Domači piščanci

tema je zaklenjena

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

25. mar 2011 6:40

radiček je napisal/a:

Poštenih kmetov pa ni, žal, v to sem prepričana, živim na kmetih in vidim kaj se dogaja, samo denar in spet denar i. t. d.

100% KAJ JE DANES ŠE LAHKO, a imamo semena, pasme.. naravne 100%, saj nimamo nič več, lahko pa ohranimo vsaj to kar mamo.

radiček

Tule pa postajaš nesramna in še več. Če TI v tvoji vasi ne poznaš poštenega kmeta, ki si s kmetov doma, sodiš potemtakem tudi mednje? Ja, seveda, kmet naj bi torej ne delal za denar ampak za kaj pa potem? Če ti misliš, da se denarja ne da pošteno zaslužiti, drugi vemo, da se ga da.

Ognjič ne poznaš, zato ji ne očitaj, da ne ve, kaj in o čem govori. Ti si menda sicer 10 milijon% (kar je tako ali tako velika neumnost) prepričana, da imaš vse BIO (pa karkoli to menda pomeni), VSI ostali s(m)o pa eni sami goljufi, kajneda?

Semena imamo seveda naravna, pasme tudi, če šteješ, da so pasme naravne. Ker, veš, v NARAVI, brez posegov človeka s križanji,.....NI pasem. V Sloveniji imamo kar nekaj svojih avtohtonih pasem živali, pa sort rastlin, teh sploh, s hranjenjem njihovih semen se ukvarja semenska banka, strokovnjaki tudi zbirajo semena, pa selekcionirajo nove sorte, pa....

Vsi pač ne moremo biti samozadostni, že od takrat, ko nismo več le nabiralci in lovci. In, konec koncev, saj ne potrebujemo takega ali drugačnega piščančjega mesa, potrebujemo hranilne snovi iz njega.

O rabi in zlorabi besed EKO, BIO, in še kaj bi se dalo tudi kaj reči, ja, ampak, tako posploševati kot to počneš ti - je pa skrajno podcenjevalno in nesramno.

A banane ješ? Imaš doma psa, mačko? Jima pustiš, da se razmnožujeta po lastni volji, da imata bolhe, klope, črevesne zajedalce,..... Veš, samo tako bi bila BIO. 



rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 25. 2011 06:42

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

25. mar 2011 9:22

Hehe, pri nas na vasi imamo zelo 'bio' mačke in pravkar poteka njihova ženitev ... te dni zaradi njih bolj malo spimo

Neizmerno obožujem izjave 'kmetom gre samo za dnar' ... Me zanima, koliko takih veleumov bi bilo pripravljeno pri 30+ stopinjah grabiti seno (tudi ob strojni obdelavi je dostikrat treba kaj ročno), pa okopati 1 ha krompirja (ker škropiti ne smeš, ni 'bio'), pa vsak dan (ne glede na vse, tudi ob nedeljah in praznikih) vstajati zgodaj, da nahraniš živino (bolniške tukaj pač ne moreš vzeti, pa če se napol vlečeš), pa ves teden razvažati gnojevko in se pri tem tako odišaviti, da noben tuš in kopel ne pomaga, pa se pogajati z uradniki (ki jim seveda ne gre samo za d'nar, tako kot kmetom), da ti dovolijo npr. zasuti kakšno vrtačo, ker si želiš zmanjšati ročno delo, pa nemočno gledati ob poletnih nevihtah, kako bo narava v par minutah vzela vse, za kar si trdo delal vse leto, ah ja.

 

Če ti rata pet piščancev spraviti do skrinje, še ne pomeni, da obvladaš kmetijstvo. Bi bilo fino, ja :)

 

Sicer pa mi piščance kupimo pri enem gospodu iz Ivančne, ki jih dostavi na dom (mogoče je to celo tale g. Crow, začetnik te teme, ki smo jo tako spridili), piščanci so tako dobri, da smo opustili našo domačo vzrejo. Seveda jih krmi (tudi) s krmili, a tisti picki iz Pivke, Jate ... se lahko skrijejo.

Atina

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

25. mar 2011 10:52

Pri nas je ves svet pokonci, tako da kaka strojna obdelava sploh ne pride v poštev, se dela vse na roke. Seno se do šupe zvleče ali prinese na glavi. In za kak breg moramo obuti kar gojzarje, to, da sem se nekaj časa ukvarjala s športnim plezanjem, tudi včasih prav pride. 

 

Loni Makaroni

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

25. mar 2011 11:18

Eh, dej, dej Loni...to se teb sam sanja. Glih tak lopov si, kot ostali kmetje, kar radička vprašaj, če ne verjameš , al pa lučico.

Atina, ti pa tud kar po pravic povej, kako ste si prigoljufal vse tiste certifikate... Živalim pa za čez vikend dajete brat Sobotno prilogo, da je mir pred njimi...

Ognjič

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

25. mar 2011 11:30

ognjič, a veš da dobro vem kako je grabit pri+ 30 stopinjah in kosit na roke in pobirat in plet krompir in it v gmajno in vsak dan v štalo in nakosit za živino!!! Sem kmečka dečva, naša kmetija je na 700 nadmorske višine, v bregu bolj ko ne. Če me ne poznaš me ne obsojaj nekaj tja v tri krasne. Še enkrat ti napišem da nisem z besedo omenila kmetov in da so ne vem kakšni in dobro vem da so nekatere kmetije samo še za hobi ker zaslužka ni...!!!  Dovolj o tem, ne bom več pisala, ker nima smisla, ker nekatere punce res druge dajete v nič!

lučica

neznan uporabnik

25. mar 2011 11:41

Dejstvo je, da se goljufa, kjer se le more.

Evidentno na vsakem koraku vsak dan.

japaja

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

25. mar 2011 11:46

Ognjič, itak... Saj od cajta do cajta se probam malo uščipnit v obe lici, pa mi kar ne rata se zbudit.

 

Ne vem, meni je vsaka doma pridelana zelenjava in sadje vsekakor boljša alternativa od tiste iz veleštacun, pa naj bo bio, eko ali pa kar navadna. Pri nas smo na terminu "domače", obdelano je toliko, kot pač mora biti, če nočemo, da gre vse v maloro. In velikokrat ni računice, je pa veselje, čeprav je treba za delo trdo prijeti, pa čez družbo ob vsem tem je tudi ni. Koliko smo se nazabavali kot otroci, ko smo z lončki obirali koloradske hrošče s krompirja, pa z rovncami razbijali balote zemlje na njivah, pobirali kamenje s travnikov... Tega danes sicer ni več, ampak... Ne bi zamenjala za nič.

 

No, da se vrnem k temi, perjad - naslednji teden bodo pri nas doma kokoši za v juho prišle na vrsto. Že vse oddane (in ne prodane), grejo za med, ker ljudje enostavno vedo, da se jih pri nas vzreja še po ta starem.

 

 

Loni Makaroni

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

25. mar 2011 18:37

Ognjič je napisal/a:

Atina, ti pa tud kar po pravic povej, kako ste si prigoljufal vse tiste certifikate... Živalim pa za čez vikend dajete brat Sobotno prilogo, da je mir pred njimi...



Ognjič

Lažnivka jedna, sploh Dela nimamo. Finance berejo. Dnar, kajpak. :))) Pa net smo jim zrihtali v štalo.



Atina

Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 25. 2011 18:40

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

25. mar 2011 19:30

Ne se kregat, priznajmo si da se vse posplošuje, ravno tako kot pri kmetih, tako pri drugih profilih, vsi bi radi poceni kupovali in dražje prodali, če se s ceno strinjaš je kupčija sklenjena in brez obtoževanj.

franciska

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

25. mar 2011 20:46

Atina je napisal/a:

Ognjič je napisal/a:

Atina, ti pa tud kar po pravic povej, kako ste si prigoljufal vse tiste certifikate... Živalim pa za čez vikend dajete brat Sobotno prilogo, da je mir pred njimi...



Ognjič

Lažnivka jedna, sploh Dela nimamo. Finance berejo. Dnar, kajpak. :))) Pa net smo jim zrihtali v štalo.



Atina

Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 25. 2011 18:40
Jooooooooooj, atina, a potem so vaše krave tiste, ki se po kulinariki sprehajajo in idejo veganstva širijo kot samozaščitno protipropagando? Mi si pa domišljamo, da je človek najpametnejša žival..... Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti