Noži haiku

spaceair  

član od: 11.7.2009

sporočila: 6

30. okt 2012 15:28

Jaz sem pa danes dobil Japonski nož Global (kuharjev nož 20cm) in pa japonski brusilni kamen granulacije 220 za brušenje ter 1000 za poliranje, na netu sem si tudi ogledal filmček kjer tip pove o pravilni uporabi brusilnega vodnega kamna,sicer pa tako in tako dobiš zraven navodila za uporabo.Zraven sta bila priložena dva nastavka ki ohranjata pravilen kot brušenja in stojalo za kamen.

U glavnem me je nadušilo to ,da ima ta nož svoj pridih, ko ga primeš v roke, če probaš ostrino celo, da od sebe nekakšen jeklen zvok,brušenega pa sem dobil ročno,saj japonci večinoma vse delajo ročno ali vsaj deloma ročno.

V glavnini sem šele zdaj raziskal kdo so največji mojstri nožev,saj ubistvu so to mojstri kateri so prej izdelovali meče samurajev,kasneje se je izdelovanje prepovedalo ter so se ti obrtniki posvetili izdelavi nožev z svojimi spretnostnimi.

 

spaceair

dbesed  

član od: 4.11.2012

sporočila: 2

4. nov 2012 23:58

 Ce te zanima kaj vec gelede japonskih nozev in znas anglesko, ti priporocam forum:

http://www.kitchenknifeforums.com/content.php



P.S.

Granulacija 220 se ne uporablja za redno brusenje saj je prevec groba. Ponavadi se jo uporabi le v primerih "tansanja" rezila ali pri vecjih poskodbah rezila (npr odloma delcka rezila,...)

 

 

Sporočilo je spremenil(a) dbesed dne 05.nov 2012 00:04

krigl  

član od: 26.8.2012

sporočila: 18

5. nov 2012 18:53

Zanima me, kje ste nože vseh teh znamk, na katere prisegate, kupili?

 

Hvala za pomoč

krigl

dbesed  

član od: 4.11.2012

sporočila: 2

6. nov 2012 11:09

Najbolj poceni jih dobiš prek spleta, še posebni če iščes kaj bol posebnega.

Npr: http://japanesechefsknife.com/ (postnina je tm okoli 7 eurov, če se ne motim)

 

Če bi pa rjši nož prej prijel v roke in ga stestiral se mi zdi, da prodajajo shun nože tam zraven filozofske fakultete v Ljubljani.

Haiku nože pa lahko stestiras v  gostilni  Pri poku:  www.pripoku.com .

 

Res je, da so taki noži dražji. Je pa tudi res, da jih potrebujes dosti manj. Jaz  shajam s  tremi. Kuharskim chef nožem (24 cm) nožem za kruh in še enim manjšim za lupit,....

 

Če se odločiš za nakup ti predlagam, da nabaviš še en brusni kamen (waterstone) granulacije 1000/6000 in se ga naučiš uporabljat.

 

Na youtubu je dosti tutorialov,ki te naučijo pravilne tehnike (prebrskaj malo ta kanal :http://www.youtube.com/user/JKnifeImports/videos?vie)

 

LP Dani

 

 

 

 

 

dbesed

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti