Pihanje pri pečicah

callum  

član od: 4.11.2008

sporočila: 35

tema odprta - 19. jan 2011 10:10 | ogledi: 9.012 | odgovori: 19

Pozdravljeni,

ker je med vami ogromno nadobudnih kuharjev in kahuric se obračam na vas z eno manjšo prošnjo. Skratka zadeva je takšna, da sem pred nakupom vgradne pečice. Večina novejših ima narejeno neko pihanje nad vrati - iz take reže. To pihanje je namenjeno zaščiti elementa in da so vrata pečice hladna. Pri kolegu sem videl novo pečico, kjer se to pihanje začne takoj, ko prižge pečico (Gorenjeva). V bistvu se začne pihanje tudi, če samo obrne gumb za izbiro na lučko - torej ni niti potrebno, da bi se ventilator "za zaščito pečice in elementov" prižgal. On ima nameščeno v spodnjem elementu, zato to niti ni tako moteče. Sam jo bom imel nameščeno višje, poleg tega bo pa pomivalno korito čisto v bližini, kar pomeni, da bo takrat ko bom pri pomivalnem koritu direktno pihal ta mrzel zrak (od začetka) po meni (meni v roko/ramo, moji v vrat). Ker ve kako je pri meni me je takoj opozoril, da naj si izberem tako pečico, ki bo imela vsaj neko logiko, ki bo prilagajala obrate tega ventilatorja po potrebi.

Ker v specifikacijah ne piše tega podatka, bi vas vse prosil, da sporočite kako je pri vaših pečicah to rešeno (seveda v poštev pridejo le novejše). Prosim, če mi lahko poveste zraven še proizvajalca in model. Torej kaj se zgodi pri vklopu lučke in kdaj začne pihati? Če podaste zraven še druga opažanja bom zelo vesel.

Že vnaprej hvala za odgovore in veliko kuharskih užitkov še naprej :D.

callum

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15179

19. jan 2011 14:05

Jaz imam Gorenjevo, stara je 4 leta in je reža nad vrati. Pihati začne takoj, ko se vklopi pečica, ne glede na ventilator. Tudi ko se vklopi sam ventilator ni tako bistvene razlike v pihanju. Meni se to pihanje ne zdi moteče, saj se pri pečenju čuti toplota pečice in nekako izravna temperatura. Jaz jo imam sicer spodaj. Piha naravnost ne postrani in menim, da ne bi smelo biti moteče. Svetujem vam, da se o tem posvetujete pri prodajalcih, menim pa, da med modeli ni prav veliko razlik o načinu pihanja.

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

19. jan 2011 14:34

Imamo zelo podobno situacijo. Pečica je v višini prsi, takoj zraven je pomivalno korito. A veš, da nikdar nisem pomislil, da bi bilo karkoli moteče! Pečica je prav tako Gorenjeva (smo zadovoljni z njo). Sicer se obrača ventilator, a ni čutiti kakšnega neprijetnega prepiha in niti nisem nikoli pazil na to, kdaj se začne obračati. Skratka nepomembno. Sicer pa pri nas posodo pomiva žena, pa še to po kosilu, ko pečica ne dela. Edino, kar me nekoliko moti, je to, da ko je kosilo pripravljeno, ko se v miru usedemo za mizo, ventilator v pečici še vedno šumi, še kakšnih 10 do 15 minut po tistem, ko jo ugasnemo. Kdor bi se rad v miru posvetil hrani, ga bo tisto šumenje motilo, če je seveda miza blizu pečice. Šum, ne prepih. LP Boris booris

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15179

19. jan 2011 15:11

Zanimivo, meni pa nič ne šumi, saj se vse ugasni. Sliši pa se še cvrčenje hrane na pekaču . Sicer pa priporočajo, da pečico ugasneš že 15 pred predvidenim časom pečenja, saj se še najmanj toliko časa še peče.

callum  

član od: 4.11.2008

sporočila: 35

20. jan 2011 8:17

Trixi, Booris hvala za odgovore. Iz prebranega vidim, da ima Boris (dražjo) pečico, ki ima implementirano logiko, ki poskrbi za nižanje temperature tudi po izklopu pečice. Booris je pa tudi pri vas delovanje takšno, da takoj, ko prižgete pečico začne pihati (mrzel zrak, ki se sčasoma ogreje)? Prosil bi vas za model pečice. Prosim tudi še za katere druge izkušnje - res bi rad našel eno kjer ne bom mel teh problemov z njo. Imam pa zadaj veliko prostora in odprt prostor, tko da hlajenje ne bi bil problem. Da še malo bolj prikažem namestitev pečice in probleme zaradi pihanja:

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

20. jan 2011 8:30

Sama tudi imam Gorenjevo pečico višjega cenovnega razreda (tu šparanje ni prišlo v poštev), pa se mi zadeva s pihanjem sploh ne zdi moteča. Po pravici povedano, do sedaj sploh nisem opazila, da bi ven pihal mrzel zrak. Ups, bom naslednjič preverila.

Loni Makaroni

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

20. jan 2011 8:47

Kolega Callum, svetujem, da prestaviš korito, pa bo. Pol pa naj piha koker če. Tudi moja pečica piha, pa ni panike sploh ne porajtam in prepričan sem, da sčasoma tudi ti ne boš. Včasih kako stvar že v naprej grozno kompliciramo vse do tedaj, ko nastane nov problem. Potem se osredotočimo nanj in tako naprej..... lp hedonist

callum  

član od: 4.11.2008

sporočila: 35

20. jan 2011 9:10

Kuhinja je že zmontirana. Saj pihanje pečice ne bi bil problem, če nebi bila tako nameščena. Poskusili smo tudi že z gorenjevo in so se vsi, ki so videli strinjali, da to ne bo šlo skozi. Sem naredil še en filmček, ko še ni bilo korita: http://www.youtube.com/watch?v=3tnlOmCVK8s Pihanje se občuti tudi po vsej dolžini kuhinje :(. @Loni Mogoče pri vaši mrzel zrak ne piha in piha samo po potrebi...

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

20. jan 2011 9:24

Groza. Jaz imam Elektrolux, takrat tudi top model, pa sicer piha ampak čisto nemoteče in samo ko deluje, pa še takrat prijetno toplo.

Jaz bi jo definitivno zamenjal za kakšno drugo.

Commis débarrasseur

callum  

član od: 4.11.2008

sporočila: 35

20. jan 2011 9:38

@zzak1977 - če je možno bi vas prosil za model - in hvala ker se strinjate z mano :). Čisto drugače je, če piha v hlače, kot če piha v ramo, vrat, glavo in se to pihanje (na začetku mrzlo, nato toplo) občuti, kjerkoli v kuhinji se nahajam. Na forumu pa sprašujem zato, ker v trgovinah teh pečic nimajo priklopljenih. Preizkušene sta bile zaenkrat tako le dve. Gorenjeva Ora-ito (~400€) in Gorenjeva Simplicity (~600€). Pri obeh je enak končni rezultat. Obrat na lučko -> ventilator začne na polno pihati mrzel zrak - nobene dodatne logike v pečici. Na Ora-Ito smo na izhodne šobe namestili papir tako, da ni moglo več toliko pihati in naj vam povem -> kakšno olajšanje - da dobim eno, ki bi imela vsaj zmanjšano pihanje ali pa le takrat, ko je to potrebno bi bilo že super.Zato prosim, za kakršnekoli informacije o vaših pečicah iz prve roke. Zelo rad kuham, vendar če bom moral vsakič med delovanjem pečice vn iz kuhinje mi bo to pojedlo večino veselja, da bi jo sploh kdaj še prižgal. Hvala vsem . callum

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

20. jan 2011 9:47

Bom doma prav preveril kako in kdaj piha, da ne govorim na pamet, vem le da ni nikoli moteče prav nič. Model mislim da nima smisla da omenim, ker je stara že 6 let.

Je pa tole še en primer, da vedno manj zaupam Gorenju. žal.

Commis débarrasseur

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti