Potni list

planet_food  

član od: 22.4.2005

sporočila: 81

tema odprta - 25. jul 2010 12:30 | ogledi: 4.837 | odgovori: 19

Pozdravljeni!

Upam da mi boste znali svetovati v stresni situaciji ki me je doletela, kljub temu da večinoma niste pravni strokovnjaki.

V svojem potnem listu zbiram žige z mejnih prehodov ki jih prečkam. Pred časom pa sem doživel nesrečo. Namreč, na enega izmed njih mi je zaradi nepazljivosti kanila kapljica edigsa in padla na ime mejnega prehoda. V trenutku panike in ves živčen sem naredil kar nikakor ne bi smel - edigs sem popivnal ter napis popravil. Ponavljam, zavedam se da tega nikakor ne bi smel.

Ker si v prihodnje ne želim imeti kakršnih koli težav pri prehajanju meje s kakšnim zasliševanjem ali zaznamkom v sistemu, poleg tega pa popravljen žig izgleda resnično grozno, me zanima če kdo ve na kakšen način bi zadevo lahko rešil, po možnosti brez posledic. Ali obstaja možnost razveljavitve tistega žiga (na isti način kot Srbija razveljavlja Kosovske žige če vstop/izstop ni opravljen preko Srbskih mejnih organov)? Kje bi bilo po najbolje urediti ... mogoče na tistem mejnem prehodu od koder je poškodovani žig? Ali je navsezadnje najboljše da se potuhnem in tega ne poskušam reševati?

Hvala za pomoč in lep pozdrav

planet_food

Temo je spremenil(a) planet_food dne 25. jul 2010 13:28

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

25. jul 2010 13:31

Upam, da se bo oglasil kdo, ki se na to resnično spozna. Jaz bi potni list verjetno preklicala kot izgubljenega in naročila novega. Ponavljam; to bi storila jaz. Ti pa naredi po svoje.

Oprosti, ampak ne morem si kaj, da se ne bi spraševala; kaj hudiča si delal, da ti je Edigsova korektura kapnila v potni list? Na mizi odprt potni list, poleg korektura... meni tole smrdi po kakšnih namernih popravkih, ki so se sfižili. Pa oprosti.

Upam, da se motim.

Issi

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

25. jul 2010 15:09

V potnem listu piše, da je kakršnokoli spreminjanje ali popravljanje podatkov z zakonom prepovedano. (Mimogrede, si morda pomislil na odstranitev edigsa s kakšnim topilom, ampak nimam pojma, če je to v resnici možno?) Jaz bi se odločila, kaj storiti s takim potnim listom, glede na to, kam bi potovala. Če bi potovala na Hrvaško in znotraj EU, se ne bi kaj dosti sekirala, ker še nihče nikoli ni kaj drugega pogledal, kot tiste prve strani s fotografijo. Celo za lete znotraj EU se mi ne zdijo posebej natančni..? Na eni kitajski meji pa so se nekoč vsaj 10 minut z mojim pasportom ukvarjali in si mislim, da jim edigs-flek ne bi bil kaj posebej všeč. In bi se mi zdelo skrajno neumno, če bi imela zaradi take zadeve težave na meji, ko sem že prišla na drugi konec sveta, zato bi si sigurno pred potovanjem v take kraje zrihtala nov pasport. Ker "it was an accident" najbrž ne bi nujno vžgalo. perpetua

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

25. jul 2010 16:08

Imaš zs.

tulka

planet_food  

25. jul 2010 18:25

@Issi - do nesreče je prišlo med izpolnjevanjem prošnje za subvencionirano bivanje študentov pri zasebnikih. Pri izpolnjevanju vseh tistih podatkov zlahka pride do kakšne napake in majhen popravek z edigsem ni problematičen. Potni list sem potreboval zaradi vpisa EMŠA in potni list je bil najbolj pri roki. Sledil je trenutek nepazljivosti in zgodilo se je. :( Ni mi problem it naročit nov potni list, ampak preden bi to naredil me zanima če obstaja kakšna opcija da uredit zadevo glede tistega dogodka in obdržim isti potni list. @perpetua - sem poudaril da se zavedam prepovedi, vendar se v tistem trenutku panike človek spozabi kaj lahko in kaj ne in poskuša rešiti in popraviti kar se da. Sam si želim da bi v miru dal skozi vse kontrole dokumentov brez kakršnega koli strahu kaj se lahko zgodi. Ker grem v naslednjih mesecih na daljše potovanje si ne bi želel da me kje na jugu Balkana ustavili zaradi popravljenega žiga v potnem listu. @tulka - hvala za osebno izkušnjo. Se bom šel osebno pozanimat na matični urad kako in kaj, če bo potrebno bom tudi naročil nov potni list, če ne zaradi drugega zaradi mirnega prehajanja meje. planet_food

onaon  

član od: 21.6.2010

sporočila: 72

25. jul 2010 20:00

sama se bi odločila za izdelavo novega potnega lista, mislim, da je tako še najbolje in "najceneje", saj ti kje znajo zatežit že nič, pa tudi na poti boš bolj miren, ne pa da boš zašvical že zaradi nekaj kapljic ediksa. je pa moja teta imela lani cel hudič v Ameriki, ker se potni list in letalska karta v eni črki nista ujemali. Pri 88 so jo obravnavali kot potencialno teroristko. Še dobro, da v svetu srečaš naše gore list,(posebno pa na letališču) da se je zadeva po dobri uri uredila. Ja svet je res majhen. Pa srečno! onaon

planet_food  

25. jul 2010 20:07

Še enkrat hvala vsem za nasvete. :) Trenutno se nagibam kar k izdelavi novega potnega lista (plača se sicer dvojna taksa, tako da mislim da me bo prišlo okoli 50€ kar je glede na situacijo še malo). Me pa zanima ali naj potni list prijavim kot POŠKODOVANEGA ali IZGUBLJENEGA/ZALOŽENEGA? V katerem primeru bom imel manj težav? planet_food Sporočilo je spremenil(a) planet_food dne 25. 2010 20:08

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

25. jul 2010 21:14

Jaz bi ga raje kot izgubljenega (in seveda bi ga sama kar najhitreje uničila - verjetno kar zažgala). Sicer to ni ravno resnica, pa vendar. Ker če bi ga prijavila kot poškodovanega, bi ga verjetno morala predložiti in ko bi videli kaj je.... najbrž bi jih obhajale take misli, kot mene najprej (v prvem postu). Glede nato, da je to kršenje zakona, ne vem če me ne bi doletele še kakšne sankcije.

Sicer imaš pa na naslednjem linku vse informacije o ceni in sankcijah:

http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodk

Issi

petkica  

član od: 15.12.2006

sporočila: 744

25. jul 2010 21:25

Mah ne vem, saj navsezadnje ne gre za kakšen "sumljivi popravek" pri osebnih podatkih ali sliki, samo pri navadnem žigu. Jaz bi najprej poklicala UE, kjer izdajajo potne liste in povedala po pravici. Saj se ni treba predstavit:) Mogoče pa sploh ne bo panike. V skrajnem primeru dokument še vedno lahko uničiš.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

25. jul 2010 21:58

Meni se zdi, da mal preveč vsi skupaj komplicirate po nepotrebnem. Tistih prvih nekaj strani je " uradnih " in važnih, ostale strani so za štampiljke, vize, morebitne prepovedi vstopa, včasih za zaznamke o avtomobilu, američani tudi nekaj priklamfajo......... Nobena stran ne sme manjkat, to o videzu žiga nekega mejnega prehoda nikogar ne zanima, konec koncev, če mal potuješ poleti, in imaš ( a moraš imeti ) potni list s sabo, pride dokaj pomečkan od " prebivanja " v zadnjem žepu na hlačah. Če te moti, pojdi na " upravno enoto in tam vprašaj, ne zdi se mi smisleno, da bi ga razglašal za izgubljenega, to sam vleče stroške ( preklic v uradnem listu, pa tudi prav ni ), če ga hočeš obdržat, na upravni enoti ti ga " uničijo " ( preluknjajo )  in ga lahko imaš, in prosiš za drugega.

ežoj

planet_food  

25. jul 2010 22:16

@Issi - poglavja pod razdelkom 'potni list' sem si večkrat prebral. Me pa zanima kako si vi razlagate ceno novega potnega lista pod 'takse in drugi stroški' v primeru 'pogrešitve' --> običajnih 37,5 EUR ali pride v tem primeru tudi že dvakratna taksa (ali je ta kazen ko najaviš drugo pogrešitev)? @petkica - tudi to kar predlagate vi ni slabo ... takoj jutri bom poklical, kar v glavno poslovalnico v Ljubljani in se pozanimal kako naprej ... še vedno lahko urejam naprej na domači upravni enoti. @ežoj - jutri kličem na UE in se pozanimam. planet_food Sporočilo je spremenil(a) planet_food dne 25. 2010 22:20

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti