Orlova praprot

neznan uporabnik

tema odprta - 14. jun 2009 9:46 | ogledi: 9.540 | odgovori: 29

Pozdravljeni!

Včeraj sem šla po smrekove vršičke nad 1000m, seveda me je narava zapeljala tako kot vedno in zdaj imam poleg vršičkov še en kup drugih darov.

Nabrala tudi orlovo praprot. Vem, da čudovito pomaga kot home made Dormeo. Osmukala sem jo že, razprostrla sem jo že, zdaj pa nastopi dilema - ali naj jo posušim na soncu ali v senci?

Knjiga, ki sem jo nekomu (se ne spomnim komu) posodila, je ostala nekje v širnem svetu, jaz se pa na pamet ne spomnim točno kako in kaj.

Ali ve kdo kaj več o tem? (ne o knjigi, o orlovi praproti!)

japaja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

14. jun 2009 10:17

Najbolj neumen je tisti, ki si gre knjigo sposodit! Od njega je bolj neumen le tisti, ki mu jo da!

Sušenje zelišč v senci je zato, da eterična olja čim manj hlapijo, kar v tvojem primeru ni pomembno. Po moje je vseen kako sušiš, vendar bolj počasno sušenje je ( zaradi enakomernosti ) vseen bolj priporočljivo.

ežoj

neznan uporabnik

14. jun 2009 11:35

Ja hvala lepa, Ežoj! Že dolgo knjig ne posojam več, imaš prav. Me je drago stalo in se rajši določenih momentov ne spomnim ker itak nimam kej! Zdaj po tanovem rajši izpadem nesramna a vsaj oškodovana nisem. Ma ja, sem razmišljala itak okrog sušenja krme, ponavadi se res suši na soncu. Saj bom že pogruntala, ni hudič, saj sem mična mestna gospodična.. Čeprav mi te praproti ne bomo jedli hehe... (so pa tisti frčki prčki, ki komaj prilezejo iz zemlje še kako užitni, samo za to sem pa že prepozna, bi morala iti na 2000m, tam so pa tako ali tako drugi interesi - se vse izide, pod pogojem, da imaš špangice s seboj..) Namakam meto za metin sirup, nekaj mete sem dala v vazo za domačo aromaterapijo (kako je lepo, ker je večina zadovoljstva in dobrega počutja zastonj!), po kosilu gremo pa spet na juriš! Ampak letos pa jaz tele matere narave ne dohajam, je kar vse naenkrat pognalo, vzbrstelo, zacvetelo.. skratka, en sam vulkan življenja (pa pustimo to, da po višku pride padec..) japaja

ežoj  

14. jun 2009 12:28

Ah, glede knjig, sem enkrat že povedal: jaz moje knjige ( obe ) kar " držim na oku ", da bi ne bilo kakšnega neprijatnega presenečenja.

Tisto je pa sila zanimivo, saj veš, mična gospodična ( verjetno tudi godna.... ), pa v hribe s špangicami. A bi prosim poslikala tiste špangice nameščene, pa mi sliko pošlji na ZS, če je ne bi objavila javno vesoljnemu kulinaričnemu občestvu. Pliz....

ežoj

neznan uporabnik

14. jun 2009 12:50

Sori, nisem iz erotošpangičnofiguroveneraličnega plemena, tako da.. sploh pa jaz snemam filmčke rajši in kakšnih reklamnih plakatov za špangice se ne podstopim kreirat, ker mi ciljna publika za te pripomočke še ni povsem jasna.. Mal je vroče danes.. Mična gospodična mi je pa všeč, ker se rima. In ker je življenje ena sama poezija. Sicer sem pa zelo resna gospa, malo starejša in malo višja od moje sosede od sestrične.. Praprot je pa že skoraj suha, sem jo že enkrat "obrlna" in to z lesenimi grabljami, do večera samo še en star pouštr najdem da jo not zašijem, potem bomo pa videli ali res pomaga. Tako da hvala vsem, ki se spoznate, za nasvete v zvezi s praprotjo, je pa še nekaj fore do kresne noči - takrat pa seme pride na vrsto. japaja

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

14. jun 2009 13:19

ežoj je napisal/a:
Najbolj neumen je tisti, ki si gre knjigo sposodit! Od njega je bolj neumen le tisti, ki mu jo da!

Hvala za drugi stavek

tulka

ežoj  

14. jun 2009 13:58

Bejž no, a da je tisto kaj erotičnega, kdo bi si mislil? Pa če pogledam uno sliko od jass, pride res kot ena broška v globoki dekolte......... ja, res bo kaj erotičnega. Meni to ( dekolte ) niti na misel ni prišlo.

ežoj

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

14. jun 2009 14:19

Pameten je tisti, ki v knjigo napiše, da je njegova in da jo je treba vrniti. In da izposojo vpiše v posebni zvezek. Tako izposoja knjige in CD,( DVD še ne), avta in tipa tudi ne.

In se ob Ežojevih pripombah počuti neverjetno pametno.

PS Sodelavka moje mame je "gozdni Dormeo" plačala s hudo boreliozo, saj je prinesla na praproti veliko količino klopov. Torej ...

F r i n a

ežoj  

14. jun 2009 14:47

Ej frina, ti pa tudi kompliciraš. Da bi uničil knjigo s čečkanjem ne pride upoštev. Posebni zvezek imajo knjižnice, jaz bi lahko uporabil dva kartona velikosti knjige, pogledam na polico, aha, ena knjig in en karton, pomeni, da mi knjige še niso vrnili.

CD- ja pa nimam nobenega, niti predvajalnika ne ( menda je v avtu, pa nisem preverjal ), tako da to ne posojam, za ženo nisi napisala nič, a se posoja, no, jaz je itak nimam pa je tudi posodit ne morem ( ko sem jo imel, je tudi nisem posojal ) DVD pa sploh ne vem kaj je ( pa 21-o stoletje gor ali dol ).

ežoj

neznan uporabnik

14. jun 2009 15:06

Frina, hvala za opozorilo, vem ja, da so te gozdne dobrote nevarne. Zato sem tudi malo povprašala. Tudi berem, da je orlova praprot (po novem?) lahko rakotvorna, po starem je zdravilna. Zdi se mi (a kdo bi vedel?), da tako visoko klopov ni (Gorenjska, 1060m). Za vsak slučaj sem tudi vse pregledala. Za vsak slučaj se tudi nisem našpricala z ničemer (kar se itak ne, mogoče se bom morala tudi to glede na vedno večje nevarnosti v naravi, ne vem) in nobenega klopa nisem prinesla domov. Še enkrat hvala za opozorilo, kaj je borelioza dobro vem, moja prijateljica se je dobrih deset zdravila za revmo in podobnimi težavami, potem so pa nekako le prišli do tega, da jo je enkrat v preteklosti res pičil en klop. Na žalost je bilo že malo pozno za konkretno terapijo in je še danes ena velika revca. Mi, pravzaprav moja žlahta (jaz sem praprot samo nabrala in domov prinesla), so ta gozdni Dormeo s pridom uporabljali, res pa je, da takrat ni bilo takih okoliščin kot dandanašnji. Bom še enkrat temeljito preučila zadevo, preden ležem nanjo (do takrat si bom pa kakšno ramo brez špangic privoščila, da se malo naslonim po utrujajočem dnevu hihi..) AMPAK MENE PA ZDAJ TUT ŽE FIRBEC MATRA ZA TELE PRIPENJAVCE!!?? grrr... japaja

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1412

14. jun 2009 15:14

Nimam orlove praproti, ker je njeno nahajališče zame predaleč. Če pa bi jo imela, bi jo po vrtu razgrnila, upam, da paradižniki ne bi staknili borelioze. (videla v oddaji na vrtu, ni zraslo na mojem zeljniku) Kar se pa posojanja knjig tiče, sem pred leti spadala v prvo kategorijo ( posojala in ne dobila več nazaj), zdaj pa sem starejša in veliko pametnejša??? in, če kdo hoče mojo knjigo, jo lahko prelista in tudi prebere kar pri meni doma. Ker imam par več knjig kot ežoj, mi njegov način s kartoni ne odgovarja. Mislim, da bi imela preveč dela s pisanjem na karton kdo in kje ima mojo knjigo pa še njegov podpis in seveda datum.Vse to pa že zahteva enega administratorja, ki pa si ga jaz z mojo penzijo res ne morem privoščiti. Tako ostane pri meni edino varianta pridi na obisk, lahko se boš izobraževal po mili volji in to za zaprtimi vrati. daga

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti