Indijska kuhinja

neznan uporabnik

1. mar 2011 10:11

Luna gre gor in zdaj se bomo spet pregovarjali o atu in mami Namaste? A je to sploh važno?

 

Naslov teme je "Indijska kuhinja"

japaja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

1. mar 2011 11:05

A imaš težave z luno?

Saj se nismo odmaknili od teme, od indijske kuhinje smo prišli le do lastnice indijske restavracije, ki je sodelovalal tudi pri tečaju indijske kuhinje, debata o starših pa samo prispeva k mnenjem o avtetičnosti indijske kuhinje. Dodaten podatek, bi jaz temu rekla, ne pa odmik od teme.

Je pa res, da (lahko) pod vplivom lune na isto zadevo gledamo povsem drugače. Pa kaj potem? Ja, pa ja.

 

Mamamia

mamamia

shaania25  

član od: 6.4.2007

sporočila: 75

1. mar 2011 11:51

Jp... shaania25

jagodas  

član od: 2.11.2005

sporočila: 90

1. mar 2011 12:07

V Ljubljani je tudi indijska restavracija Govind`s, ki je sicer vegetarijanska restavracija. Njihov kuhar organizira različne tečaje in šolo kuhanja indijske hrane, a samo vegetarijanske. So zraven centra Hare Krišna na Žibertovi v Lj-v bilžini Tivolija. lp, Jagodas jagodas

dreamjob  

član od: 7.12.2009

sporočila: 47

2. mar 2011 13:41

Moj mož je Indijec in velikokrat kuha. Brez kuharskih knjig, čisto domače recepte, ki se jih je naučil od mame. Prisega na en poseben mlinček, s katerim melje začimbe. Zgleda podobno kot mlinček za kavo, rezila se zelo hitro vrtijo, le segreje se ne. Tega uporablja za trenje začimb (kardamoma, cimetovih palčk, popra, gorčičnih semen...). In moram priznat, da je okus začimb potem res aromatičen. Razliko opazim,če kuha pri kakih prijateljih, ki nimajo tega mlinčka. Sicer pa pravi, da je še boljši kot ta mlinček, terilec iz kamna, ki ga uporabljajo v Indiji (ne ročni terilec kot pri nas). Izgleda pa kot ena kamnita posoda v kateri je precej velik kamen z ročko, s pomočjo katere ga potem vrtiš naokrog. Prav tako sovraži vse že pripravljene mešanice začimb, ki sejih da kupit v trgovinah. Želim vam obilo uspeha pri kuhanju indijske hrane, ki je zelo raznolika. Predlagam tudi preučevanje različnih kulinaričnih tradicij, ker pojem indijska hrana je pravzaprav malce za lase privlečen, saj se hrana zelo razlikuje. V Tamil Naduju ali Kerali npr. kuhaj povsem drugače kot v Rajastanu ali Gudjaratu, da kakšnega Kasmirja sploh ne omenjam. Skratka za vse, ki se zanimate za indijsko hrano...čaka vas omamno dišeča, okusna, raznolika in pikantna pustolovščina. dreamjob

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

2. mar 2011 13:48

Ja, res, izraz indijska kuhinja je samo skupen izraz za sila razniliko paleto različnih kuhinj indijskega podkontinenta, z vsemi razlikami od severa do juga, vzhoda in zahoda, z vsemi razlikami med pripadniki različnih ver.

Pri iskanju informacij o kulinariki Indije nikdar ne more biti dolgčas.

 

Drži tudi, da so kupljene mešanice pač izhod v sili, in da ni priemrjave, če začimbe prepražimo in potem zmeljemo ter mešanico pripravimo sami. Diši že med pripravo, kaj šele, ko je jed gotova.

 

Dreamjob, kaj pa če bi tvoj mož za nas prispeval kak nasvet, napotek, tudi recept za kakšno jed? Kar se mu pač zazdi za začetek, potem bi ga pa že podrobneje povprašali?

 

mamamia

mamamia

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1565

2. mar 2011 15:15

dreamjob je napisal/a:
Prisega na en poseben mlinček, s katerim melje začimbe.

dreamjob

Kje je dobil tak mlinček in kje ga lahko mi dobimo?

Ali se ga najde kje na spletu?

 

 

rdkapica

dreamjob  

član od: 7.12.2009

sporočila: 47

2. mar 2011 17:02

Mlinček je ful star, nimam pojma kjer se dobi točno takega. Ampak po mojem če v kakšni trgovini z gospodinjskimi aparati povprašaš? Ali pa kak star mlinček za kavo, mene namreč njegov spominja na mlinček, s katerim je babica pred 20 leti mlela kavo. To je vse kar lahko pomagam. Tak mlinček s kamnom pa je danes redkost tudi v Indiji, ker se vsi modernizirajo. Jaz mu ga že celo večnost hočem podarit za rojstni dan, pa ga še nisem našla. Kar se pa recepta tiče...:) njegova kuha je precej po navdihu, ampak se bom potrudila. Ga vprašam in priložim. :) Do takrat pa dober tek, če kuhate ali jeste v indijski restavraciji. dreamjob

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

2. mar 2011 22:02

dreamjob, misliš nekaj takega?  Spodnji del je lahko tudi valjast, ne kvadraten.

rimljanka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

3. mar 2011 9:35

dreqamjob, saj to sem i mela v mislih, kuhanje po trenutnem navdihu. Da nam na priemr napiše kako neko jed začne delat, morda kakšno masalo, mesno ali zelenjavno (da se začne z ingverjemi n česnom na primer, pa kakšno maščobo uporablja - ali zmeraj ghee ali kdaj tudi kakšno drugo), v kakšnem vrstnem redu dodaja začimbe - takole na kratko, za izhodišče.

Največji čar je itak v trenutnem navdihu, jasno.

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti