Očala z dioptrijo

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

17. feb 2011 10:34

Razumem tvoj pomislek glede optikov. Očala nosim že 20 let, preizkusila sem že celega vraga, na koncu pristala v tujini (da ne delam reklame, lahko več po ZS). Popolnoma me je vrglo iz tira, ko sem pri treh optikih dobila tri precej različne izmerjene dioptrije (vsak optik kjlub receptu, če ga imaš, še sam preveri dioptrijo). Da ne omenjam, da so dobri okvirji pri nas mnogo precenjeni (čeprav to za otroke morda ni tako zelo pomembno, ker jih bo najverjetneje treba pogosteje menjavati). Pa svetovanje in cel CRM, ni primerjave. strelka

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

17. feb 2011 13:38

Vendelina jr. je napisal/a:

Katja D je napisal/a:

Naš skoraj štiriletnik bo žal moral nositi korekcijska očala. Recept smo že dobili, zdaj jih bo treba le še kupiti. V Ljubljani je tako veliko optikov, da ne vem, h kateremu naj se odpravim.

Katja D.

 

Če ima otrok dioptrijo, se ne odlaša niti trenutka in se gre po petih minutah guglanja "otroški optik, očala za otroke" do optika - še posebej je to blazno enostavno ravno v Lj, kjer jih je res veliko. Kaj pa, če bi živela v kraju, kjer bi imeli 1 -2 optika, kaj bi pa takrat počela?

In štiriletnik, ki ima dioptrijo, je pač eden od mnogih štiriletnikov z dipotrijo in res ni potrebno dodajati besede "žal".  Kvečjemu se otroci z dioptrijo navadijo na očala in posledično začnejo na njih bolj paziti in nase tudi in zaradi tega imajo večjo verjetost, da se izognejo kakšni neumnosti in poškodbi, v katere otroci itak ves čas rinejo.

P.S.

Sama sem dobila očala pri treh letih. Stekla so bila taka kot dno bolj debelega pepelnika, okvir me je žulil in na uhljih sem dobila alergijo (danes se ne zgodi nič od tega, ker so boljši materiali). Pa je naše pleme ves čas govorilo, da pametni otroci nosijo očala in sem zato silno ponosno nosila tista očala in obliže zaradi strabizma tudi. Ker nikoli ni nihče uporabil besede "žal". A je bilo razumljivo?



Vendelina jr.

 

Vendelina, "žal" rečem zato, ker imam tudi sama očala že več kot četrt stoletja, na srečo od svojega desetega leta in ne že od tako zgodnje starosti, tako da vem, kaj pomeni imeti očala v otroštvu in tudi potem še naprej. Zato "žal", ker seveda otroku privoščim, da bi imel dober vid in mu očal sploh ne bi bilo treba nositi. Pa še kakšen dodaten razlog bi se našel. In ja, rekla bom, hvala bogu, da se danes slabši vid diagnosticira zelo zgodaj in se ga lahko čim prej začne korigirati, da je seveda "škoda" čim manjša.

Pa prosim, ne posplošuj na podlagi nekaj stavkov. Recept za očala smo dobili včeraj zvečer (ja, si moreš misliti, oftalmologi delajo tudi popoldan oz. zvečer) in seveda z otrokom, ki je bil utrujen in je čakal samo še na večerjo in posteljo, nismo leteli k prvemu optiku, ki bi ga našli na poti do doma. Sicer pa bi lahko videla, da sem vprašanje na tale forum napisala že ob 5:49 zjutraj in seveda se imam namen k optiku odpraviti še danes. Tako da je tvoje pametovanje povsem odveč.

Sem pa dobila dobro priporočilo na ZS, za kar se še enkrat zahvaljujem.

Katja D.

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

17. feb 2011 13:47

Loni je napisal/a:

Že če zase gledam, sem od ta velikih (Clarus) presedlala na manjše. In iz kapitale na provinco. Čeprav pri otorških očalih je že fajn, da imaš optika v domačem kraju, ker je hitro kje kaj za popraviti. Imen ti niti ne morem dati, samo mnenja sem pa takšnega.



Loni Makaroni

 

Ja, se strinjam, zato pa tudi sprašujem. Sama imam tudi z velikimi/znanimi (npr. enim na Viču - imena raje ne bom pisala) slabe izkušnje, tisti opitk, h kateremu smo hodili v mojem otroštvu in je bil res fajn, pa žal ne dela več

Katja D.

bozena  

član od: 26.10.2003

sporočila: 234

17. feb 2011 14:37

Kaj so to progresivna očala?

 

LP

božena

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

17. feb 2011 15:31

Progresivna očala imajo spremenljivo dioptrijo od spodaj navzgor, tako da lahko z istimi očali gledaš na blizu in na daleč (seveda se jih je pa treba navaditi). Stvar veliko lepše zveni kot pa se dostikrat izkaže v praksi. No, poznam ljudi, ki z njimi nimajo nobenih težav, še več pa takih, ki jih imajo. Sama sem dvakrat poskusila s progresivnimi, pa vsakokrat odnehala; poleg dioptrije imam namreč tudi kar močan astigmatizem in zlepa ne najdeš optika, ki ti bo taka očala sestavil, kot je treba (če nimaš cilindričnih leč, je to veliko lažje). Ampak dokler ne poskusiš, ne moreš vedeti, kako se bo to obneslo pri tebi, podobno kot z lečami: nekateri se jih pač nikoli ne navadijo. Kar se pa tiče otrok z očali - res ne vidim nobenega razloga, da bi se morali komurkoli smiliti. Sama sem zrasla z očali, v celi rodbini približno polovica otrok nosi očala, pa ni nikoli nikomur nič manjkalo in ni bil za čisto nič prikrajšan. Pa še prav fin modni dodatek so, če jih znaš nositi. Sploh zdaj, ko so centimeter debele šipe odromale v zgodovino. Vsakemu otroku se da zelo lepo razložiti, zakaj so očala potrebna, tako da se iz vrstnikov z očali norčujejo samo neumni ali podli otroci neumnih staršev. Zaradi takih se pa res ni treba nikomur vznemirjati, še najmanj pa mamam očalarjev. Lep pozdrav, Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

17. feb 2011 16:08

limnol je napisal/a:

Progresivna očala imajo spremenljivo dioptrijo od spodaj navzgor, tako da lahko z istimi očali gledaš na blizu in na daleč (seveda se jih je pa treba navaditi). Stvar veliko lepše zveni kot pa se dostikrat izkaže v praksi. No, poznam ljudi, ki z njimi nimajo nobenih težav, še več pa takih, ki jih imajo. Sama sem dvakrat poskusila s progresivnimi, pa vsakokrat odnehala; poleg dioptrije imam namreč tudi kar močan astigmatizem in zlepa ne najdeš optika, ki ti bo taka očala sestavil, kot je treba (če nimaš cilindričnih leč, je to veliko lažje). Ampak dokler ne poskusiš, ne moreš vedeti, kako se bo to obneslo pri tebi, podobno kot z lečami: nekateri se jih pač nikoli ne navadijo.
Sonja

Mimogrede, imam že druga, z malo cilindra, brez problemov, prvih sem se navadila v eni minuti (razen na stopnicah sem pazila, ko sem hodila, dalj časa), drugih v največ enem dnevu.

Navaditi se morajo pa seveda možganski centri, oči samo pošiljajo informacije, v možganskih centrih pa se informacije obdelajo in usklajujejo in tam tičijo (lahko) problemi. Po moje ni za obupati, če imamo težave na začetku, sploh, če narava dela v službi otežkoča menjavo dveh vrst očal. Mene bi pobralo, če bi morala očala menjavati, pravzaprav to sploh ne bi bilo mogoče.

rimljanka

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

17. feb 2011 17:05

Tudi sama sem imela pred leti progresivna očala in so se mi odlično obnesla pri vožnji, pa recimo v trgovini, v glavnem za daleč in srednje daleč.

Brati pa z njimi nisem mogla nikoli, vsaj kakšnega daljšega teksta ne in sem imela vedno še bralna očala. Kot so mi razložili, je to običajno pri večjih razlikah v + in - dioptriji.

Sedaj imam ena za daleč, druga pa za blizu, pa bi si, če bi bila cenejša, takoj nabavila progresivna (imam cilinder, pa so stekelca draga) - če drugega ne, ni treba v trgovini brskat za bralnimi očali, pa med kuho  lahko malo skozi okno pogledaš.

 

nola

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

20. jun 2011 11:30

Da tu nadaljujem temo.

Moj mož stalno nosi očala in ima precej visoko dioptrijo na obeh očesih (nad 7). Pri sedanjih ima foto leče, ki pa so mu ob zelo sončnih dnevih zdijo premalo zatemnjene in bi želel ponovno očala z klipi, kot jih je imel že pred leti. Malo sva obiskala optike po Ljubljani in je izredno slaba ponudba.

V tujini (konkretno v Trstu) je bila včasih veliko večja ponudba. Zanima naju ali je možno uveljavljati preko zavarovalnice nakup očal v tujini po spremenjenem zakonu?

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. jun 2011 21:00

Trixi, bi rekla, da znajo na ZZZS tole bolje razložiti, kot na Kul.Slo

Vendelina jr.

Klarka  

član od: 8.9.2008

sporočila: 52

14. jun 2012 12:15

Živjo!

Da ne odpiram nove teme: zanima me, kaj naredite z očali, ki jih več ne nosite? Sama nosim očala z dioptrijo že več kot 10 let in v teh letih se je nabralo kar nekaj premajhnih očal oz. očal s premajhno dioptrijo, ki mi "kradejo" prostor v omari. Jih kje zbirajo za predelavo/za ponovno uporabo?

Hvala za vaše odgovore in lep, po dolgem času, sončkast dan!

Klarka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti