Indijska kuhinja
dreamjob, turmerik poznamo tudi po imenom kurkuma, se dobi v bolje založenih prodajalnah. Pri nas doma jo na moževo željo tlačim v vse mogoče jedi, enako kot koriander, bodisi mlet bodisi sesekljane liste.
Pri nas dobiš zeleno, rumeno in rdečo lečo, kar je za prvo silo kar dovolj.
Mamamia
mamamia| dreamjob je napisal/a: |
| Njegova najbolj simpl jed po navdihu je: pobere vso zelenjavo iz hladilnika, ki jo je potrebno porabit, jo malce popraži na vročem olju, ji doda začimbe, ki sem jih omenjala zgoraj in jo pri serviranju posuje s svežim koriandrom. dreamjob |
Po tem receptu mnogi kuhamo, a bistvo je skrito in to so (sklepam) začimbe: katere začimbe, predhodno pražene ali ne, mlete ali ne, v kakšnem vrstnem redu se jih dodaja ....
rdkapicaZa indisjke kuhinje je značilna upraba pretežno suhih začimb (medtem ko tajsak kulianrika na priemr obožuje sveža zelišča ...). Ene se prej popražijo in zmeljejo, ene se uprabljajo cele, ene v obojih variantah (kumin na primer, seme koriandra ...), številne mešamo v različne začimbne mešanice (kot curry na primer, od živo rumenega do temno rdečega in različno ostrega, pa do raznih garam masal).
Je kar precej receptov za prirpavo začimbnih mešanic doma, seveda ima vsaka gospodinja svojo formulo.
Te osnove nekako poznam, več pa nam bo dreamjob ob priliki napisala.
Mamamia
mamamia
Koriander lepo uspeva tudi v cvetličnih lončkih na okenski polici. Jaz ga sicer običajno kupim svežega, celega, s korenino in zelenjem, pa dam v zamrzovalnik in ga imam tako vedno pri roki. Ker pri nas doma ni variante, da bi kako indijsko ali tajsko jed pripravljali brez koriandra. Pa tudi zrna meljemo v prah.
Po vonju in okusu je morda bližje našemu pehtranu kot peteršilju, po videzu pa seveda peteršilju. Je pa res, da mnogi ne marajo njegovega izrazitega okusa in vonja, zato ga tudi jaz nekaj vedno serviram posebej, v skodelici. Ki jo itak vedno sprazni mož.
Kot po čudežu je ta vikend pri nas minil brez indijskih jedi na mizi ...
dreamjob, hvala za ta zadnji recept, se mi zdi, da že vem, kaj bo danes ali jutri za kosilo.
Mamamia
mamamiaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | NENA58 |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Tarte tatin z jabolki

Jabolčne kremšnite