Domači piščanci

tema je zaklenjena

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

24. mar 2011 21:17

Jaz kupim vsako leto 10 - 15 piščancev pri sosedovih. Mi je jasno in so mi sami povedali, da domači krmi dodajajo tudi umetno, kupljeno. Pa je vseeno velika razlika med temi piščanci in onimi, kupljenimi v trgovini.  Ko ga spečem, ostane kompakten, tisti iz trgovine pa, se mi zdi je poln vode, ko se ga dotaknem z vilico in nožem pa kar razpade, tako da...

Je pa vsekakor veliko ljudi, ki nimajo nobene druge možnosti, kot da meso (kakršnokoli) kupijo v trgovini.

Lep pozdrav

rosie

radiček  

član od: 15.7.2008

sporočila: 30

24. mar 2011 21:43

Rosie lepo da čutiš razliko, jaz je žal nisem, pa sem večkrat vzela od različnih rejcev, drugače pa jemljem od Pivke, samo me nič ne zadovolji zato sem se odločila za svoje. V Pivki je svezi piščanec 2 evra in še nekaj kg "domači" pa od 4 evre naprej, pa niso ,res ne, bistveno boljši za moj okus.

Želela bi da se pri nas res kvalificira kaj je domače, z razpoznavnim znakom, za tem pa naj bi trdno stala inšpekcija. Cena pod domače je bistveno večja, pa ne samo cena zavaja se tudi kupca ki želi použiti domačo hrano.

Domače naj bo domače 100%, da res vem kaj jem.

radiček

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

24. mar 2011 21:51

No, vsekakor je za moje pojme velika razlika že v tem, da se sosedovi piščanci prosto pasejo, kar lahko vidim vsak dan.

V trgovini kupljenih pa ne jem, odkar mi je mož, ki je bil službeno enkrat v eni teh piščančjih farm preveč nazorno opisal, kar je tam videl.

rosie

radiček  

član od: 15.7.2008

sporočila: 30

24. mar 2011 22:06

Rosie to pa je že druga debata, pišančki trpijo ravno tako sosedovi kakor iz farm, če prej ne pa ko jih "zakoljejo", če pogledam z te plati, bi najraje postala vegetarjanka. Substanca v briketih...pa je enaka...

radiček

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

24. mar 2011 22:21

Radiček glede popolnoma domačega, 1000% bio in ne vem kaj še te pa popolnoma razumem. Poznam pridelovalca zelenjave, ki razen 4,5 vrst zelenjave vse gre nabavit v italjo. je pa voden pod BIO pridelovalca in ko stranke kupujejo pri njem je VSE domače- pa ja de!!! Z kokoškami je pa isto- meni se zdijo od teh velikih pridelovalcev take kakor bi žaganje jedla...Take zadeve (mislim na bio pridelovalce) bi morala inšpekcija strogo nadzorovat ne pa da golfajo. Pa dobro... sem zašla iz teme

lučica

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

24. mar 2011 22:49

Draga lučica, malo v rikverc prešaltaj in ne posplošuj in se ne delaj norca iz poštenih kmetov, ki se trudijo z ekološko (kmetije so ekološke, ne pa biološke) pridelavo. Ker, če niso pošteni, jih kaj kmalu dobijo in kazni sledijo, ravno tako je treba vrniti sredstva, ki so (če so zanje seveda zaprosili) jih dobili za tak način kmetovanja. In brez skrbi, da jih inšpekcija še kako nadzoruje, tudi ob nedeljah ob 5 popoldne pridejo pobrat vzorce pridelkov, zemlje... In z ekološkim kmetovanjem ne začnejo od danes do jutri, ampak morajo zemljo prej pripraviti, kar traja tudi par let. In imajo točno določeno, kdaj smejo seno kositi npr., pa še kaj. In se morajo izobraževati in pridobiti certifikate.

Res je grdo in neprimerno kar nekaj v tri dni natolcevat, če zadeve ne poznaš.

Radiček, upam, da je tvoje piščančke zvalila pristna domača koklja, pri nas ji rečemo kočka, ki je na domačih jajcih sedela cca 20 - 21 dni. In si potem uživala, ko si piščančke na toplo pod žarnico nosila in gledala, kako rastejo in se puhek spreminja v perje...ker le takšni so res tisti 100 % domači. Pa seveda mora imet kljun in še kaj zraven domač petelin. Če tega procesa nisi dala skozi, si v štartu napako naredila 

Ognjič

radiček  

član od: 15.7.2008

sporočila: 30

24. mar 2011 22:52

Ne Lučica imaš prav BIO ali DOMAČE naj to res bo, ne pa kar nekaj iz ne vem kje ali pa isto kod ostalo, le cene so druge. Branjevke pa so iz vsem žavbam namazane, čeprav izgledajo zelo nedolžno in ljudje nasedajo.

Jaz prisegam samo še na lastno pridelavo, moje je res 1000x1000% Bio, res pa so to zato manjše količine a še vedno dovolj  za mojo družino.

radiček

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

24. mar 2011 23:01

Ognjič, pisala sem o pridelovalcih in ne kmetih!!! In o določenem pridelovalcu, ki ni kmet- to je razlika, se mi (ti) zdi.(?) Niti enkrat nisem omenila kmetov!!! Sem pa sama iz kmetov tako da nebi sama iz sebe norca delala!!!

lučica

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

24. mar 2011 23:08

Ja, kje pa potem tebi poznan pridelovalec prideluje bio zelenjavo? V proizvodnih halah? 

Dej no raje piši o zadevah, ki jih poznaš. Tudi, če si res na vasi doma, ni videt, da bi ti bile te reči blizu in bi lahko o njih suvereno debatirala.

Ognjič

radiček  

član od: 15.7.2008

sporočila: 30

24. mar 2011 23:14

Oh Ogliček zakaj taka ogorčenost, ko pa vsi vemo kaj se dela.

Bio kmetija, kje pri nas pa je to sploh možno, redko, sosed šprica vse po vrstnem redu zraven še avtocesta .... inšpekcija ima jako veliko dela da kaj ugotovi, ma daj nehaj, vse skupaj vas samo zajebavajo.

Pod mano je kmet, ki lahko vse uporabi od herbicidov, fungicidov... pod njim pa BIO kmetija, zdaj mi pa povej kaj dela inšpekcija. Smo v hribih in se vse izteka nižje, a je tako?

Poštenih kmetov pa ni, žal, v to sem prepričana, živim na kmetih in vidim kaj se dogaja, samo denar in spet denar i. t. d.

Kar se pa tiče domače koklje in nošenja piščančkev pod žarnico pa ustvarjaš proizvodnjo, koklja ima rada svoje piščančke kar pod sabo in tam imajo tudi idealno temperaturo in vso skrb.

100% KAJ JE DANES ŠE LAHKO, a imamo semena, pasme.. naravne 100%, saj nimamo nič več, lahko pa ohranimo vsaj to kar mamo.

Poudarjam,  domače naj bo res domače ali pa si tega naslova ne zasluži in naj ga ne nosi.

radiček

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti