Vitaminski dodatki k prehrani

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

18. jan 2011 17:41

Vsako sadje zori, če je prisoten plin etilen(eten), ki deluje kot rastlinski hormon in ga proizvajajo rastline. Ne vem, ali mislite, da oni zorilci banan le-te žgečkajo ali kaj? Zanlejsivo nikoli, nikoli, niti v dobi najbolj orto socializma niste pri nas kupili b anane, ki bi dozorela na drevesu tam nekje v Dominikanski republiki, recimo. Z zorenjem se količina kalija ne more spremeniti, ker kalij ne uhaja v obliki nobenega plina, drugače pa seveda tudi ne. Meni se zdi, da zorilci banan preverjajo, katere škatle so že primerne za prodajo, ker so v njih banane v najbolj primernem stanju.

Me bo pa zelo veselilo, če nam boš, strelka, razložila, kaj v resnici počnejo.

rimljanka

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

18. jan 2011 18:09

Banane so umetno zoreli že pred vsaj 35 leti, verjetno pa že precej dlje in to v atmosferi etilena in ni to nobena novost. Zato ima embalaža od banan precej velike odprtine, da plin lahko dostopa do njih. Včasih so jih zoreli v skladiščih v pristanišču, zdaj pa zgleda, da vsak trgovec po svoje. Od zorilcev je odvisno, kakšne banane bomo kupili, saj so  dostikrat premalo "zrele" ali pa prezorjene.

Etilen ni škodljiv, razen, če se vdihava v  visokih koncentracijah, bati se je treba škropiv, ki jih uporabljajo pri pridelovanju.

Lijana

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

19. jan 2011 0:28

Nimam pojma, kaj v resnici zorilec banan počne, mogoče bi morala vprašati v Spar? Verjetno tudi niso odgovorni za izgubo kalija v bananah, ampak ima s tem več veze način pridelave. Se mi pa, iskreno povedano, sam koncept, da za to obstaja posebno delovno mesto, zdi, hm, malo mimo. In kljub tej novi pridobitvi so bile banane včasih okusnejše... strelka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

19. jan 2011 5:55

Saj se meni tudi zdi odveč, da so zdaj povsod varnostniki, pa je bilo včasih dosti bolj varno.

Sicer pa, saj menda ne misliš, da ima vsaka trgovina zorilca banan? Mogoče so bile pa včasih banane samo toliko bolj redka dobrina, da so bile toliko bolj dobre?

rimljanka

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

19. jan 2011 9:49

Moj mož je že pred kot študent pred cca 25 leti delal v zorilnici banan pri nas, tako da ima Lijana prav.... Jaz imam čez celo leto podobno prehranjevanje in ker imam občutek, da bi pozimi rabila še malo več energije imam navado, da v zimskem času poleg sadja in zelenjave vsakodnevno pojem še eno multivitaminsko tableto. Imam dosti več energije in se uspešno branim pred raznimi virozami in gripami. Zelo navdušena sem bila nad Unicap T, ki pa se sedaj ne dobijo več, zato imam tokrat Bion3. Predvsem imam navado, da zjutraj spijem kozarec naravnega soka- grenivke in pomaranče, kiwi in banana, ananas in banana. Če pa ne utegnem pa vsaj kozarec vode z vitaminom c (v prahu).

Mateya :)  

član od: 7.2.2010

sporočila: 33

17. jul 2011 11:52

Sama sem pred nekaj leti nehala zahajati v lekarno in kupujem vitaminske dodatke izključno samo od Amway-a. Tudi ostalih stvari ne kupujem več v lekarni npr. lekadol, aspirin itd. raje si pomagam z naravnimi izvlečki čajev, tinktur itd. Krvna slika, počutje, energija, stanje kože, las in nohtov se mi je popravilo za 200% odkar sem začela jemati njihove multivitamine Nutrilite double x. Res je, da te malo stisne ko vidiš ceno a če pogledaš 50€ za 2-3 mesece vitaminov ni tako veliko naproti temu koliko bi v enem mesecu zapravila v lekarni. Jaz imam eno škatlico za dlje časa saj jih jemljem na 2-3 dni. Splača se premislit, jaz sem bila na začetku zelo skeptična kar se tiče količin in cen ampak verjemi se splača, preverjeno :) Prej sem imela tudi močne težave z menstruacijo, sedaj ko jemljem doublex tega nima  več - vem ja sliši se res za lase privlečeno ampak meni pomagajo. Da ne boste mislili, da ne jem nič sadja in zelenjave, ravno nasprotno, sta redna spremljevalca na mojem jedilniku. Seveda tisti, ki poznate Amway seveda dobro veste o pozitivnih učinkih njihovih proizvodov na telo in kar je tudi zelo pomembno - na okolje.

Nekaj o double x:

Vsebuje naravne sestavine rastlin v koncentratih iz 23 različnih vrst sadja, zelenjave in rastlin.Bistveni vitamini, minerali in koncentrati, ki so del prehranskega dopolnila DOUBLE X, telo pomagajo ščititi pred poškodbami prostih radikalov in celic.Z zaužitjem dnevnih priporočenih količin ohranite optimalen nivo hranil v krvi ves dan.Sestavine, ki so del izdelka, smo pridelali in predelali na potrjeno organskih Nutriliteovih plantažah.Izdelek vsebuje sveže, vrhunske rastlinske koncentrate, ki so bili preizkušeni in izbrani glede na svojo posebno biološko aktivnost.Široka paleta fitohranil iz rastlinskih koncentratov v izdelku tista, ki velja za najbolj koristne za človekovo zdravje.Prehransko dopolnilo je namenjeno vsem z aktivnim življenjskim slogom ali vsem, ki jih zanima uravnavanje telesne teže, športna prehrana, zdravo staranje in/ali optimalno zdravje.Zagotavlja temelj za vsak program dopolnjevanja prehrane s prehranskimi dopolnili.Vsebuje sestavine, ki odražajo filozofijo blagovne znamke NUTRILITE: Najboljše iz znanosti, najboljše iz narave (Best of Nature – Best of Science).Ne vsebuje umetnih sladil, barvil, arom ali konzervansov.Ne vsebuje glutena.Ne vsebuje laktoze.

 

LP

 

 

Mateya :)

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

17. jul 2011 17:45

No, tole o double-x je eno nakladanje.

 

1. Sadje, zelenjava in rastline - haloooo? A sadje in zelenjava pa nista rastlinskega izvora ali kaj?

 

2. "ščitijo pred poškodbami prostih radikalov" - do zdaj sem mislila, da prosti radikali povzročajo poškodbe v celicah, no, očitno sem se motila.

 

3. Da o uporabi korektne slovenščine ne rečem nič. (saj se nič lepega ne da reči, ker je ni).

 

Zanima me še, kakšen je pozitiven učinek na okolje, kot praviš v svojem zadnjem stavku (pred, domnevam, c/p o izdelku). To me res posebej zanima, zato te prosim za odgovor.

 

Zanimivo je, da vse dobre učinke na tvoje zdravje in življenje nasploh, pripisuješ temu izdelku, pa si, če me le spomin ne vara preveč, pred časom močno spremenila svoje prehranske navade. A te pa niso imele vpliva?

 

 

rimljanka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. jul 2011 18:38

Vsaj ene 20 let nazaj se je Joop!, ki mu prodaja kavbojk ni šla najbolje, poslužil starega trika: Cene je povečal za nekajkrat in naenkrat so bile zaloge razprodane.

Enako je s temi vitamini. Amway zadev nisem nikoli kupila in jih tudi ne mislim, ker ne maram, da me ljudje tako brez veze prepričujejo, kako je tisto, kar prodajajo boljše od vsega ostalega na tržišču. Pa sem pogledala po internetu, da vidim, kaj drugi pravijo o teh vitaminih:

Tukajle je mnenje enega potrošnika:

http://energyfanatics.com/2007/09/17/nutrilite-double-x

 

 

Čeprav pojem en kup zelenjave in čisto preveč sadja, vseeno posežem po vitaminih. Navadno so tisti, ki končajo v nakupovalni košarici, na začasnem znižanju.

 

Ja, drugače se pa čisto strinjam z Rimljankinim zapisom.

Vanja

Mateya :)  

član od: 7.2.2010

sporočila: 33

17. jul 2011 18:43

Draga rimljanka,

Jaz se z njimi počutim odlično, in sem jih jemala že prej preden sem spremenila svoje prehrambene navade. Če nisi probala mislim, da ne moreš trditi da je to eno samo nakladanje. Vpliv na okolje je pa mišljen o izdelkih Amway nasplošno, ker jih uporabljam že dolgo časa in so veliko bolj kvalitetna in neškodljiva za okolje in zdravje saj ne vsebujejo tako močnih kemikalij kot razni bref in ostali izdelki za gospodinjstvo, ki jih prodajajo v trgovinah. Pa napisala sem, da jem tudi veliko sadja in zelenjave in nisem ne vem kakšen odvisnik od teh tablet,  mi pa pomagajo in sem z njimi več kot zadovoljna. Ne vem zakaj tak napad na moj post, kot da bi bila edina ki uporabljam take pripravke, čemu pa je potem bila odprta tema? Če te pa moja slovenščina moti pa ni treba brati tega kar napišem pa bo svet prec lepši :) btw napisano o izdelku samemu je prekopirano iz njihove spletne strani, jaz nimam pri temu nič :P

 

Uh se ljudje vtaknejo v vse, ko jim pade mrak na oči..

 

Mateya :)

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti