Teta torta v odprti kuhinji

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

2. maj 2009 12:06

Anamarija, nikakor nočem "šinfati" tvoje mame. Seveda lahko kuhar uporablja večje količine začimb, samo mislim, da mora vedeti, kaj dela. Če pa se postavi pred poličko z začimbami in iz vsake stekleničke malo strese v jed, res ne verjamem v njegovo izkušenost. Je pa tudi res, da izhajam iz družinske tradicije, kjer nismo pretiravali z začimbami, kar kot kaže, ni bilo značilno le za našo družino (če pogledaš recepte s. Vendeline ali Ivačiča). Veš, imam pa še eno znamenje neizkušenega kuharja/-ice: pri mesarju mu/ji je najbolj všeč goveje stegno - tako lepo rdeče in brez maščobe ... Pa je tako meso kot žaganje in primerno edino za mleto meso. teta torta

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. maj 2009 16:06

Uh, zdaj bo pa z moje strani perje letelo. Izhajam iz družine, ki je več ali manj živela brez začimb. Sol, poper, česen, paprika, majaron 2x na leto, lovor, pa se je skoraj končalo.

 

Ko sem sama enkrat odkrila začimbe v raznoraznih jedeh se mi je zdelo, kot da bi se oblaki odprli in je posijalo sonce. Uporabljam jih res veliko ampak vseeno pazim, da ima vsaka jed svoj značilni okus in da je uporaba začimb dobro zbalansirana. To pomeni, da morajo harmonično zaplesati na jeziku in nobena ne sme izstopati. Zdaj sem pa skoraj kot Traven v Mrtvaški Ladji.

 

Tudi kar se mesa tiče sem se naučila, da so lahko netradicionalni kosi mesa pravilno pripravljeni, odlična sprememba na jedilniku. En primer je recimo flam, ki so ga pri nas uporabljali izključno v juhah, kjer se je kuhal, na ja, saj vsi vemo, kako dolgo se juha kuha. Pri nas gre kos začinjenega flama na gril za 10 do 15 min in voila, odličen zrezek je na mizi, in no time. Tisti kosi govedine, ki so kot žagovina, gredo v enem kosu v nepregorno posodo  z vinom, paradižnikom in kupom začimb in približno 3 ure pozneje sedemo k mizi in se spravimo na "pot roast". Meso je tako fino, da ne rabiš noža.

 

O Ivačiču ne bi izgulbljala besed, saj je bil v svojem času res nekaj posebnega, danes pa po njgovem receptu delam le še Vampe po Tržaško. Za Vendelino nisem slišala dokler se nisem včlanila na KulSlo, imam  pa še knjigo Kalinškove, ki je tudi ne uporabljam za kaj drugega kot da pečem lunine polmesece. No, pa še ta recept potegnem zdaj s KulSlo, kjer je napisan v podvojeni količini.

 

 

Vanja

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

2. maj 2009 22:43

Vanja, nič ne bo perje letelo ... De gustibus non est disputandum - o okusih se pač ne da razpravljati. Pri meni pa moraš upoštevati, da sem pač že upokojena gospa, ki ji gre počasi na otročje in zato vedno rajši kuha jedi iz svojega otroštva Pri tem pa velikokrat skuham kaj novega, posebno za goste, vendar navadno že takrat, ko preberem recept, približno vem, kaj bo prišlo ven. Ugotovila pa sem tudi, da je najboljše, da se zanesem na svoje izkušnje. Če se mi je kdaj v kakšnem receptu zdelo kaj čudno, pa sem ga vseeno ubogala, se je navadno izkazalo, da bi bilo boljše, da bi naredila po svoje. Ali pa veš, kaj mi je pri kuhanju najbolj v veselje? Da imam nekaj v hladilniku ali v shrambi, kar je treba porabiti, in potem iz tega naredim nekaj novega in okusnega - malo po kakšnem receptu in malo po svoje. teta torta Sporočilo je spremenil(a) teta torta dne 03. 2009 01:07

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. maj 2009 23:00

Ej, teta torta, kaj pa to pomeni, da si upokojena gospa  Glede na to, da poznam ljudi v Sloveniji, ki so se upokojili pri 50-ih letih bi skoraj trdila, da sva ista generacija. .

Sicer pa tud pri naši hiši poznamo precej receptov, ki se jim reče: Čiščenje hladilnika. Takrat veliko ostankov pade v en lonec, pa veselo zamahnem s svojo čarovniško palico, hmmm, kuhalnico in začaram kaj za prste polizat.

Glavno da smo tudi pri mizi vsi srečni!

Vanja

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

3. maj 2009 1:10

Ne, Vanja, "odslužila" sem polno delovno dobo in sem v 60-ih. Seveda, ti nisi mogla videti Nedelove priloge Odprta kuhinja, ki je bila povod za to témo, tam bi me videla na sliki! teta torta

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. maj 2009 1:21

teta torta je napisal/a:
Ne, Vanja, "odslužila" sem polno delovno dobo in sem v 60-ih. Seveda, ti nisi mogla videti Nedelove priloge Odprta kuhinja, ki je bila povod za to témo, tam bi me videla na sliki!teta torta

 

 

Potem si pa še ja takooo mladaaa....

Vanja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. maj 2009 12:30

Jaz sem tisto o veliko do preveč začimb razumela v smislu, da ne gre brezglavo metati sestavin v lonec in da več sestavin ne bo naredilo boljše jedi, kvečjemu bo jed bolj konfuzna. Vendelina jr.

danca  

član od: 2.8.2002

sporočila: 257

6. maj 2009 10:54

Pred časom sem nekje prebrala meni zelo všečen kulinarični stavek: Kuham tako, da vzamem (kupim na tržnici, kmetiji ipd.) najboljše sestavine in potem se potrudim, da jih s kuhanjem ne pokvarim. To zame pomeni, da morajo živila ohraniti svoje bistvo, okus. Dodatki, kot so začimbe ipd., ga smejo le poudariti, ne pa spremeniti ali celo, bog ne daj, pokvariti. S preveč začimbami brez pravega premisleka lahko storimo prav to. A po drugi strani velja, da vaja dela mojstra. Če ne poskušiš začinjati, seveda previdno in po eno začimbo naenkrat, kako bi se lahko kaj naučil? Mene najbolj daje, da "forsiram" svojo najbolj priljubljeno: svež lovorov list. Ki pa ga (k sreči) nimam vedno na voljo. Danca

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. maj 2009 7:22

Evo, še par besed:

Vanja, Vanja, midva se bova skregala, ne mi čez Ivačiča. Kuharska knjiga Ivačiča, je ena taka klasika, kje najdeš vse jedi za vsakdanjo rabo, lepo klasificirane po skupinah ( juhe, enolončnice, jedi iz govedine........... ), rekel bi, da je Ivačič kot kulinarična enciklopedija, notri najdeš pravzaprav vse kaj potrebuje ena ( pa tudi sodobna ) gospodinja glede kulinarike, celo rekel bi, če bi me vprašala, mlada neizkušena kuharica naj si nabavi v prvi vrsti Ivačiča, mislim, da je zelo razumljiv in poučen.

Glede začimb: čist bi se strinjal z teto torto, in danca je zelo lepo zapisala. Vzemite kos mesa: piščančjega, svinjskega in govejega, in ga brez kakršnihkoli začimb specite na olju in poskusite. Vsako meso ima svoj specifičen okus, začimbe naj ga povdarijo, ne zakrijejo. Nekateri začinijo tako, da sploh ne ločiš kakšno meso ješ, vse je preveč začinjeno.

ežoj

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

8. maj 2009 7:51

ežoj je napisal/a:

Evo, še par besed:

Vanja, Vanja, midva se bova skregala, ne mi čez Ivačiča. Kuharska knjiga Ivačiča, je ena taka klasika, kje najdeš vse jedi za vsakdanjo rabo, lepo klasificirane po skupinah ( juhe, enolončnice, jedi iz govedine........... ), rekel bi, da je Ivačič kot kulinarična enciklopedija, notri najdeš pravzaprav vse kaj potrebuje ena ( pa tudi sodobna ) gospodinja glede kulinarike, celo rekel bi, če bi me vprašala, mlada neizkušena kuharica naj si nabavi v prvi vrsti Ivačiča, mislim, da je zelo razumljiv in poučen.

 

Ampak mora biti ena izmed kasnejših izdaj, če se jaz prav spomnim.

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti