Pozdravljeni!
Potrebujem hitro pomoč kajti nalogo mam da v excelu primerjam oz.izračunam korelacijo med dvema spremenljivkama pa nimam pojma kako se to naredi? Je mogoče kdo tukaj ki je že to uporabljal kje?
lp Nina
Nina
Pozdravljeni!
Potrebujem hitro pomoč kajti nalogo mam da v excelu primerjam oz.izračunam korelacijo med dvema spremenljivkama pa nimam pojma kako se to naredi? Je mogoče kdo tukaj ki je že to uporabljal kje?
lp Nina
Nina
22. jun 2010 18:54
Tu sta dve možnosti: - da znaš Pearsona izračunati peš, pa ga ne znaš pognati v excelu . da ga ne znaš izračunati peš. Ker sem danes dobra duša, ti tule pišem navodilo za "lovljenje rib". Če znaš Pearsona izračunati peš, potem ga z malo muke potegneš tudi iz excela. Greš na gumb za funkcije (fx) in potem izbereš statistične fukncije in tam je tudi Pearson (PMCC) in potem vpisuješ v formulo, tako kot maska od tebe zahteva. Če pa tega ne znaš izračunati peš, hja, potem se bo pa treba naučiti. Spada v bazično statistiko Najprej izračunaš varianco od sprejemljivke X. To je koren povprečja kvadratov odstopanj od povprečja distribucije. Potem iračunaš še varinaco sprejemljivke Y. Potem produkt variance X in variance Y deliš s produktom standardnega odklona od X in standardnega odklona Y. Bo šlo? Vendelina jr.
22. jun 2010 19:02
Wau, in to še brez magične besede?! Pohvaljena! naor
22. jun 2010 20:02
saj tista doza dnevne dobrote že malo pohaja.... Vendelina jr.
22. jun 2010 20:14
o joj joj....kako zakomplicirano se sliši ga. Vandelina. Peš že ne bo šlo. Ja v excelu sem prišla do te funkcije, potem pa ne vem katere podatke naj izberem za odvisno spremenljivko, katere pa za neodvisno spremenljivko. Če na kratko povem kaj potrebujem: V diplomi (delam o podjetju z 15 zaposlenimi- z naslovom zadovoljstvo zaposlenih) moram primerjati moške in ženske v primerjavi z motivacijo za opravljanje dela (v anketi so možni 3.odgovori na motivacijo a.zelo, b.delno, c.ne). Kako bi to izvedla z excelom? Verjetno s številčnimi podatki, kje jih dobiti? Nina
23. jun 2010 8:35
Draga moja, če hočeš narediti faks, se boš morala prebiti čez varianco. Kar vključuje to, da ukapiraš, kaj so odvisne in kaj so neodvisne spremenljivke. Sicer mi ni jasno, kako se pride čez maturo, pa se tega ne zna....anyway.....Hočem reči, nimaš naloge s področja neboleče hladne fuzije, imaš samo en case in takih primerov boš morala v nadaljevanju življenja narediti še maso. Približno eno na mesec in you better get use to it. Stokanje ne pomaga. Nas je tule mnogo takih, ki smo ta napor zmogli tudi peš skupaj s klasiš texas instrumentom....pa vidi nas sad! Vendelina jr.
23. jun 2010 9:04
poglej še tole: http://www.gifted.uconn.edu/siegle/Conferences/Edinburg/C http://www.ehow.com/how_5570547_calculate-pearson oziroma pač napišeš v Google "pearson's correlation between two variables in excel" nina88, če delaš diplomo, vprašaj mentorja, naj ti pa on pomaga.Vendelina jr. je napisal/a: |
Draga moja, če hočeš narediti faks, se boš morala prebiti čez varianco. Kar vključuje to, da ukapiraš, kaj so odvisne in kaj so neodvisne spremenljivke. Sicer mi ni jasno, kako se pride čez maturo, pa se tega ne zna....anyway.....Hočem reči, nimaš naloge s področja neboleče hladne fuzije, imaš samo en case in takih primerov boš morala v nadaljevanju življenja narediti še maso. Približno eno na mesec in you better get use to it. Stokanje ne pomaga. Nas je tule mnogo takih, ki smo ta napor zmogli tudi peš skupaj s klasiš texas instrumentom....pa vidi nas sad! Vendelina jr. |
23. jun 2010 9:16
Vendelina jr. je napisal/a: |
....................................................................................... ................................................................................................................... Stokanje ne pomaga. Nas je tule mnogo takih, ki smo ta napor zmogli tudi peš skupaj s klasiš texas instrumentom....pa vidi nas sad! Vendelina jr. |
Vendy, ma kakšen texas instrument neki ( to se je pojavilo pozneje ), vse peš.
ežoj
23. jun 2010 9:36
Ti to resno, da si ŠTUDENTKA???????? Ljubi bog, kaj nas čaka.............................
23. jun 2010 10:05
Ja dobri stari Texas instruments je bil edino kar smo imeli mi in to celo na FAGG, kjer je bilo 90% izpitov matematičnih! Joj smo klikali, da so bile tipke že vroče... Drugače pa Nina, če si res študentka, katerikoli faks že delaš, statistiko si gotovo imela, pa ni vrag, da ni sošolca/sošolke, ki obvlada...dalje pa profesorji, saj imaš mentorja! Sporočilo je spremenil(a) TORTICA dne 23. 2010 10:09
23. jun 2010 12:01
Saj ni tako težko...je lepo razložila Vendelina. Pri statistiki je vse logično povezano in "pirsonček" je meni prav všeč, ker res samo vstaviš v formulo že prej dobljene rezultate. Najprej izračunaj aritmetično sredino, nato izračunaj standardno deviacijo (to je odklon od aritmetične sredine, kar ti daje podatek o "normalnosti" distribucije), nato varianco (kvadriraš deviacijo, če imam dobro v spominu :))) in že imaš vse podatke za Pearsonov koeficient (korelacije oz. povezanosti med spremenljivkama). Vstaviš v formulo in izračunaš. Rezultat pa moraš ovrednotiti, zato moraš na koncu pogledati v posebno tabelo (je v vsakem učbeniku za statistiko) da vidiš, ali je rezultat (v tem primeru korelacija-povezanost med obema spremenljivkama) statistično pomembna ali ne - ali sta sploh povezani.
Noben čarobni excell oz. avtomatizem, ti ne bo pomagal, če ne boš razumela, kaj rezultat predstavlja oz. kaj si sploh delala, ko si računala.
katka http://www.mojalbum.com/katka-lopatka/ham-ham2Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Bananin puding z vanilijevimi rogljički
Cmočki šarenke v žametni bučni juhi