18. apr 2009 8:58
Sem ze iskala sorodno temo, pa je nisem nasla. Najprej pa se opravicujem, ker nimam stresic, pisem namrec iz Francije in se nisem ugotovila, kako naj pridem do njih.
Ja, nasa ljuba Slovenija... Zdi se mi, da sele takrat, ko odidemo, vidimo kako je lepa! Spominjam se mojih zacetkov tukaj, kako je bilo hudo, ko nisem poznala jezika, ljudi, krajev... Na zacetku sva z mojim fantom tudi kar veliko sluzbeno potovala, tako da sem videla kar nekaj in presenecena sem bila, ko sem videla ogromna polja soncnic, oljne repice- bilo je vse rumeno, do koder mi je segal pogled, enako je bilo npr. z vinsko trto... Pa razdalje! Prej se mi je zdelo veliko, ce sem morala napraviti 100 km, zdaj pa 200 km ni nic, ha ha. In ko pridemo v Slovenijo cez italijansko mejo, recem, no, pa smo ze doma, ceprav je se eno uro in pol voznje.
Zdaj se je moje zivljenje tukaj ze kar normaliziralo, jezik ze tudi gre-pogovorno, pisanje mi je namrec se vedno bolj kot ne tuje, branje je malo boljse, pocasi bo ze slo!
Je pa res, da si nikoli v zivljenju nisem mislila, da bom kdaj pristala v Franciji, ampak splet zivljenjskih okoliscin je pac nanesel tako. Zal mi ni, ker imam veliko kontakta s Slovenijo, veckrat letno lahko grem tja, avgusta celo za cel mesec, ko imamo dopust, juhuhu!!!
Pa seveda hvala bogu za internet, tako lahko poslusam radio, ki sem pa poslusala doma, tako da sem z vsem na tekocem.
Je pa tudi res, da so Francozi manj odprti kot Slovenci, sosed soseda prakticno ne pozna, ceprav zivimo skoraj na "vasi", tukaj ni kofetkanja in kaksnega peciva zraven, na zalost!
Sprejeli so me, ampak nikoli ne bom njihova, vsakemu pa s ponosom povem, od kot sem in ponavadi se moram razloziti, kje to je, ker veliko Francozov ne vidi dlje od njihove meje...
Lp Kajca
kajca