri papriki - poleti, ko je najbolj poceni je nakupim več, pa še to mo možnosti znižano, prav tako bučke, jajčevce.... narežem na kocke in v zmrzovalnik. Je res, da smo doma sredi trgovin, da so nam vse na dosegu par minut peš hoje, oz. se mimo njih peljem iz službe, tako lahko večkrat kupim jogurte, sadje in podobno, ko so glih znižani.... Kakšen krompir odslužim na kmetih ipd. Listkov in podobnih seznamov že dolgo ne rabimo več. Kupimo tisto kar rabimo. klavdija

neznan uporabnik

5. mar 2011 10:02

Pozejdon, saj jaz poročil ne gledam za zabavo. Gledam, ker pač hočem bit malo na tekočem. Pa saj je vseeno al gledaš tv al bereš cajtnge al pa po netu. Samo včeraj pa so res pretirali. B......Mislim,če bi jaz sedaj tu napisal kaj si mislim o vsem skup bi me itak zradirali for lifetime. Pa ne zarad tega, kaj si mislim, zato,ker bi tako sočno napisal,da res ne bi blo za brat. Samo to je realnost. Onih par poštenih se še nekaj trudi ampak jih bodo povozli. In jaz si ne bom zatiskal oči pred tem kako se je v naši ljubi,dragi mali Švici razpasla barabija in lopovščina. Ne, ne bom tiho pa magar me smaknejo. Ker, kar je preveč je pa preveč. Mogogoče bi bil čist tiho,če bi to ble take male barabije. Ampak to kar je sedaj že eno leto in kar si eni dovolijo pa res presega vse meje pa bil jaz toleranten do Marsa. Ne bom več tiho,bom pač tak dolgo lajal,da me ne utišajo. Ne bom se več pustil,da ena banda skorumpiranih barab počne z nami kar se jim zahoče. Ne bom pa gotovo.

 

Spet sem ven padel, ampak ne morem si pomagat več. Ko sem včeraj poslušal kaj vse so delali za ono deklico 4 letno mi je šlo na kozlanje. Pa kao noben v državi že 4 leta ni kompetenten tega uredit. Ežoj prid nazaj,da vdarimo revolucijo pa vse barabe pošlemo visoko v Ande zmrznit.

 

 

Multivitamin

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti