Glicinija

lili A.  

član od: 11.4.2006

sporočila: 218

tema odprta - 18. jul 2010 17:14 | ogledi: 3.749 | odgovori: 8

Prosim za nasvet. Soseda, ki živi pod nami, si je za senco, kjer ima mizo in klopi, posadila glicinijo. Glicinija se je zelo razrasla in kljub našim prošnjam, da naj veje segajo 10 cm stran od fasade, sega že v naše spalnično. Imamo še eno okno na drugo stran, vendar sedaj, ko je tako vroče, smo hoteli narediti za noč prepih. Okna, ki ga obrašča glicinija zaradi mrčesa in pajkov ne odpiramo.

Nikjer ne najdem, kjer bi bilo zapisano, kako visoko oz. koliko od fasade mora biti rastlina oddaljena. Želim jo še pismeno opozoriti na ta problem in zakonsko podkrepiti.

S to sosedo se noben od stanovalcev na žalost ne more o ničemer dogovoriti.

Lili

lili A.

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

18. jul 2010 17:24

Zakaj pa ne porežeš motečih vej? Lisa

lili A.  

član od: 11.4.2006

sporočila: 218

18. jul 2010 17:36

To lahko naredim samo iz okna, kolikor pač dosežem. Glicinija pa se razrašča okrog in okrog, tudi po rorih (ne vem kako se temu pravilno reče, gor vem, da so žlebovi). lili A.

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

18. jul 2010 19:58

Imam dve gliciniji in vem kako hitro rastejo. Svetujem ti, da moteče, sosedove dele porežeš, zaradi tega se rastlina ne bo posušila. Prav tako ne boš imela več motečega mrčesa. S škarjami lepo oblikuj formo glicinije. Meni je glicinija zelo lepa rastlina. Moja glicinija ima modre grozdnate cvetove. Migla

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

19. jul 2010 2:09

Tudi meni je glicinija , še posebno modra , zelo všeč . Imam jo že nekaj let posajeno v velikem betonskem koritu . Dosedaj mi še ni cvetela . Kaj delam narobe ? Vsako leto jo nekoliko obrežem , ima jutranje sonce , popoldan pa senco . Kak meter vstran imam posajeno pa hortenzijo , še bolj v senci , pa mi čudovito cveti . Vem ,da sta dve vrsti glicinij , ena se ovija v desno ( japonska ? ) , in ena cveti , druga pa baje dela samo liste , a imam potem to drugo ? Kako pa naj vem katero naj kupim, ker bom to najbrž vgla ven , če noče cveteti . Mi lahko daš kak nasvet , Migla, ali kdorkoli, vsem bom zelo hvaležna . Lep pozdrav ! manca51

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

19. jul 2010 8:58

Manca, meni ena glicinija cveti zgodaj spomladi, ko še nima listov. Druga mi cveti sedaj. Pravzaprav imam tri glicinije. Ena tudi meni ne cveti. Vzroka ne vem. Me pa to ne moti. Imam jo zaradi sence na terasi in sem z njo zelo zadovoljna. Samo "friziram" jo vedno. Če to necvetenje zelo moti, jo zamanjaj z drugo. Migla

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

19. jul 2010 18:03

Hvala obema za odgovor. Sem že pred tem brskala po netu , zato vem ,da vse glicinije ne cvetijo ali pa rabijo zelo dolgo do prvih cvetov . Moja je bila kupljena v enem vrtnem centru , zato sem še toliko bolj pričakovala cvetove vsaj po petih ali šestih letih . Ob nakupu ni imela nobene etikete , da bi vedela katero sem dobila , jaz pa tudi takrat še nisem vedela , da niso vse glicinije enake , zato nisem kaj prida spraševala . Ko bi prodajali kje že cvetoče , se ji sigurno ne bi mogla upreti , saj bi bila to najboljša garancija , da bi dobro uspevala tudi pri meni . Res si zelo želim , da bi mi vsaj enkrat zacvetela , saj nimam več časa čakati še deset let na prvi cvet , sem že zelo dolgo na svetu . Vsem lep pozdrav . manca51

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti