Plinski žar

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

tema odprta - 8. jul 2010 15:24 | ogledi: 7.315 | odgovori: 6

Zanimajo me izkušnje s plinskim žarom kot je tale:

http://cgi.ebay.de/Profi-Edelstahl-Gasgrill-Gas-

Sedaj imam litoželezno ploščo in ker pečem po večini steak-e mi ne odgovarja.

Hvala

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. jul 2010 15:47

ZZak, sicer nimam identičnega, ampak brez podobnega plinskega žara si kuharije sploh ne morem več predstavljati. Pri hiši ga imamo že več kot 15 let. Hitro se segreje in temperaturo lahko držiš konstantno. Rabiš sicer nekoliko prakse, ampak vsekakor je enostavneje kot žar na oglje. Po moje je edina negativna stran ta, da ne da okusa po dimu.

Uporabljam ga za vse, od mesa, do celega piščanca, rib, zelenjave, sadja, moja zadnja pogruntavščina je pa odlična pizza! Res priporočam.

Vanja

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

8. jul 2010 16:10

Fino, če dovoliš ti bom kar malo gnjavil. Predvsem me zanima glede dima, ali ga je kaj več kakor na sedanji plošči? Živim namreč v bloku in je to precej pomembno. Kam kaplja maščoba? Koliko močnega priporočaš, da lahko spečem en porterhouse v dveh-treh minutah na vsaki strani, jaz bi kar 17Kw, ziher je ziher :) Uporabljaš nabodalo za piškote z motorčkom? Koliko plina se porabi?, če bi vzel tamočnega, sedaj sem imel tamalo bombo za 3-4 leta, pa precej pečemo zunaj, celo sezono. Lahko malo zimproviziram tudi peko izpod peke? Recimo hobotnico v kaki lončeni posodi ali vsaj v tačrni Emotovi? Lepa ti hvala. p.s.; slikco sem dal zgolj simbolično, pač v tem stilu s pokrovom. In da je velik. Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 08. 2010 16:27

suzanay  

član od: 13.3.2010

sporočila: 33

8. jul 2010 16:16

Tudi sama imam podobnega malo manjši je in nebi ga nikoli zamenjala za oglje čeprav nima hrana okusa po dimu.Se pridružujem Vanji,da ti ga priporočam. Res je enkraten za vse. Suzanay suzanay

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. jul 2010 16:50

Res ne vem, kaj zdaj uporabljaš. Koliko je dima je odvisno od tega, kako mastno je meso. Na primer, ko delam piščanca se precej kadi, ker maščoba kaplja preko grelcev v nekak "predal", ki ga sicer povlečeš ven in počistiš. Kakšen je ta "predal", je odvisno od modela, priporočam pa, da daš na dno predala alu folijo, ker jo samo odstraniš in vržeš v smeti.

Nekateri žari imajo kar nekakšno posodico. Nekaj maščobe se zapeče in zgori na grelcih.

Koliko plina se porabi, ti ne morem povedati, ker je odvisno od tega, kako pogosto ga uporabljaš. Cena plina se nam zdi pri vsem tem nepomembna, zato na to nikoli ne gledamo. Ko smo še uporabljali plinske bombe, ga je vedno zmanjkalo ob nepravem času. Tale je priključen na mestni plinovod.

Prav tako ti ne morem svetovati, kako močnega kupiti. BI pa rekla, kupi najboljšega, ki si ga lahko privoščiš in pomisli, za koliko oseb redno kuhaš. Naš trenutni in tretji, je najmanjši od vseh (60x60cm), kar sva jih imela, je pa zato najmočnejši (58,000BTU) in najboljši od vseh treh. Za naju dva je več kot dovolj, ko pa imamo piknik za večje število ljudi, se pa tudi kar izide. Vsak pač vzame po malo in na koncu ni nihče lačen. Kadar se piknik zavleče, pečemo v rundah različne vrste mesa.

 

Tile piškoti so mi dajali težave: Še nikoli nisem slišala, da bi kdo pekel kekse na nabodalu!!

Torej, moji piškoti se pečejo kar na pivovski konzervi. Izpadejo tako enkratni, da nam ni prišlo na misel investiranje v motorček (samo še ena zadeva, ki se lahko pokvari in jo je treba čistiti)

 

S peko izpod peke se ukvarja moj sin in prav tako deluje čisto OK. V tem žaru lahko tudi toplo dimiš brez težav, ker lahko temperaturo zelo enostavno reguliraš. Samo posodico za lesne ostružke si moraš nabaviti.

 

 

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 08. 2010 17:27

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

8. jul 2010 17:16

Super, hvala. Čeprav se mi zdi razlika v denarju bolj kot ne v finišu, predvsem kak les, fensi voziček, kolikor sem šel pogledat malo okoli. Bom počakal do konca sezone ko bodo -50%. Ne vprašaj kakšne težave sem imel sam s temi piškoti ko sem bral tvoj post Sedaj imam podobnega: http://www.ideo.si/nohtek/250/32651_Plinski_zar_ Pa nisem zadovoljen, za kak krompirček, šampinjone, zelenjavo še gre, meso pa ni to to. Čeprav malo sumim da se bo preveč kadilo ko bo mast kapljala na žar. Prosim opiši še dimljenje v tem žaru, si me prepričala in fajn zrajcala za tole železje.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. jul 2010 17:49

Za dimljenje je treba malo potrpljenja. V glavnem, dimiš pri precej nizki temperaturi. Pokrovi teh zarov imajo indikator. V posodo (lahko iz alu folije, ki ji narediš luknje) daš manjše koščke lesa, ki si ga pred tem dobro namočil v vodi, kar da mesu dimljen okus.

Pri nas (spet moj sin se s tem bolj ukvarja, meni se ne ljubi, ker traja predolgo ) naredi odličnega piščanca ali celega purana. Tektura mesa je drugačna, ker ga pač dimiš 4 ali 5 ur, dočim 2,5 kilski piščanec po mojem receptu v bazi je narejen v približno 1 uri. Nepogrešljiv je seveda termometer. NIč ni hujšega kot perutnina, ki ima pri kosti že malo roza meso.

Na enak način lahko narediš dimljenega lososa, samo čas bo seveda dosti krajši. Toplo dimljen losos je specialiteta z Alaske, je odličen na krepkih solatah, ampak moram reči, da ga v Evropi nisem zasledila.

 

Pa še to, glej, da bo imel žar grelce iz inoxa, ker navadni železni bodo zrjaveli in jih boš moral po nekaj letih menjati. Ogrodje iz inoxa izgleda odlično - v trgovini.

 

 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti