Ogrevanje z inverter klimo

eram121  

član od: 22.4.2009

sporočila: 1

tema odprta - 22. apr 2009 20:57 | ogledi: 3.426 | odgovori: 3

Imam trosobno podnajemniško stanovanje katerega nameravam prihodnjo zimo ogrevati sam.

V načrtu imam da bi imel inverter klimo v dnevni sobi ter preostale prostore ogreval skozi odprta vrata. Vsi prostori skupaj imajo manj kod 50m2 in imajo spodobno izolacijo ter novejša okna. Razmišlam še da bi strope dodatno izoliral z notranje strani.

Zanima me če se kdo ogreva samo na ta način in koliko da več za elektriko zaradi tega.

In ali ga kdaj zebe.

Lep pozdrav

Marko

eram121

simonasovre  

član od: 8.8.2002

sporočila: 101

23. apr 2009 21:03

Spoštovani Marko, prvo predlagam da preverite do katere zunanje temperature deluje klimatska naprava ( odvisno od tipa klime in proizvajalca tudi do - 20 stopinj). Takšen način ogrevanja je priporočljiv v prehodnih obdobjih, v hudi zimi pa boste verjetno potrebovali dodatno ogrevanje. Pomislite mogoče na glamox radiatorje. Tudi mi imamo inverter klimo z gretjem in hlajenjem, pri porabi elektrike pa skoraj ni bilo opaziti povečanja ( delovala je veliko v poletnih mesecih; gretje pa smo rabili v prehodnem obdobju). Splača se malo pozanimati pri proizvajalcih. Upam da sem vsaj malo pomagala. Simona

monikav  

član od: 13.11.2019

sporočila: 4

28. jun 2021 6:55

Pravkar kupujemo doma klimo, videli smo da jih imajo tudi tu, pa še točke se dobi :) Nisem pa našla informacije, kakšno izbrati za cca 50m2. Spodaj imajo navedene na strani, samo zraven ne najdem kaj je pomembno za kakšno velikost.

https://www.petrol.si/za-dom/energetske-resitve/kli

monikav

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

28. jun 2021 11:30

Pri običajnih klimah se računa 25 W na kubični meter prostora, ki ga hladiš. Seveda se tu ne konča - upoštevati moraš aparate, ki ti grejejo prostor (recimo hladilnik, računalnik... cca. 50 W po aparatu), pa število stanovalcev (cca. 100 W po glavi), pa kako so izolirane zunanje stene, ali si na severni ali na južni strani, na podstrešju ali v kleti ali vmes itd. Načeloma bi ti morali pri izračunavanju potrebne moči za hajenje stanovanja znati svetovati prodajalci klimatskih naprav, obstajajo pa tudi energetski svetovalci, ki se s tem profesionalno ukvarjajo.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti