Boleče koleno najstnika

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

6. sep 2012 22:52

Itak tole o mamah zmaga in globoko podpišem, sem pike fasala, ko je mama hotela iti z mano na informativca za v srednjo šolo in ko sem ji takrat povedala, da bo lepo doma, je šlo naprej pa skoraj identično po marjjajino ...


Pa da vseeno natresem ene pol procenta tekaško koristnega odgovora, čeprav je že Loni veliko povedala - kako ima sine obutev? Veliko frišnih entuziastov meni, da se bo teklo kar v šminkerskih tenisicah za 20e iz Deichmanna in podobnih trgovin pa je odgovor en VELIK NE. Še zdaleč ni treba pustiti premoženja na teniskah za rekreativni tek, ampak useeno je pa treba kupiti neko obutev, ki je temu namenjena. Neprimerni čevlji povzročijo OBUPNE bolečine v sklepih, ker le-ti nabijajo v tla do onemoglosti. Tako, da če teče v kakih copatih s podplatom debeline 3mm in srebrnimi črtami ob robu, ga lepo brcni v Hervis, Sport karkoli že ipd., in naj investira nekih 50e v obutev, ki se ji bo lahko vsaj približno reklo tekaški copati.

Viva Meier

krigl  

član od: 26.8.2012

sporočila: 18

7. sep 2012 15:39

Lejla!

 

Preden se začne razmišljat o poškodbah ali patoloških spremembah ter posledično napotitvi k specialistu, se je potrebno obrniti k bolj vsakdanjim vzrokom.

Glede na to, da si napisala, da je tvoj sin ZAČEL teči, sklepam, da se vsaj nekaj časa ali pa morda celo nikoli ni ukvarjal s športom. V začetku trenažnega procesa oz. intenzivne rekreacije so bolečine v sklepih pogoste, ker delo ni dovolj trenirano, da bi prenašalo napore. S časoma se to seveda izboljša. Seveda pa lahko zmanjšamo takšne nevšečnosti z izbriro ustrezne podlage (mehkejša podlaga - tartan na atletskih stadionih, trava ali zemlja npr. v gozdu), ogrevanjem pred vadbo (10-15min ogrevanja v smislu lažjega teka, 15min raztezanja oz. t.i. stretching ter šele nato začnemo s treningom/vadbo), ustrezno obutvijo. Možen vzrok je tudi prekomerna telesna teža in posledična preobremenitev sklepov med samo vadbo

Predvsem pri teku po asfaltu trpijo sklepi. Priporočljive bi bile tudi vaje za splošno moč (verjetno sta kvadriceps in biceps femoris 'švoh'), torej čep, razni poskoki s pokrčenimi in togimi koleni itd. Če nimamo dovolj močnih mišic, se sila prenaša na kosti oz. sklepe, kar povzroča bolečine. Potrebno se je zavedati, da vsaki novi način telesne vadbe oz. treninga prinaša napore in gibe, ki jih telo ne pozna - razen v primeru, da smo dobro trenirani (športnik). Posedica so bolečine v mišicah (t.i. muskelfiberji), sklepih itd. Če se na šport in vadbo ne spoznamo, je najbolje, da nam pri tem nekdo pomaga - prijatelj ki je recimo atlet, osebni trener itd.

Nič ni narobe tudi če obišče zdravnika. Se je pa potrebno zavedati, da kaj druga kot nasvet o počivanju ne mora pričakovati (temu sledijo ponavadi negodovanja bolnikov). Ortoped zaenkrat tukaj ne bo kaj dosti pomagal.

 

To je seveda moje mnenje, ki sem ga ustvaril na podlagi prebranega in tovrstne težave so najbolj pogoste. LP



krigl



Sporočilo je spremenil(a) krigl dne 07. 2012 15:40

Sporočilo je spremenil(a) krigl dne 07. 2012 15:47

daabul  

član od: 11.2.2007

sporočila: 97

7. sep 2012 18:25

Imam  nekaj izkusenj z bolecinami v nogah pri teku. Vsakdo ima svoje obcutljivo mesto,pri meni niso kolena,pac pa boki. Zdravniki so dokaj skromni pri pomoci takih tezav. Slikali so me,mi predpisali tablete ,te so res ublazile bolecino,zraven se obvezen pocitek. Nekako nisem bila zadovoljna s tem odgovorom,zato sm pricela iskati po netu in sprasevati svoje najblizje. 

Tako sem prisla do knjige The Trigger Point Therapy v kateri sem nasla resitev za tekaske tezave.

Z masazo tock,ki so povezane z bolecino sem bila v enem tednu nazaj na teku. Teh tezav po nekaj ponovitvah ne poznam vec in imam mnogo vec let kot tale mladi tekac.

Tukaj je nekaj uporabnega in poskusite

http://www.triggerpoints.net/hip-thigh-knee.htm

http://www.youtube.com/watch?v=_avWhg5nuU8

Upam,da bo v pomoc.

 

Pozdravcek,

 

 

 

 

 

 

 

daabul

Lejla13  

član od: 21.1.2008

sporočila: 390

10. sep 2012 12:25

Hvala za vse koristne in prijazne odgovore. Če bi bili vsi na tej strani vsaj približno taki, bi človek še večkrat kaj vprašal.

 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti