South beach-dieta

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15168

7. jan 2015 9:49

Moja hči se je lani odločila za korenito spremembo brez diete. Stara je 24 let, visoka 176, težka pred dieto 84 kg. Malo ji je nagajala ščitnica, več ali manj pa neaktivnost, čokolade, nutella, pa tolažba s hrano. Odločila se je, da do poletja izgubi 10 kg, brez diete. Uspelo ji je in sicer je vsak dan hodila v hrib, tekla, obroke je prepolovila, sladkarijam pa večina odrekla. 

Na žalost so se ji po tem pojavile velike zdravstvene težave- tumor na ščitnici se je povečal, začetek hernije in aktivnost je padla na nulo. S tem pa tudi motivacija, žalost in spet se tolaži s čokolado, pridobila pa je ene 6 kg nazaj. Zdaj jo čaka fizioterapija, ampak ni kaj, rada je, posebej sladko.In zanjo je primerno, da se veliko giblje, ker ne bo nikdar kaj drugače. 

Moja prijateljica je shujšala z dieto ukc 35 kg. Super vse, le čisto vsi zobje so ji popadali ven. ( pri 50) Katastrofa, izstradala se je, dobesedno. Lepa za pogledat, ampak brez zob- vseh.

Tako Nia86, prav da si se odločila za spremembo, vendar so tvoji obroki preskromni. 

Moja prijateljica- nutricistka pravi, da je prava mera hujšanja 1 kg na teden, s tem, da se vsak dan pije vitamin c, da je redna telovadba in obroki nekje do 1200 kalorij na dan. Meni je uspelo  po porodu shujšati 10 kg, v 4 letih sem pridobila 4 kg nazaj. Imam pa željo, da do poletja tudi to izgubim.  

 



Kjer je volja, tam je pot. Trixi



Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 07. 2015 09:55

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

7. jan 2015 10:20

Jaz se sicer nikdar nisem tolažila s hrano. Za moje odvečne kilograme so bili krivi nočni roparski pohodi v hladilnik. Kljub obilni večerji. En sendvič ni bil dovolj. Sta padla dva ali trije. Z majonezo, veliko salame in sira. Po možnosti zraven še ajvar. Pa tudi celo "tavelko" čokolado sem brez problema pospravila v najvarnejšo shrambo - želodec. Dokler me ni zdravje zvilo in so se kilogrami začeli poslavljati. Najprej pet, pa potem deset in tako naprej. Mi je postalo celo všeč. Mogoče preveč. Limnol je zgoraj omenjala nek klub... Se mi zdi, da sem sama tudi v enem. 

Lp od R.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

7. jan 2015 12:07

Pravzaprav je značilno za vse, ki se jim ob opozorilih, da ko nehaš z dieto in začneš jesti drugače, telo začne skladiščit zaloge, reagirjao kot Nia86 - z užaljenostjo. Ker jim ena signalna lička tam daleč zadaj pa le kaže, ob vseh argumenth, ki jih je navedla limnol, da vse življenje ne bo živela na jogurtu z 0 maščobami, umešanem jajčku in stročjem fižolu. A žal zdrava pamet v takih priemrih zamuja oziroma izgublja bitko z željo po izgubi kilogramov. In vsi pozabljajo na dejstvo, da je TEŽJE kilograme potem obdržati, kot pa se jih zgolj znebiti. In da še vedna velja preprost izračun - vnesti manj kot porabiš. 

Edina prava, na dolgi rok učinkovita in zdrava "dieta" je torej primeren način prehranjevanja, prilagojem potrebam in navadam vsakega posameznega organizma. Amen. 

 

Moj hči je imela kakih 7, 8 odvečnih kilogramov. Je bila pri 22 toliko pametna, da se jih je sklenila znebiti, a ne z dieto, pač pa postopoma. Je vse, ničemur se ni odrekla, ne sladicam (ki jih nidar ni marala preveč, kvečjemu poje jabolčno pito, kos sadne torte, če je rojstni dan, in konec), ne kruhu, še najmanj krompirju, rižu in testeninam. Postopoma je zmanjševala količino, a nikdar ni šla lačna od mize. Prav ji je prišla navada, da nikdar ni jedla prigrizkov med obroki, čipsa in podobnega ni nikdar jedla.

Je torej vse  po vrsti, trije obroki na dan ji zadostujejo, če ne vzdrži, poje kar ji prija. Redno se giblje - sprehod več krat na teden, po mestu se vozi s kolesom, občasno gre igrat tenis ali odbojko, kakor je družba. Nobene zaresne in intenzivne vadbe, potenja, mučenja na fitnes napravah ... In že nekaj let je tako. Kg so stabilni, počutje odlično, ona nikdar lačna, je vse, pa še spije kozarec piva ali vina.

 

To je torej primerna dieta. 

mamamia

Nia86  

član od: 30.12.2014

sporočila: 17

7. jan 2015 12:24

Meni ni najbolj razumljivo, kako ste iz mojega odgovora potegnile, da sem užaljena. Samo odgovorila sem na vaša sklepanja. Pogledala sem malo po tej temi jedilnike, na začetku teme - ne zdi se mi, da so predhodnice jedle kaj več kot jaz. Morda pa.

 

LP Nia

Nia86  

član od: 30.12.2014

sporočila: 17

7. jan 2015 12:25

Evo, za primer. Na strani 2 je napisan od neke uporabnice takle jedilnik:

zajtrk: LCA jogurt

kosilo: postrv, kuhana zelenjava, solata

večerja: stročji fižol v solati s kuhanim jajcem

Zanima me, zakaj se v to niste vpiknile?

LP Nia

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

7. jan 2015 12:28

Je, imeti disciplino, da se obraniš prenajedanja in požrešnosti, je najpomembnejše...in res pomaga, da nisi (preveč) sladkosned, ker v nasprotnem primeru je res muka, in vsako pretirano odrekanje (še zlasti, če greš 'cold turkey' na sladkarije) pogosto udari nazaj z dvokratno silo.

Sama žal spadam pod zelo sladkosneda bitja, s tem da skušam škodo omiliti s temnimi čokoladami in pa raznimi kombinacijami meda in skute (aja, sem tudi v iskanju idealne gibanice - njena dobra stran je, da je precej nasitna, tako da se je je težko prenajesti xd...). Žal pa še vedno popadem morebitne primerke takšnih in drugačnih piškotov, če jih nepazljiv član družine preveč 'kaže' na okoli, haha... 

Life is war against boredom~

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

7. jan 2015 12:33

Nia86 je napisal/a:

Evo, za primer. Na strani 2 je napisan od neke uporabnice takle jedilnik:

zajtrk: LCA jogurt

kosilo: postrv, kuhana zelenjava, solata

večerja: stročji fižol v solati s kuhanim jajcem

Zanima me, zakaj se v to niste vpiknile?


LP Nia

 

Hodi z bogom, Nia.

Sonja

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

7. jan 2015 12:39

Nia obnašaš se užaljeno, ampak to samo zaradi tega ker ti utripa lučka v podzavesti, ki ti daje vedeti da na dolgi rok tole nebo šlo.

Nekje si zapisala, da fans sploh ne ugotovi, da ješ drugače..??? Ali sploh jesta skupaj ali samo "skupaj"? Upam da bo kmalu ugotovil in te obdržal na pravi poti.

 

Pa tudi tisto z krčenjem želodca, da nemoreš pojesti solate je zgolj tolažba in pesek v oči.

 

Bistvo diete: TELOVADBA!!!

 

testeninca

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15168

7. jan 2015 15:15

Upam, da se bo Vanja oglasila, saj je bila pred časom prav na tej dieti. Seveda pa bistvo - telovadba.

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. jan 2015 15:59

Trixi, jaz sem ves čas na tem, samo ne tako kot to dela tale nia86. Ljudje vse nekaj po svoje delajo in  ne znajo izluščit bistva.

Bistvo South beach ali katerekoli druge dobre low carb "diete" je v tem, da samo pasto, krompir, riž...zamenjaš v celoti ali v večini za zeleno zelenjavo in ob tem paziš na vnos bolj malo maščob in skoraj nič sladkorja.  Rabiš malo domišljije, kako jo pripraviti vso to zelenjavo. Meni ni čisto noben problem pojesti pot roast z ratatujijem raznoraznih variant. Pol žlice moke v kaki omaki me ne bo ubilo. Prav tako zelo redko jeva sladice. Če že, potem je ena od verzij sladoleda na hitro, sadje ali pa kak doma pripravljen sadni coctail. Kar pa ne pomeni, da kdaj, še posebej na kakem potovanju, ne zapičim vilice v pošteno porcijo paste, rižote ali pa hrane, ki je običajno ne jem.  Pohano mi še vedno obvisi v želodcu.

 

Kuham normalno, s tem, da pri nas marelični cmoki, skutine palačinke in podobno, spada v kategorijo sladic. Zdajle, ko se bo umirilo in bomo spet na kolikor toliko normalnem urniku se bom spet oglašala v temi kosila s slikami. Zadnje čase kar naprej nekaj reciklirava. Trenutno sem solo in na "popolnih" solatah. Najljubša verzija je mehiška, za katero naredim polivko iz pico de gallo (jaz ji rečem kar naseckana grška solata), dodam malo limetinega soka in žlico ali dve 0% grškega jogurta za kremast okus. Maščobo dobim z avokadom, olja sploh ne pogrešam.  Moj "drug of choice" so splenda in lahka pepsi ali coca cola. :)

 


Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 07. 2015 16:24

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti