Kuhanje na jadrnici

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

18. jan 2011 6:50

Navtični gurmanski kotiček http://rcum.uni-mb.si/~davor/NavGur/ , ki ga ima na vesti dolgoletni član KulSlo, je zame zakon. Poleg tega, da so recepti izvrstni, so tudi napisani v takem stilu, da jih je vredno prebrati kar tako- za zabavo. Sicer pa se bo mogoče tudi sam oglasil s kakšnim dodatnim nasvetom.

LP, V.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. jan 2011 9:59

Matej, s takim ziheraškim do komot etitjudom boš na barki verjetno lačen. Oziroma, take s tako komot etitjudom ponavadi na barki naučimo ta pravih molitvic, ker morajo non-stop čistiti (kazen je vzgojna, ni kaj)

Glej, ali jadrnica ali robinzonske počitnice ali pa čisto navedno taborjenje v kašnem bohinjskem kotu pa brez avtomobila (in je treba do trgovine s kolesom ali pa z avtobusom...) - take akcije se gremo tudi za to, da se naučimo improvizirati s tistim, kar imamo in ne stokamo, če nečesa ni. Praviš, da na otokih ni ravno blazno mlečnih izdelkov - bog pomagaj, vzameš tiste, ki so (če hočeš neskončen nabor mlečnih izdelkov, seštej hladilnik pri merkatorju in hladilnik pri leklerku in v resnici ne rabiš jadarnja). 

Pa hladilniki da niso ziher - ja ljuba duša, vzameš dve izolirni vrečki, greš v marino ali do prve gostilne, prosiš da ti napolnijo vrečki z ledom in potem to drži kak dan. Potem si pa itak že v naslednjem kraju, ne?

Pa mleko, da se je skisalo - ajojmene - skisano mleko je čiso okej za to, da z njim popravljaš kakšno kremno juhico iz vrečice (ekipa po celem dnevu dela to z guštom je).

In med plovbo (če gre na motor) se čisto lepo kuha. Mimogrede, ekipa ponavadi hoče kakšno kavo in nobena kava ne tekne toliko, kot tekne točno tista, ki jo gremo kuhat pet minut po štartu (tista prej v marini ni imela takega gušta). Če pa delate jaralske manevre (teki, džajbi, ravnanje gl. jadra po vetru), takrat pa morda res ni najbolje, da bi se kuhalo, ker je plovilo precej postrani in bi se kuhar fino poškodoval. 

Plus, kdor zna kuhati, zna to z vsem in z vsako opremo, kdor pa ne zna, pa išče izgovore.

Na barki je važno predvsem tole

- da se vsa hrana ves čas zapira v embalažo, če je kaj v vrečki, da se te zapirajo in da se večje vrečke privežejo - ker v nasprotnem primeru vse leti po kabini

- da takoj organizirate prostor za sladko, slano, suho in svežo hrano - ker če ne, je po dveh dneh taka zmešnjava, da bi človek najraje vse vrgel proč

- da vsak ki nekaj zame, tisto OBVEZNO vrne na mesto, kjer je to stvar vzel (drugače se ves čas nekaj išeč)

Če se držite teh pravil, gre lepo. V nasprotnem primeru pa malo slabše.

 

Na jadranje hodijo/hodimo zelo razvajeni jedci, ampak na barki imamo prirejene kriterije o tem, kaj je dobro in kaj ne. Ima vse skupaj drugačen štih.  Poleg tega so zmagovalke vseh jadranj po Jadranu Kraševe lešnikove napolitanke (najbolje, da se kupij kar veliko pakiranje) in mineralne vode (treba je piti mineralno vodo, da si ne spiramo soli po nepotrebnem). Aja, in posoda se pomiva v morju, a to ste vzeli ?



Vendelina jr.

Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 18. 2011 09:59

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

18. jan 2011 11:08

Sem se zmotila tokrat, my dear vendy je z napolitankami končala, ne začela ... , hehe

 

Špageti v morski vodi niso nič preveč slani, pač v omako ne dodajamo soli (v skrajni sili vržemo čez njih konzervo tunine in malo kečapa in ni preslano).

 

Z jadranjem nimam izkušenj, jaz sem bolj za gliser, ampak verejtno je treba izbirat jedi, ki se naredijo v enem piskru ali največ dveh (nekaj na omako plus nekaj za k omaki).

 

Kuskus ti je dobra varianta. Streseš ga v vrelo vodo, ki ji prej dodaš sesekljano čebulo, česen in začimbe po trenutnem navdihu, pa malo olivnega olja, takoj odstaviš z ognja in pokriješ. Ko nabrekne , vmešaš v kus kus različno svežo zelenjavo, po potrebi še malo začiniš in jed je gotova. zraben recimo paradižnikova solata, ali kumarična, mešana, kakršna koli pač. Jed pa lahko jeste tudi hladno, kar je za kuho nabarki seveda prednost.

 

Spet drugič pa v eni posodi narediš kakršno koli omako z mesom in zelenjavo ali z obojim in preliješ čez kus kus, kiga v tem priemru prirpaviš brez dodatkov.

 

Instant polenta je zelo uporabna. Jo skuhaš po navodilu in zliješ na neko podlago tako, da dobiš kak centimeter debelo plast. Posebej prirpaviš gosto paradižnikovo omako, res zelo gosto, z veliko čebule in česna ter zelišči. Poletno prerežeš na pol. Na eno polovico daš omako in ptreseš z naribanim sirom (mocarela je odlična), pokriješ z drugo plastjo poelnte, pa še enkrat omaka in sir. Zapečeš v pečici, solata zraven in je še en obrok nared. Se pa polenta zgolj z zelišči in z naribanim sirom lepo poda k lignjem v omaki, brodetu ali kaki mesni omaki. Pripraviš jo tako, da čebulo, česen in zelišča ter začime daš v vodo, še preden zavre, vmešaš potem polento in ko jo odstaviš z ognja, vmešaš še nariban sir. Zliješ na pekač, poravnaš in narežeš na koščke (najlepše pa se taka polenta naredi v modelu za mafine,  tega na barki verejtno ni).

 

Pa še poceni sta polenta in kuskus. Čeprav študentski status in nizek proračun meni nekakone gresta skupaj z jadranjem, najem ja ni tako zelo poceni? Ampak to ni stavr te tebate, jaz ti privoščim, da uživate.

 

Mamamia

 

 

 

 

mamamia

iversonka  

član od: 3.7.2006

sporočila: 163

18. jan 2011 11:19

Posoda se pomiva tako, da se vrže v morje, si nadeneš masko in jo 'stauhaš' ven. Šele potem jo splakneš pod MALO sladke vode, ki jo na jadranju vedno tako zelo primanjkuje :) aja, ta manever se navadno uporablja pri ne preveč globoki vodi (dobro je, da se vidi dno, torej ponavadi tam kjer je po tleh mivka) in ko je jadrnica zasidrana v zalivu, da ni bi prišlo do pomote (in izgubljenih krožnikov na dnu Jardana:))). iversonka

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

18. jan 2011 11:36

:)) Mi smo enkrat na tak način izgubili tavelik lonec, nekaj kozarcev in skoraj ves pribor. s0ncek*

iri  

član od: 12.11.2001

sporočila: 247

18. jan 2011 11:41

iversonka je napisal/a:
Posoda se pomiva tako, da se vrže v morje, si nadeneš masko in jo 'stauhaš' ven. Šele potem jo splakneš pod MALO sladke vode, ki jo na jadranju vedno tako zelo primanjkuje :) aja, ta manever se navadno uporablja pri ne preveč globoki vodi (dobro je, da se vidi dno, torej ponavadi tam kjer je po tleh mivka) in ko je jadrnica zasidrana v zalivu, da ni bi prišlo do pomote (in izgubljenih krožnikov na dnu Jardana:))). iversonka
...to misliš resno? :(( Lp. Iri

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

18. jan 2011 11:46

Iri, kako pa potem vi pomivate posodo? Seveda misli resno, tudi mi in vsi jadralci, ki jih poznam, pomivajo v morju. Drugače bi vsak dan stali v marini in natakali vodo ... s0ncek*

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. jan 2011 11:49

Ja valda misli resno.

Drugače je pa okej tudi, če daš posodo v mrežo, jo privežeš za spojler in po kakih petih miljah potegneš ven. Ribe vse pojedo, posoda pa "misli" da je v pomivalnem stroju. Samo za beštek tega ne priporočam

Vendelina jr.

iversonka  

član od: 3.7.2006

sporočila: 163

18. jan 2011 11:58

hahaha Vendelina jr. tega pa še nismo poskusili :) iversonka

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

18. jan 2011 13:43

iversonka je napisal/a:
Posoda se pomiva tako, da se vrže v morje, si nadeneš masko in jo 'stauhaš' ven. Šele potem jo splakneš pod MALO sladke vode, ki jo na jadranju vedno tako zelo primanjkuje :)

aja, ta manever se navadno uporablja pri ne preveč globoki vodi (dobro je, da se vidi dno, torej ponavadi tam kjer je po tleh mivka) in ko je jadrnica zasidrana v zalivu, da ni bi prišlo do pomote (in izgubljenih krožnikov na dnu Jardana:))).

iversonka

Nam se je celo zgodilo, da se je v  lonec od polente parkirala hobotnica. Žal jo je nerazsodna mala od kužine zabrisala nazaj v morje.

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?terezija
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti