Sazas

Nisi mi stopila na žulj, ampak na točko, ki prezira nestrpneže na vseh straneh. Tudi za svoje umirjanje znam sama dobro poskrbeti, mi že dolgo niso potrebni napotki v zvezi s tem. Ognjič
Ja, vidim :) RadaJem

Naše društvo je priredilo manjšo vaško veselico z glasbo, za katero smo imeli dovoljenje UE. Na veselici so igrali vaški godci, ki niso dobili plačila. Vstopnine ni bilo. Ali je tako prireditev potrebno prijaviti Združenju SAZAS in plačati avtorsko nadomestilo?  V sklopu božičnih koncertov v našem kraju je manjša vokalna skupina brezplačno zapela nekaj božičnih pesmi. Vstopnine ni bilo. Ali moramo plačati avtorsko nadomestilo? Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (Ur.l. RS, št. 16/07-UPB3) v svojem 158. in 159. členu pravi, da so prireditelji kulturno-umetniških in zabavnih prireditev ter drugi uporabniki avtorskih del, v primerih, ko je to potrebno po tem zakonu, dolžni predhodno pridobiti pravice za javno priobčitev avtorskih del, v 15 dneh po priobčitvi pa poslati pristojni kolektivni organizaciji sporede vseh uporabljenih del. Določbe zakona veljajo enako za vse organizatorje koncertov in drugih javnih prireditev, zato brezplačen nastop izvajalcev in to, da na prireditvi ni bilo vstopnine, ne vplivata na obveznosti, ki nastanejo za organizatorja iz naslova avtorskih pravic. V kolikor se iz prejetega sporeda izvedenih del ugotovi, da so se na prireditvi izvajala izključno dela, ki niso zaščitena, Združenje SAZAS avtorskega nadomestila organizatorju ne obračuna. Kljub temu da ni bilo vstopnine, ste zavezani k prijavi prireditve in plačilu avtorskega nadomestila. Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (Ur.l. RS, št. 16/07-UPB3) v 160. členu določa dolžnost uporabnikov do obveščanja, Pravilnik o javni priobčitvi glasbenih del (Ur.l. RS, št. 82/06, 138/06) pa določa, da mora vsaka fizična ali pravna oseba, ki želi javno priobčevati glasbena neodrska dela, ki so sestavni del repertoarja, ki ga ščiti Združenje SAZAS, predhodno priglasiti uporabo takih avtorskih del Združenju Sazas, in sicer najmanj 8 dni pred začetkom uporabe. Uporabnik (organizator prireditve) mora tudi evidentirati vsako izvedbo glasbenega dela na obrazcu »SAZAS-1« – Spored izvedenih del za javno izvajanje del na koncertih in prireditvah, ki ga izdaja Združenje SAZAS. Ta obrazec mora uporabnik posredovati Združenju SAZAS najkasneje v 15 dneh po izvedbi. V primeru, da se iz sporeda izvedenih del ugotovi, da so bila izvajana samo nezaščitena dela, Združenje SAZAS ne bo izstavilo računa.

In še:

Menimo, da našemu kulturnemu društvu ni potrebno prijavljati prireditev, ki jih organizira v kulturnem domu, saj člani društva črpajo snov za kulturni program predvsem iz narodnih izročil in si ne izposojajo alinej literarnih ustvarjalcev in glasbenikov. Pravilnik o javni priobčitvi glasbenih del (Ur.l. RS, št. 82/06, 138/06) določa, da mora vsak, ki organizira javno prireditev, 8 dni pred prireditvijo le-to prijaviti Združenju SAZAS, nato pa v roku 15 dni po prireditvi posredovati Združenju SAZAS seznam izvedenih del. V primeru, da se na podlagi seznama izvedenih del ugotovi, da člani društva res črpajo snov za kulturni program iz narodnih izročil in ne uporabljajo avtorskih glasbenih del iz repertoarja Združenja SAZAS, je organizator oproščen plačila avtorskega nadomestila. V kolikor pa so bile za ljudske skladbe, ki so se izvajale na prireditvi, narejene priredbe oz. aranžmaji, je organizator dolžan to vpisati na seznam izvedenih del in tudi poravnati avtorsko nadomestilo za aranžerje teh skladb.

(vir: http://www.sazas.org/Uporabniki/Pogostavpra%C5%A1a)

Mogoče bo tole v pomoč.

Atina

Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 20.nov 2009 15:08
Ognjič je napisal/a:
Zakon je zakon in ga je potrebno spoštovat. Ti pa imaš vso možnost se obesit bližnjemu poslancu na zvonec in mu do onemoglosti težiti s težavo, ki te tare...da bo pač dal v DZ predlog za spremembo tistega zakona, ki ti ne paše. Kot sicer še marsikomu od nas, pa s tem ne tečnarimo tukaj. Ognjič
Vlada prehaja na open source management, direktno teženje poslancem bo postalo obsoletno: http://www.predlagam.vladi.si Kot je nekdo zapisal, očitno neke vrste vladipedija (že drugič v tem tednu sem se hilarično nakrohotala, pa tedna sploh še ni konec...:))))))))). p.s. zdaj se bom končno lahko lotila predlogov za spremembe volilnega sistema, na celu s Shylockovim amandmajem (pomeni nekaj natančno tako surovega, kot si lahko mislite glede na ime), zakonom o odpoklicljivosti poslancev in predlogom o ponderiranju volilnih glasov. lp, proxima
Ker tudi sama delam v kulturnem društvu vem kako to teče. Mi imamo eno leto koncert v cerkvi, naslednje leto pa v našem domu. Stroške vsekakor nosi kulturno društvo, saj je le to organiziralo Božični koncert. Cerkev nima nič s tem. Mi smo lani plačali 140 EUR kljub temu, da so bile pesmi večinoma Božične in ljudske. Ampak tako pač je. Upam, da vsaj avtorji dobijo ta denar, da ne ostane kje drugje... Lep dan! naja1 Sporočilo je spremenil(a) naja1 dne 20.nov 2009 12:17 Sporočilo je spremenil(a) naja1 dne 20.nov 2009 12:18
Rimljanka je popolnoma zadela bistvo, Atina pa prilepila fin link - SAZAS je kolektivna organizacija za varstvo avtorskih pravic, gledamo ZASP (Zakon o avtorski in sorodnih pravicah). In tukaj je bistveno, da je izvajanje koncerta javno predvajanje in ker gre za javno predvajanje, gre za kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic, kar lahko v Sloveniji terja samo SAZAS (tantieme pa se potem delijo avtorjem oziroma njihovim pravnim naslednikom). ZASP točno pove, kdaj je predvajanje javno, tako da glede tega tukaj dilem ni - tako je bilo javno predvajanje včerajšnji trio Predin-Lovšin-Kreslin na Prešernovem trgu, pa tudi žvižganje slovenske pesmi v otroški nadaljevanki, ki jo gleda javnost, je javno predvajanje; božični koncert je javno predvajanje; glasbena podlaga v nakupovalnih centrih je javno predvajanje, predvajanje na avtobusih, vlakih, čakalnicah,,,,, je javno predvajanje. In kjer je javno predvajanje, je SAZAS. Plačati, brezpogojno. O vseh drugih okoliščinah delovanja SAZASA, gnevu glede višine tarif in načina delitve tantiem pa raje ne bi. Košuta Sporočilo je spremenil(a) Košuta dne 20.nov 2009 12:45
naja1 je napisal/a:
Upam, da vsaj avtorji dobijo ta denar, da ne ostane kje drugje...
Sem se spomnil na nick soforumašice... "japaja" zzak1977
zzak1977 tudi meni se dozdeva, da bo ta beseda kar pravšnja :) naja1

Se ve kdo so na strani SAZAS-a , in se tudi ve kakšne vile imajo, najbrž jim niso padle iz neba. Kar se pa verske nestrpnosti tiče pa Bog vam pomagaj.

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

mizarka je napisal/a:

Kar se pa verske nestrpnosti tiče pa Bog vam pomagaj.

Mizarka, ti si carica

tulka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecjohana
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti