Kaj vmes

nejcanja  

član od: 15.3.2006

sporočila: 270

tema odprta - 14. avg 2009 8:50 | ogledi: 1.218 | odgovori: 3

Oj!

Jutri gremo na piknik in sem se ponudila ,da spečem kakšno pecivo.

Mislila sem kako jogurtovo pecivo in da bi ga prerezala na pol in vmes namazala s kakšno kremo.Včasih se spomnim,da je babica vmes namazala z ene vrste čokoladno kremo,ki je bila kompaktna.Se mi zdi,da je bilo vmes še kaj drugega,mogoče piškotne drobtine,...Imate mogoče vi kakšen namig glede,kakšno kremo vmes,da bi bilo osvežilno,dobro?

Še nekaj.Že dolgo časa nazaj sem jedla rolado s skuto in meto(meliso).Mogoče kdo pozna recept?Po netu ga nisem našla.

že v naprej najlepša hvala

nejcanja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. avg 2009 9:21

Po tistem, kar pravijo meterologi, bo jutro toplo in bodo temeprature nekje med 25 in 30 stopinjami. V takih pogojih tudi suho pecivo postane bolj vlažno, sočno pecivo pa postane pacavasto in ga je treba jesti z žlico in zraven paziti, da ne poješ še kakšne muhe. Ker muhe, ose in ostale stvari se blazno rade usedejo na pecivo na pikniku. Tako da se raje koncentriraj na to, kako boš tisto zadevo lepo zaprla (svetujem tiste kovčke s trdim plastičnim pokrovom). Sama se na veliko izogibam zunanjemu serviranju česarkoli s čokolado, če je zunaj več kot 20 stopinj (izjema je samo čokoladni fondue, ampak to za piknik itak odpade). Tako da tista ideja s čokoladami, nutella namazi po pecivu ni najbolj učinkovita. Skutina rolada z meliso, na prvo žogo bi temu rekla, da gre za biskvit, kjer za namaz naslednja mešanica: skuta+smetana+melisin liker (ali nekaj smiselno podobnega). Meni bi na takih zadevah bolj sedli piškotki. Ne ravno z vsemi novoletnimi motivi, ampak tule je toliko mojstric piškotkov, ki so pustile svoje recepte, da se zanesljivo kaj najde. Oziroma naredi kaj, kar od piškotov znaš, pa s čim manj okraskov in sladkorja gor, ker se to itak samo napaca. Na prvo žogo bi delala bodisi arabske zdrobove kolačke (recept od mamamie) ali pa jonske mandljeve piškote. Jonski mandljevi piškoti se naredijo tako: 40 dag mletih mandljev 2 jajci 4 dl sladke smetane 100 gr grškega jogurta do 1 dl amaretta 10 dag praženih karameliziranih mandljev (to prodajajo v hipermarketih tam, kjer imajo oreščke in suho sadje) do 30 dag moke ali pšeničnega zdroba ali mešanica obojega Na blagem ognju segrevaš smetano in vmešaš jogurt (ne sme zavreti). Potem v toplo zmes dodaš mlete mandlje, vmešaš obe jajci in dodajaš moko, zdrob, amaretto. To počneš toliko časa, da dobiš zmes, ki je mehka, vendar se jo da oblikovati in se ne lepi na roko. Taka masa počiva kaki dve uri v hladilniku. Nato pa oblikuješ kupčke/kroglice iz te mase in v vsako od njih zapičiš en pražen in karameliziran mandelj in te kupčke pečeš 10 minut na 190 stopinjah. Nastanejo dobri in ne presladki piškotki, ki neverjetno hitro izginejo... Vendelina jr.

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

14. avg 2009 20:05

Vmes se odlično poda kombinacija marmelade in kisle smetane. Prerežeš biskvit, namažeš z marmelado in nato čez namažeš še kislo smetano, pokriješ z drugo polovico biskvita in posuješ s sladkorjem.

marelica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

14. avg 2009 20:16

Še bolje, če en del biskvita namaćžeš z marmelado, drugega pa s kislo smetano in ju potem szdružiš, se da povsem enakomerno namazati.

rimljanka - zasebno mnenje

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti