S potnim listom na hrvaško

planet_food  

član od: 22.4.2005

sporočila: 81

tema odprta - 12. jun 2009 19:45 | ogledi: 9.970 | odgovori: 17

Zdravo!

Mogoče je tole vprašanje nekoliko neumno, ampak vendar. Zanima me če Slovenski/Hrvaški cariniki sploh še dajejo žige v potne liste pri prečkanju meje z avtom ali vlakom ker gre pač za prečkanje "Šengena"?

Danes sem namreč ravno s tem namenom (da bi dobil žig) in mojim prvim potnim listom prečkal mejo na dveh različnih lokacijah (Sečovlje in Dragonja), vendar so me na treh samo poslali naprej, na četrtem pa pregledali kot da sem kak kriminalec ali švercar (hvala bogu da so pogledali samo kaj mam v ruzaku).

Ima še kdo podobne izkušnje s takšnim pregledom? Aja, firbčni so bli Hrvati.

planet_food

Temo je spremenil(a) planet_food dne 12. jun 2009 19:46

angie.orhideja  

član od: 14.7.2008

sporočila: 866

12. jun 2009 21:01

Na Hrvaško potujem vedno z osebno in še nikoli v vseh letih me niso pregledali, pa vedno hodimo tja čez na dopust z nabito polnim avtom. Mogoče si deloval "sumljivo"... Zakaj za vraga pa sploh hodiš na Hrvaško s potnim listom?? angie

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. jun 2009 21:14

Moje izkušnje so takšne: najbolje je, če je človek pozitiven po naravi in pozdravi obmejne organe in reče, dober dan, a bi mi lahko žigosali potni list, ravno zato sem ga prinesel, dasiravno bi lahko šel z osebno čez....in se mi zdi, da bi bila velika verjetnost, da bi ljudje to naredili. Če pa gre človek z eno predpostavko v glavi, da ga bodo obravnavali na čuden način, se ta energija vedno tudi izvede v "čudni obravnavi", ma što god to značilo i ma koliko mi šutjeli o tomu.... Pa tudi, daj se malo prestavi v čevlje obmejnih organov: celo izmeno gledat neke ljudi, ki grejo čez mejo, tudi ni nek neizmeren užitek....Da bi vsaj malo izkustveno ukapiral, kako to v resnici je, izvoli stati eno uro na lj. štacionu in brezirazno študiraj ljudi, ki prihajajo in odhajajo na vlak. In povej, kako se ti zdijo ljudje čez eno uro na splošno....verjemi mi, ljudje, če jih nekaj časa opazuješ, malo "čudno" delujejo (ali pa ta eksperiment naredi, ko boš prvič čakal na prestop na vlaku, avionu...pa boš videl, o čem govorim). Nekako bolj opaziš pošvedrane čevlje in šepanje (in se vprašaš, a to v resnici šepa ali kaj šverca) in utrujeni pogledi potnikov po tem, ko jih brezimno gledaš nekaj časa začnejo delovati nekako potuhnjeno. Skratka, hitro se da ustvariti napačno mnenje o ljudeh. Tako se meni zdi. Jaz, če bi želela štampiljko, bi zanjo rekla in bi jo tudi dobila. Na prvi mejni točki. Vendelina jr.

karnak  

član od: 24.10.2006

sporočila: 701

12. jun 2009 22:51

Mi hodimo vsak vikend čez poletje na Hrvaško morje in letos imamo že 6 žigov v potnem listu

barbay  

član od: 4.1.2008

sporočila: 202

12. jun 2009 23:09

Seveda še dajejo žige, samo prosit jih moraš. Nič ne komplicirajo. Res pa je, da je odvisno na koga naletiš. Niso vsi ravno prijazni. barbay Sporočilo je spremenil(a) barbay dne 12. 2009 23:11

planet_food  

član od: 22.4.2005

sporočila: 81

12. jun 2009 23:26

Hvala za vse odgovore. Torej se kljub vsemu žige še vedno da dobiti, le da je sedaj potrebno vprašati oz. prositi zanje. Spraševal sem ker ko smo leta nazaj še hodili s familijo na morje, so enkrat dali žig in drugič ne. Takrat nam je bilo vseeno kaj so naredili, važno je bilo da so nas spustili naprej. @angie.orhideja: imam oboje, osebno in potni list. Mogoče se sliši neumno imeti oboje, vendar je potni list precej bolj praktičen saj imaš izpolnjene kriterije za vstop v vsako državo, medtem ko te v Srbijo po meni znanih podatkih z osebno ne bodo spustili. In meni se zdi fino imeti potni list tudi zaradi zbiranja žigov različnih držav z različnih mejnih prehodov. @Vendelina jr.: bil sem vljuden, še po hrvaško sem se pogovarjal, resda z nekoliko treme ter sem jim bil zato sumljiv. Tisto ko omenjaš opazovanje ljudi med čakanje na vlak, letalo pa sem že izkusil in vem kaj si mi želela povedati. Ljudje vsi zdolgočaseni in ne vedo kaj bi počeli tisti čas. Sem tudi sam tak ko čakam na prestop vlaka. @karnak: ali vsakokrat posebej prosite ali Vam ga dajo že avtomatsko (če greste vedno čez isti prehod)? Vam jih dajo tako naši kot Hrvaški? Glede na tvoj odgovor sklepam da jih imate tudi vi radi, zato prilagam naslednji link: http://www.flickr.com/groups/lonelyplanetpublicatio @barbay: torej "lepa beseda lepo mesto najde". Tisti danes na Plovaniji po mojem v nobenem primeru ne bi bili prijazni. Torej če povzamem, ko pridem na mejo je najbolje da takoj ko ponudim potni list prosim še za žig. Se bom potlej čez 14 dni ko bom spet za vikend na Obali in ne bo drugih obveznosti še enkrat podal na lov za žigi. Lep pozdrav planet_food Sporočilo je spremenil(a) planet_food dne 12. 2009 23:30 Sporočilo je spremenil(a) planet_food dne 12. 2009 23:41

Kapitan Velika Žlica  

član od: 11.10.2008

sporočila: 20

13. jun 2009 23:12

wah jaz sem imel poln prtljažnik mesa in me je postavil na rob [joj] t tistem trenutku sem si mislil da mi bo vzel vso meso in vse potem pa še bom moral kazen plačat in it domov. Takomi je postalo vroče dami lahkokomot spekel jajcu na mojem čelu! V umagu paso čakali na mojo dostavo haha. Moral sem odpret prtljažnik. Videl je hladilno torbo (v kateri je bilo ogromno mesa) videl je pleteno steklenico in mi rekel naj odprem. Povohal je in bilo je vino (seveda kaj pa bo drugo štajerc vozil v pletenki???). Rekel je da je vse ok in da lahko grem. Itak je vedel da imam meso...in verjetno je iskal kaj drugega pa sem se mu zdel sumljiv...je pa bil pošten hvala bogu! In to kar pravijo za Hrvate, da so nesramni in brezobrazni sploh ni res. Nas so sprejeli kot domače. Tisti nesramni so verjetno kje na tribunah hehe. Ampak je tudi večine Slovencev, ki so na tribunah nesramnih in brezobraznih, tako ni pričakovat kaj drugega kot pa to da bo kak kaos Kapitan Velika Žlica

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

14. jun 2009 9:44

Danes prvič odprem tole temo, mal pogledam in piše maj dier ledi frend, preberem in, kaj pa drugega:. Posebej sem zapazil tale stavek:

Če pa gre človek z eno predpostavko v glavi, da ga bodo obravnavali na čuden način, se ta energija vedno tudi izvede v "čudni obravnavi", ma što god to značilo i ma koliko mi šutjeli o tomu....

Mislim, da to drži 1000%, vendar ( maj dier ledi frend ) a to prebiramo ezoterično literaturo? V 21-em stoletju!

Drugač, pred enimi petnajstimi leti, je v Ljubljani živela noja nečakinja ( sestrina hčerka ). Oče je delal na ambasadi v Lj. in so precej potovali, punca je pa zbirala v potnem listu žige, in je praktički vsepovsod mogla vprašat za žig ( in ga tudi dobila ).

ežoj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. jun 2009 19:58

Ežoj, v vsaki kvalitetni ženski je ena kvalitetna čarovnica. To bi pa ja moral vedeti Vendelina jr.

Rebeka  

član od: 1.10.2001

sporočila: 563

13. mar 2012 12:44

da ne odpiram nove teme...

naslednji teden gremo za 5 dni na moje, čez 1 mesec pa mi poteče potni list. Me bodo spustili čez mejo? Osebne izkaznice nimam. Ima kdo izkušnje s tem? Mislim da sem brala (slišala), da je neka omejitev pred potekom potnega lista in prehodom čez mejo ali to mogoče velja samo ob pridobitvi vizuma?

Hvala, Rebeka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

13. mar 2012 12:49

Običajno velja, da ti mora potni list veljati še šest mesecev, ko vstopiš v neko državo. Za Hrvaško ne vem, tja potujem z osebno.

Preveri na portalu ministrstva za zunanje zadeve.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti