Sejanci

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

tema odprta - 30. nov 2010 10:55 | ogledi: 11.465 | odgovori: 5

Živjo.

Brskal sem po forumih, pa nikjer nič ne najdem o vzgoji jabolk iz semena. Enkrat sem nekje slišal, da je potrebno dozorela semena jabolk dati za kakšne štirinajst dni v zamrzovalnik (kar se imenuje krioinšenekajzraven), potem pa v zemljo. Spomladi sem naredil tako, pa so iz enega lončka pečk zrastle tri mladike, kar je zelo slab izkoristek. Včasih se spomnim,je bilo po robovih gmajn veliko pevcarjev, kot smo rekli mladikam jabolka in smo te odkopavali,jih sadili na vrtove in cepili, ampak jih ni več za najdit. Ta drevesa stojijo še zdaj in so zdrava, dočim drevesca z starimi sortami, kupljena v drevesnicah ne rastejo, pa bi rad probal jih sam vzgajat iz pečk. Pa če ima kdo z tem kakšne izkušnje, bi bil vesel če bi jih hotel deliti z menoj in mogoče še kom.

lep dan.

janko1

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

30. nov 2010 11:54

janko1, katera semena, mislim, katerih jabolk, pa si sejal? Uporabi semena čimbolj starih sort, ne modernih. Na tvojem mestu bi semena posejala v lonce, ki bi jih pustila zunaj, tako, da bi nanje padal sneg, dež,.... Lahko tudi na gredo, vendar s tem povečaš verjetnost, da jih bodo pojedle miši ali drugi jedci.

Res je, da jeseni semna jablan ne kalijo, kar jim preprečujejo zaviralci kalitve (abscizini) in odsotnost pospeševalcev kalitve (predvsem giberelini). Čas, mraz in delovanje gliv, bakterij,....v tleh skozi zimo prve razgradi, delno razgradi tudi semensko lupino, zato lažje spomladi prodre voda v seme, kalitev se začne.

Takole pravi teorija, izkušenj z jabolčnimi semeni sicer nimam, ampak, kar verjemi, da drži, kar sem napisala. No, nekaj malega jih imam, če sem poštena.

rimljanka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

30. nov 2010 13:06

Kdor išče, ta najde. Janko1, poglej na ZS.



Cila

 

PS

Pravzaprav linka do znanj naših dedov sadjarjev lahko prilepim tudi tule. Mogoče bo zanimivo še komu.

http://www.dlib.si/v2/Preview.aspx?URN=URN:NBN:S

http://www.dlib.si/v2/Preview.aspx?URN=URN:NBN:S

 

PS2: ravno par dni nazaj sem razmišljala, če še kdo uporablja izraz "pevcar". Pri nas smo tako rekli na novo cepljenim sadikam in če je kdo od nas otrok  polomil mlade pevcarje, jih je od ata dobil krepko dobil po riti.

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 30.nov 2010 13:36

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

30. nov 2010 19:05

Hvala obema za odgovore. Rimljanka, vidim da obvladaš teorijo in ti bom kar verjel. Sejal sem seme od gambovcev (trije pognali) in zlati deliseš (nič učinka). Za sedaj pa imam pripravljene samo gambovce in jih bom res posadil v tegelce. Če so za rože dobri bojo tud za drevje. Pomladi bom pa nekaj semena dal nakalit, kot piše v linku, ki ga je poslala Cila. Škoda, veliko je praktičnega znanja odšlo v pozabo. Še enkrat hvala obema za trud. Bom poročal o napredku. lp janko janko1

sadjarvid  

član od: 3.12.2005

sporočila: 18

30. nov 2010 21:00

Poleg Gambovca ali štajerski Mošancel ima dobro kaljivost tudi Carjevič.Seveda pa moraš semena straficirati -- izpostaviti mrazu, da bodo kalila.Lep pozdrav in veliko uspeha pri cepljenju--pevcanju Vido. sadjarvid

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

17. apr 2011 10:20

No, in sedaj že lahko poročam o napredku. Posejal sem precej semena gambovcev v cvetlična korita in je ozelenelo res veliko mladih rastlinic. Sedaj imajo po večini že po dva prava listka. Torej tu vse lepo in prav. Me je pa neprijetno presenetil voluhar, ki mi je na pomlad obžrl predlanskim cepljen pevcar. Edini, ki je bil sorte "lovrenčk" (samo to ime poznam, zori pa ob sv. Lovrencu, zgodnji, srednje debel, rumen z rdečimi črtami). Cepiče sem dobil doma od jabolka, ki ga je polomil sneg, pevcarja pa tudi nisem zaščitil z mrežo v zemlji in sedaj se mi to maščuje. Sem mu odkopaval rove in nastavljal pištolo, pa baraba še ni prišla na mino. Enkrat bo že. Še enkrat hvala za nasvete Rimljanka, Cila in Vid. Še tegale srečkota janko1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti