Baldrijan

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

tema odprta - 5. jun 2010 18:01 | ogledi: 5.993 | odgovori: 7

Pozdravljeni!

Naša mati so prišli v leta, ko občasno težko zaspijo in v takih večerih/nočeh ji tu in tam zelo pomaga baldrijanov čaj. Vendar je problem, da baldrijana (svežega ali posušenega) ni nikjer več za dobit (je baje prepovedan na evropskem tržišču že nekaj let). Eno zalogo si je nakupila v krajih, ki jih EU še ni osrečila, a zdaj ta zaloga počasi kopni in bi si rada posadila kako sadiko baldrijana na vrtu. Če kdo ve, kje se jih lahko dobi ali pa ga ima kdo na vrtu in bi bil pripravljen prodat/odstopit sadiko ali dve, naj mi prosim piše sem ali na zs.

Lep dan!

perpetua

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

5. jun 2010 18:20

O prepovedi baldrijana prvič slišim (čeprav me s strani EU ne bi presenetila prav nobena traparija, odkar moram kupovati wolfram pri bratih Hrvatih); vsekakor ima baldrijanove kapljice na zalogi večina slovenskih lekarn, ki oglašujejo po internetu, prav tako imajo sadike v svoji ponudbi www.cornus.si/slo/zacimbe.htm">Cornus, vrtnarija Trajnice Golob Klančič, gotovo bi se še kaj našlo. lp, proxima

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

5. jun 2010 18:33

Tole pa tudi mene čudi. Baldrijanove kaplljice tudi v bolnišnici zelo radi ponudijo, navadno kar sestre, pacientom, ki težko zaspijo. Sicer pa zelo pomagajo tudi za pomiritev. Baldrijan v kaplijcah in baldrijanove korenine sem vedno kupila v lerkarni in upam, da bo tako tudi v bodoče. Tale EU je res bolj papeška od papeža, žal. zeta

perpetua  

5. jun 2010 18:41

Zdaj sem malo pobrskala po straneh Ministrstva za kmetijstvo in res nisem našla seznama, na katerem bi bil baldrijan prepovedan za prodajo. Sem pa našla to (kopirano iz strani pomurskih lekarn): Svet Evrope ga razvršča v skupino naravnih začimb N2, ki se lahko dodajo živilom v majhni količini, z mogočo omejitvijo zeliščnih sestavin v končnem izdelku, a za baldrijan še niso določene. V Sloveniji spada v kategorijo Z, ki omeji njeno rabo na registrirana zdravila. Pred kakim letom so nam zeliščarke na ljubljanski tržnici razlagale, da ga ne smejo več prodajat.. ne vem... Hvala, proxima, za link, jih takoj na začetku tedna kontaktiram! perpetua

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

5. jun 2010 20:50

Ne vem iz kje si, ampak na Ljubljanskem barju si ga lahko nabereš za celo leto.  Tudi ob rekah se ga da najti, in marsikje  v hribih, če le poznaš rastlino.  Ukorenini se zelo rada, tudi če  izpuliš cvetočo in jo posadiš v vrt bo rasla naprej.

Cila

perpetua  

5. jun 2010 22:57

Lej ga zlomka, še pri Strgarjevih, ki so mi najbližje od vrtnarij, sem ga odkrila. Čeprav prisežem, da sem že včeraj v njihov iskalnik vtipkala in ni blo nobenega zadetka. Murphy Hvala vsem za pomoč! perpetua

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

7. jun 2010 15:53

Danes, kapljice kupila v lekarni. Ampak, če ga mama uporablja kot čaj, zakaj pa si ga res ne bi posadila na vrtu. zeta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti